«Το γράψιμο μoυ δίνει ένα παράξενο είδος ευτυχίας!»- Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ντίνο Γιώτη

«Το γράψιμο μoυ δίνει ένα παράξενο είδος ευτυχίας!»- Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ντίνο Γιώτη

Σήμερα στη στήλη "Να σε γνωρίσω καλύτερα" υποδέχομαι τον συγγραφέα Ντίνο Γιώτη. Έχοντας στη φαρέτρα του πέντε μυθιστορήματα, ένα βιογραφικό βιβλίο,σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αποτελεί για μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές. Για να περιηγηθούμε στον όμορφο κόσμο της σκέψης του!

Συνέντευξη: Αγγελική Καραπάνου

-Σας καλωσορίζω στο  Έννεπε Μούσα. Πότε μπήκε στη ζωή σας η συγγραφή;

Από παιδί μου άρεσε να ακούω τα παραμύθια που μου έλεγαν και οι δύο γιαγιάδες μου. Ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που διέγειραν τη φαντασία μου. Αργότερα, όταν έμαθα να διαβάζω, γνώρισα, μέσα από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, μεγάλα λογοτεχνικά έργα. Μετά ήρθε η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Δουμάς. Και κάπου εκεί σκέφθηκα “θέλω να γράψω κι εγώ”.

-Ποια νομίζετε πως είναι τα προσόντα ενός καλού συγγραφέα;

Φαντασία, ταλέντο, δουλειά και απαραίτητος συνδετικός ιστός αυτών η χαρά της δημιουργίας.

-Στα βιβλία σας υπάρχουν συνήθως ήρωες απόλυτα φανταστικοί, υπαρκτά πρόσωπα ή ένα συνονθύλευμα ρεαλιστικών και φανταστικών στοιχείων που οικοδομούν το πρόσωπο;

Όσον με αφορά μού είναι σχεδόν αδύνατον να γράφω χωρίς να υπεισέρχεται στο βιβλίο μου, έστω και μεταμφιεσμένο, κάποιο προσωπικό μου βίωμα. Ή για να επικαλεστώ τον Γκάμπριελ Μάρκες «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή σε όλη μου τη δουλειά που να μην βασίζεται σε κάτι αληθινό».

-Ποιο είναι το μικρότερο και ποιο το μεγαλύτερο διάστημα που χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;

Γράφω ένα βιβλίο όταν είμαι έτοιμος και αυτό δεν μου πήρε ποτέ λιγότερο από ένα χρόνο.

-Τι δίνει το γράψιμο στη ζωή σας;

Ένα παράξενο είδος ευτυχίας. Κάποιες φορές.

-Τι θα θέλατε να παίρνουν οι αναγνώστες από τα έργα σας;

Ένα αισθητικό μετείκασμα (αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο) που θα παραμένει μέσα τους για καιρό.

-Πείτε μας δύο λόγια για το πιο πρόσφατο πόνημά σας, Club 23.4. Τι πραγματεύεται;

Θα έλεγα, επιγραμματικά, την ευτυχή συγκυρία της ύπαρξης. Το ότι υπάρχουμε και συμμετέχουμε στο θαύμα της ζωής πάνω σε αυτόν τον υδάτινο βράχο που περιστρέφεται γύρω από ένα κοινό άστρο μέσα στην απέραντη μοναξιά του σύμπαντος. Το ότι είμαστε  θαμώνες στο κλαμπ της ζωής  που όταν συνειδητοποιούμε το αναπόδραστο του τέλους μας καταφεύγουμε στον έρωτα και στη δημιουργία, ως παυσίλυπα της ύπαρξης. Αυτά και μερικά ακόμα ζητήματα απασχολούν τους ήρωες του βιβλίου μου∙ τον Σένον, την Αταλάντη, τον Κωνσταντίνο, τον Σωτήρη, την Ρεβέκκα και τον Κλεάνθη, μια παρέα φοιτητών και  κολλητών  φίλων, στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄80. 

-Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ!

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ντίνος Γιώτης γεννήθηκε το 1961 στην Άρτα και σπούδασε Γεωλογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφησε σε αθηναϊκές εφημερίδες και κυρίως σε περιοδικά. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα «E-mail» (εκδόσεις Πατάκη 2001), «Η αναγνώριση του Μάξιμου Ροδομάνου» (εκδόσεις Μεταίχμιο 2004), «Η Γαλλίδα δασκάλα» (εκδόσεις Ψυχογιός 2013) και «Ο άγγελος που έχασε τον δρόμο για τον παράδεισο» (εκδόσεις Ψυχογιός 2016). Ακόμα, το βιογραφικό βιβλίο για την ποδοσφαιρική ομάδα της Άρτας Αναγέννηση, «μια ζωή» (2019), ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά. Έχει γράψει επίσης το αρχικό σενάριο της ταινίας «Ελεύθερη κατάδυση» (1995) και το σενάριο της ταινίας «E-mail» (2001) σε διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματός του. Για την τηλεόραση έχει γράψει το σενάριο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της σειράς Οι Μεγάλοι Έλληνες, ενώ για τον κινηματογράφο έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Μια ζωή» (επίσημη συμμετοχή στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 1ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου κ.ά.). Το «Club 23,4» είναι το πέμπτο μυθιστόρημά του.

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η  αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την παράθεση πηγής και ενεργού συνδέσμου (link).

  

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;