"Με ένα τραγούδι ερωτευόμαστε,κλαίμε,πετάμε στα σύννεφα!"- Συνέντευξη με τη στιχουργό Ουρανία Πατέλλη

"Με ένα τραγούδι ερωτευόμαστε,κλαίμε,πετάμε στα σύννεφα!"- Συνέντευξη με τη στιχουργό Ουρανία Πατέλλη

Την Ουρανία Πατέλλη τη γνώρισα πριν από μερικά χρόνια σ'ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι. Υπήρξαμε συμμαθήτριες σ'ένα τμήμα Στιχουργικής. Την είχαμε ξεχωρίσει όλοι για το ταλέντο της και τη σεμνότητά της,γι'αυτό χαίρομαι που βγήκε στη δισκογραφία με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλές κι ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Απ'το μέλλον κι απ'το παρελθόν". Τα εννέα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν καταξιωμένοι συνθέτες και τα ερμηνεύει η μοναδική Αναστασία Μουτσάτσου. Σήμερα υποδέχομαι την Ουρανία στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ!

-Ουρανία μου, πότε άρχισες να γράφεις στίχους για τραγούδια;

Από πολύ μικρή, θυμάμαι  όμως το πρώτο που έγραψα και κράτησα στην πρώτη γυμνασίου.

-Τι πιστεύεις πως εξελίσσει με την πάροδο του χρόνου έναν στιχουργό;

Η ίδια η ζωή και η παρατήρησή της, οι ανοιχτές κεραίες, το διάβασμα. 

-Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σου διδάσκονται στη στιχουργική και ποια όχι;

Η τεχνική μπορεί να διδάσκεται, αλλά η έμπνευση σε συνδυασμό με την ενσυναίσθηση είναι το σημαντικότερο πιστεύω και αυτό είναι κάτι που δεν διδάσκεται.

-Βρήκες εύκολα συνεργάτες  να ντύσουν μουσικά τα λόγια σου ή πέρασες από συμπληγάδες;

Το εύκολο και το δύσκολο είναι σχετικό. Πιστεύω πως καθετί γίνεται στο χρόνο το σωστό και καθετί που δεν γίνεται , είναι συνήθως για καλό. Όπως επίσης ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία και χωρίς κόπο. Ο καθένας από μας περνά τις συμπληγάδες του.

-Πολλοί νέοι δημιουργοί διαμαρτύρονται πως οι καταξιωμένοι ερμηνευτές παίρνουν πολύ δύσκολα τα τραγούδια τους, ανεξάρτητα από την αξία τους. Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σ’αυτό;

Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς που υπάρχει σε σχέση με τη ζήτηση. Επίσης  δυσκολεύει τα πράγματα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πια εταιρίες που να ψάχνουν υλικό. Οι καλλιτέχνες αποφασίζουν πιο δύσκολα να κάνουν μια καινούρια δουλειά ,συνήθως  είναι οι ίδιοι χρηματοδότες  και βρίσκω λογική στο να συνεργάζονται πιο εύκολα με άτομα που ξέρουν πώς ταιριάζουν τα χνώτα τους. Ευτυχώς υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Προσωπικά νιώθω τυχερή που μια πολύ σημαντική ερμηνεύτρια , η Αναστασία Μουτσάτσου, με εμπιστεύτηκε στην νέα της  δισκογραφική δουλειά και μου έδωσε βήμα.

-Μέχρι στιγμής σε έχουμε δει  κυρίως σε ερωτικά κομμάτια. Ως ακροάτρια ακούς επίσης τραγούδια ερωτικής θεματολογίας;

Δεν γράφω μόνο ερωτικά τραγούδια, αλλά αυτά είναι τα τραγούδια που με συγκινούν περισσότερο να ακούω και να γράφω. 

-Έχεις γράψει στιχουργήματα για κοινωνικά θέματα;

Λιγότερα, αλλά ναι. Δυο από αυτά περιέχονται στο δίσκο « Απ´το μέλλον κι απ´το παρελθόν» της Αναστασίας Μουτσάτσου. Είναι τα τραγούδια « Αλάτι και νερό» σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού και η « Βαλεριάνα» σε μουσική του Αλεξάνδρου Εμμανουηλίδη.

-Στον δημιουργό η αυτοπεποίθηση ή η ανασφάλεια είναι πιο δημιουργική;

Το πόσο πιστεύει ένας δημιουργός στον εαυτό του δεν έχει να κάνει με την έμπνευση. Γι ´αυτό έχουμε δει αριστουργήματα να γράφονται από ανθρώπους που δεν πίστευαν ποτέ στον εαυτό τους και από άλλους που πίστευαν πολύ.

- Νομίζεις πως οι καλλιτέχνες διαφέρουν ως ιδιοσυγκρασία από τον μέσο άνθρωπο;

Είναι ιδιαίτερα πλάσματα οι καλλιτέχνες, πολύ γοητευτικά. Έχουν πιο ανοιχτούς ορίζοντες, αντιλαμβάνονται αλλιώς τη ζωή, συντονίζονται σε ψηλότερες συχνότητες.

-Κάνεις ένα επάγγελμα-λειτούργημα, που σχετίζεται άμεσα με την κοινωνική προσφορά. Είσαι φαρμακοποιός. Ένας στιχουργός αντίστοιχα τι προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο;

Με ένα τραγούδι ερωτευόμαστε, κλαίμε, πετάμε στα σύννεφα, προβληματιζόμαστε, επαναστατούμε, αποθεώνουμε, γαληνεύουμε, ξεφαντώνουμε...είναι λίγο αυτό;

-Τι παίρνεις εσύ προσωπικά από αυτή την καλλιτεχνική ενασχόληση;

Η φαρμακευτική με γειώνει και η στιχουργική με απογειώνει. Είναι μια ανάγκη μου, που με κάνει να νιώθω δημιουργική και χαρούμενη .

-Ας έρθουμε στην πρώτη σου δισκογραφική δουλειά «Απ’το μέλλον ως το παρελθόν». Πες μας λίγο για τη διαδρομή αυτής της δουλειάς.

Πριν  από  τριάμισι  χρόνια  περίπου  ξεκινήσαμε  με  τον  Άγγελο  Σφακιανάκη  που είναι  ο παραγωγός  αυτής  της  δουλειάς  και με τον  αγαπημένο   μου  δάσκαλο, το Γιώργο Ανδρέου να δουλεύουμε. Μόλις η Αναστασία Μουτσάτσου έδειξε ενδιαφέρον, διάλεξε τους στίχους που την κέντρισαν και αρχίσαμε να συλλέγουμε  τα τραγούδια. Είναι  μεγάλη  τιμή  για  μένα  που με εμπιστεύτηκαν  η  Αναστασία, ο  Γιώργος  και  ο  Άγγελος,  καθώς  επίσης  και  ένας  ένας  οι σπουδαίοι συνθέτες  που  συμμετέχουν  σε αυτή τη δουλειά:  ο Γιώργος Ανδρέου, ο Νίκος  Ξυδάκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Απόστολος Ρίζος, ο Αλέξανδρος  Εμμανουηλίδης  και η Ευτυχία Μητρίτσα. Ο τίτλος του cd είναι  « Απ´ το  μέλλον  κι απ' το  παρελθόν», την ηχοληψία και  την ενορχήστρωση έκανε ο  Γιώργος Ανδρέου  με  τη  συνεργασία  του  Κώστα  Μπουντούρη  και  κυκλοφορεί  εδώ και ένα μήνα περίπου από την εταιρία « Μικρός Ήρως». 

-Να παίξουμε ένα παιχνίδι. Θα μου πεις με δυο λόγια το θέμα του κάθε τραγουδιού.

Απ’το μέλλον κι απ’το παρελθόν: Η ανυπαρξία του χρόνου.

Ροδιά: Υπάρχω για να με αγαπήσεις και έχω συνένοχο  το φεγγάρι.

32 του μηνός: Θα σε ξεχάσω το υπόσχομαι 32 του μηνός.

Οι μεγάλοι έρωτες: Ο έρωτας κι ο θάνατός του.

Κάρβουνα: Γι ´αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου.

Αλάτι και νερό: Τα τελευταία λεπτά ενός ναυαγού πριν αφεθεί στο τέλος του.

Στο σώμα σου ταξίδεψα: Ο κόσμος είναι απλός όταν υπάρχει αγάπη.

Ματιά ρεμπέτικη: Ένα βλέμμα φτάνει για να αλλάξει κάποιος τροχιά.

Βαλεριάνα: Η εσωτερική δύναμη του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει τον κόσμο .

-Τα τραγούδια της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς είναι όλα ερμηνευμένα από μια τραγουδίστρια, που έχει μαγέψει εδώ και χρόνια όλη την Ελλάδα,την Αναστασία Μουτσάτσου. Ποια χαρίσματα της ερμηνείας της σε κέρδισαν εσένα προσωπικά;

Η Αναστασία είναι  καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι ένας όμορφος άνθρωπος . Η φωνή της που είναι κρυστάλλινη , ένα κύμα ζεστό και δροσερό ταυτόχρονα, έχει με το χρόνο γίνει ακόμα πιο αισθαντική κατά τη γνώμη μου. Νιώθω λοιπόν πολύ τυχερή που συνεργαστήκαμε, που θα ξανασυνεργαστούμε προσεχώς σε τραγούδια που γράψαμε για εκείνη με τον Alex Sid και που πια με τιμά με τη φιλία της.

-Εκτός από τους καλλιτέχνες που έχεις συνεργαστεί μέχρι τώρα πες μας μια γυναικεία φωνή της καρδιάς σου και μια αντρική, που θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον.

Είναι τόσες πολλές οι φωνές που αγαπώ ,που θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω δυο.

Ουρανία μου, σου εύχομαι τρελές εμπνεύσεις και πολλές επιτυχίες!