Αυτό το Είναι σου ζωή- ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ (Η ιστορία ενός τραγουδιού)

Ένα στιχούργημα του Δημήτρη Λέντζου για τις  όμορφες αντιθέσεις της ζωής , αποτέλεσε έμπνευση για τον τραγουδοποιό Φίλιππο Πλακιά να γράψει το δημοτικό τραγούδι "Αυτό το Είναι σου ζωή". Για ν'ακούσουμε τον ίδιο τον συνθέτη να μας μιλάει για την ιστορία αυτού του αγαπημένου τραγουδιού!

Αυτό το Είναι σου ζωή -ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ

  Πριν από δύο χρόνια περίπου, είχαμε μια συνάντηση για καφέ, με τον φίλο ποιητή συγγραφέα και στιχουργό Δημήτρη Λέντζο. Με τον Δημήτρη είχαμε συνεργαστεί ένα χρόνο πριν και κυκλοφορήσαμε το CD μας ¨ Μολυβάκι μου Χα Μπέ ¨ (Μετρονόμος ), με δέκα πολύ ωραία τραγούδια. Στίχοι ο Δημήτρης, μουσική και ερμηνεία εγώ. Τα τραγούδια σε αυτή τη δουλειά μας ήτανε και λαϊκά και μπαλάντες.
  Ήτανε Πάσχα σε εκείνη μας τη συνάντηση, Μεγάλο Σάββατο, και συζητούσαμε για διάφορα. Κάποια στιγμή βγάζει ο Δημήτρης ένα χαρτί και το αφήνει μπροστά μου. ¨Αυτό¨ μου λέει, ¨είναι για σένα ¨. Ήτανε στίχοι καινούργιοι. Το διαβάζω και όντως ήτανε πάρα πολύ ωραίο. ¨Τι λες, θα το κάνεις καμιά μπαλάντα; ¨ μου λέει. Ασυναίσθητα εγώ του λέω ¨ναι, ναι, θα το κάνω μπαλάντα¨ ! Τελειώνει η συνάντησή μας και εγώ με τους καινούργιους στίχους στο τσεπάκι πάω σπίτι και αμέσως πιάνω την κιθάρα για να γράψω το τραγούδι. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τους στίχους αλλά κάτι δεν μου ΄βγαινε. Το αφήνω και την άλλη μέρα ξαναπροσπαθώ, αλλά… μηδέν. Μπαλάντα δεν μου 'βγαινε με τίποτα. Εδώ πρέπει να σας πω τους στίχους για να καταλάβετε .

Στον πάνω κόσμο άγιασα / στον κάτω διαβολίζω
Στον ήλιο εξεπάγιασα / στο χιόνι εγώ ανθίζω
Αυτό το Είναι σου ζωή/ παράξενο που είναι
μια στάλα αθάνατο νερό / αχ για να πεθάνω γίνε
Στα σύννεφα ερίζωσα /και στο βυθό πετάω
Στην πέτρα μέσα εφύτρωσα / στα αγκάθια περπατάω….

 Τα λόγια αυτά- σκεφτόμουνα- είναι πολύ ¨αρχετυπικά¨ σαν από αρχαία τραγωδία βγαλμένα. Την επόμενη μέρα, ¨χαζεύοντας¨ στο facebook, βλέπω ένα video, τραβηγμένο πριν από καμιά 30ριά χρόνια, στο Μουζάκι Καρδίτσας, το χωριό των γονιών μου. Οι Μουζακιώτες χορεύουν στο προαύλιο της εκκλησίας έναν κυκλωτικό χορό, τραγουδώντας οι ίδιοι χορωδιακά χωρίς κλαρίνα και όργανα, ένα δημοτικό τραγούδι .Είναι Πάσχα και τότε και το τραγούδι και ο χορός αυτός είναι Πασχαλινό έθιμο. Συγκινήθηκα, γιατί στο προαύλιο αυτό της εκκλησίας παίζαμε πριν από χρόνια όλα τα παιδιά της γειτονιάς εκείνης. Το σπίτι της μίας μου γιαγιάς -από το σόι της μάνας μου - ήταν εκεί δίπλα. Μνήμες παιδικές και εικόνες οικείες και αγαπημένες με πλημμύρισαν. Είδα μετά και άλλες σκηνές από εκείνη την εποχή με τα καζαναριά και το τσίπουρο, την παλιά αγορά και μια ορχήστρα με κλαρίνο που έπαιζε ΚΑΙ !!!..μου ήρθε η ¨φλασιά ¨και φυσικά η έμπνευση για το τραγούδι που τόσες μέρες δεν μου έβγαινε σε μπαλάντα. Ε λοιπόν η μουσική ήρθε αμέσως και το τραγούδι γράφτηκε σε χρόνο μηδέν. ΔΗΜΟΤΙΚΟ με κλαρίνο !!! Ρυθμός και χορός Πωγωνίσιος, Ηπειρώτικο αλλά και στην Καρδίτσα στα βουνά των Αγράφων έχουμε τέτοιους ρυθμούς.Λέω λοιπόν στη σύζυγό μου «¨το τραγούδι του Λέντζου δεν το έκανα μπαλάντα , το έκανα δημοτικό , με κλαρίνο¨. Ωχ, μου λέει η γυναίκα μου γελώντας.
  Μου άρεσε πολύ εμένα, αλλά περίμενα και μια-δυο μέρες να το ακούω για να δω αν είναι εντάξει. Την τρίτη μέρα το παίζω και το τραγουδάω στη γυναίκα μου και παθαίνει πλάκα. ¨Είναι υπέροχο ¨μου λέει. Παίρνω λοιπόν τηλέφωνο στο Λέντζο και του λέω. ¨Δώσε μου άλλο στίχο για μπαλάντα. Αυτό που μου έδωσες το έκανα δημοτικό με κλαρίνο ¨ Τι ; μου λέει ο Λέντζος σοβαρά ; Στείλε να το ακούσω. Του το στέλνω μετά από λίγη ώρα έτσι σε πρόχειρη ηχογράφηση με κιθάρα και φωνή , το ακούει και ενθουσιάζεται !!! Φοβερό μου λέει, καταπληκτικό, θα μπούμε στο studio να το ηχογραφήσουμε έτσι μόνο του για το διαδίκτυο. Την επόμενη μέρα μου τηλεφωνεί και μου λέει ότι το έβαλε σε ένα συγγενικό του πρόσωπο που δάκρυσε όταν το άκουσε.
 Έτσι λοιπόν μπήκαμε στο studio και έγινε η ηχογράφηση του τραγουδιού, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τον ¨Μετρονόμο¨!!! Σημειωτέον ότι έβαλα να παίξει ορχήστρα καθαρά δημοτική, με κλαρίνο, βιολί, λαούτο, ντέφι δημοτικό και κόντρα μπάσο. Τα παιδιά που έπαιξαν είναι όλοι τους εξαιρετικοί μουσικοί. Για την ιστορία τους αναφέρω. 
Έπαιξαν οι μουσικοί : Αντώνης Καλιούρης: κλαρίνο Νίκος Βερύκοκκος: βιολί Αλέξανδρος Σωτήρχος: λαούτο Νίκος Νταρίλας: ντέφι Θανάσης Σοφράς: κοντραμπάσο ,Ηχογράφηση - Μίξη: Γιώργος Φραγγέλης Soundhouse Studios Athens.
Υ.Γ Αυτό το τραγούδι είναι το δεύτερο δημοτικό που έχω γράψει. Πριν από μερικά χρόνια έγραψα ένα τσάμικο ,με τίτλο ¨ΤΟΔΕ ΤΙ¨ ,σε στίχους της Κυριακής Μπειόγλου, που άρεσε πολύ στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, το τραγούδησε και υπάρχει στον τελευταίο του δίσκο, το ¨Μάισα σελήνη ¨.
Όμως αυτό είναι μια άλλη ΙΣΤΟΡΙΑ….!

Φίλιππος Πλακιάς

Αυτό το Είναι σου ζωή

Στίχοι: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΝΤΖΟΣ
Μουσική - ερμηνεία: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ

Στον πάνω κόσμο άγιασα
στον κάτω διαβολίζω
Στον ήλιο εξεπάγιασα
στο χιόνι εγώ ανθίζω

Αυτό το Είναι σου ζωή
παράξενο που είναι
μια στάλα αθάνατο νερό
αχ για να πεθάνω γίνε

Στα σύννεφα ερίζωσα
και στο βυθό πετάω
Στην πέτρα μέσα εφύτρωσα
στα αγκάθια περπατάω