"Όταν γράφω φεύγω από τον κανονικό μας κόσμο!"-Συνέντευξη με τη στιχουργό Μάτα Αδαμογιάννη

"Όταν γράφω φεύγω από τον κανονικό μας κόσμο!"-Συνέντευξη με τη στιχουργό Μάτα Αδαμογιάννη

Σήμερα, φιλοξενώ στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ τη στιχουργό Μάτα Αδαμογιάννη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Θα'ρθουνε μέρες", μια πολύ προσεγμένη δουλειά που γράφτηκε με ταλέντο και μεράκι απ'όλους τους συντελεστές. Τα τραγούδια της αποπνέουν έντονα συναισθήματα, έχουν πολύ ωραίες εικόνες κι ένα αεράκι αισιοδοξίας που λείπει από το σημερινό τραγούδι. Την ευχαριστώ για τη συζήτηση αυτή!

-Μάτα μου, πώς ήρθε στη ζωή σου η στιχουργική;

Η στιχουργική ήρθε στη ζωή μου σαν αντιβίωση ...Συνταγές , γραμμένες με μολύβι και χαρτί μερικές φορές και με μελωδίες μαζί. 

-Είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύτηκαν να βρουν συνεργάτες ή οι συνθέτες που σε μελοποίησαν ήταν από την αρχή φίλοι σου;

Είχα γνωστούς και φίλους μουσικούς αλλά δεν συνεργάστηκα μαζί τους .Διάλεξα τον άγνωστο  δρόμο με οδηγό το ένστικτό μου. Φυσικά με βοήθησε πολύ το διαδίκτυο και η ελευθερία της επικοινωνίας. Εδώ πρέπει να πω για τον Άρη Κούκο. Είναι ο μουσικός που με άκουσε και με πίστεψε. Το ήθος του και η αγάπη του  για το ελληνικό τραγούδι, μας έφερε κοντά.Αποτέλεσμα της παρέας μας , είναι ο πρώτος  δίσκος το 2016  με τίτλο «Με την καρδιά στη Θάλασσα». Επίσης να πω για τον αγαπημένο μου δάσκαλο Πάνο Σταθόγιαννη που μου έδειξε τι μπορώ να κάνω  με τα φτερά μου .Ένα μεγάλο Ευχαριστώ !

-Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνεις όταν γράφεις;

Έχω την αίσθηση του ταξιδιού..Όταν γράφω "φεύγω " από τον κανονικό μας κόσμο και για λίγα λεπτά γίνομαι το ίδιο το τραγούδι.Δεν βλέπω και  δεν ακούω τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό το "ταξίδι ".

-Σου αρέσει μέσα από τα γραπτά σου να εκφράζεις κυρίως τις εμπειρίες και τα βιώματα τα δικά σου ή των γύρω σου;

Δεν διαλέγω εγώ τι θα εκφράσω, με διαλέγει η ίδια ζωή η δική μου και των γύρω μου. Ίσως  φταίνε οι κεραίες μου, πάντα ήμουν κοντά στους ανθρώπους και τις ιστορίες τους. Εδώ θα πω και κάτι του Μάρκου «Για να νιώθεις άνθρωπος πρέπει να μπαίνεις στη θέση του άλλου».

-Ποια είναι η πιο συγκλονιστική στιγμή σου που έχει αποτυπωθεί σ’ένα στιχούργημα;

Συγκλονιστική στιγμή...Δεν είναι μια είναι περισσότερες, αλλά θα πω ενδεικτικά τους  στίχους: 

"Κι  όλο με πιάνει κόκκινο σε δρόμους και σε αγάπες "

Και το:

"Ήρθε ο καιρός να γνωριστούμε 
ψέματα πια δε λέω 
εγώ δεν με αγάπησα 
εγώ για όλα φταίω "

-Εσύ ως ακροάτρια αγαπάς περισσότερο το ερωτικό ή το κοινωνικό τραγούδι;

Αγαπώ τις λέξεις που σκεπάζονται με νότες. Για μένα είναι όλα τραγούδια !

-Μπορείς να μου περιγράψεις μια πολύ συγκινητική περίσταση που έχεις ζήσει ως δημιουργός, είτε από την ίδια σου τη σχέση με το τραγούδι είτε από τις αντιδράσεις των γύρω σου;

Συγκινητική στιγμή ήταν το 2016 που άκουσα για πρώτη φορά  τραγούδι μου στο ραδιόφωνο.Αγαπώ το ραδιόφωνο από παιδί, το έχω συντροφιά μου πάντα .

-Ποιο άλλο ταλέντο θα ήθελες να έχεις εκτός από αυτό της στιχουργικής για να «καταγράφεις» τον κόσμο;

Θα ήθελα να ξέρω να παίζω ένα μουσικό όργανο .Λατρεύω τη ζωγραφική και τη φωτογραφία.

-Τι σε γοητεύει και τι σε απογοητεύει στο καλλιτεχνικό κύκλωμα;

Πιστεύω ότι αυτό που με γοητεύει στον καλλιτεχνικό χώρο, είναι οι παρέες που δημιουργούνται με κοινό στόχο μόνο την τέχνη. Οι ιδέες που μοιραζόμαστε, οι επιθυμίες μας, οι συνεργασίες που προκύπτουν. Είναι η επαφή με φίλους, δημιουργούς, μουσικούς που με κάνει να ανακαλύπτω νέα πράγματα, καινούργιους δρόμους, που  και αυτοί με τη σειρά τους με κάνουν να χαίρομαι.Με κάνουν καλύτερο άνθρωπο! Τώρα αυτό που με απογοητεύει από την άλλη είναι ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία στο χώρο μας .Βλέπω ταλέντα, νέα παιδιά που χάνονται γιατί δεν είχαν τις γνωριμίες να προχωρήσουν. Υπάρχει επίσης πολλή καχυποψία και ζήλια σε αυτούς τους χώρους. Φυσικά όχι ότι καλύτερο για αδύναμους και ευαίσθητους χαρακτήρες. 

-Τι πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι διαφορετικό γύρω μας για να ξανανθίσει η τέχνη του τραγουδιού;

Έχω τη γνώμη ότι στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα για να ανθίσει η τέχνη του τραγουδιού θα έπρεπε να ανοίξουν πάλι δισκογραφικές εταιρίες, να υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για νέα ταλέντα, με νέες ιδέες, νέες φόρμες.Επίσης να αλλάξει τελείως το σκηνικό του ραδιοφώνου, να μην παίζουν  τραγούδια  μόνο από το play list, αλλά να είναι πιο ελεύθεροι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί να διαλέξουν μόνοι τους τα τραγούδια.Να υπάρχουν μουσικά φεστιβάλ-διαγωνισμοί ,με ήθος-ποιότητα που να προσκαλούν Έλληνες μουσικούς να παρουσιάσουν το έργο τους, κάτι ας πούμε όπως «ο Μουσικός Αύγουστος »που οργάνωνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ακόμα να αναπτυχθούν περισσότερο τα μουσικά σχολεία σε περισσότερες πόλεις ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πάνε ακόμα περισσότερα παιδιά. 

 -Σ’έχουμε δει ν ’ασχολείσαι κυρίως με το λαϊκό τραγούδι. Από τους παλιούς λαϊκούς συνθέτες υπάρχει κάποιος που είναι ο αγαπημένος σου;

"Έρωτας " Ο Μανώλης Χιώτης !

-Το σημερινό λαϊκό τραγούδι σε ποιους πιστεύεις πως απευθύνεται;

Σε αυτό ακριβώς που το χαρακτηρίζει. Στον κόσμο, στο λαό, έτσι κι αλλιώς είναι δικό του παιδί από χθες και σήμερα και πάντα… Δεν έχει σημασία αν έχει αλλάξει μορφές, θα πρέπει να αγκαλιάζει τις ζωές των πολλών ανθρώπων, να είναι η δύναμη στην τόσο αδύναμη εποχή μας .

 -Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δισκογραφική σου δουλειά «Θα ’ρθουνε μέρες». Πες μας δυο λόγια γι’ αυτή τη δουλειά.

Το "Θα ρθούνε μέρες " είναι ο δεύτερος δίσκος που προέκυψε αυθόρμητα θα έλεγα και τυχαία. 
Όλοι σχεδόν οι συνθέτες του δίσκου διάλεξαν μόνοι τους τους στίχους σε ανύποπτο χρόνο από ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε επαφή μαζί μου, δηλαδή είναι φίλοι μου !Οι μελωδίες τους με ξεσήκωσαν, είχα και εγώ  κάτι δικές μου και είπα πως πρέπει να τα έχουμε όμορφα και νοικοκυρεμένα.. δηλαδή δίσκος!Μια δουλειά  τελικά ,με πολλή αγάπη  και μεράκι από όλους τους συντελεστές .Συντονιστής στην προσπάθεια αυτή( γιατί είμαστε πολλοί..), με επαγγελματισμό και συνέπεια ο Βαγγέλης Μαχαίρας στην επιμέλεια και ενορχήστρωση.Τραγουδούν ο   Κώστας Τζιαγκούλας, η  Γιώτα Λιαποπούλου, η  Δέσποινα Ραφαήλ. Λέω κι εγώ ένα δικό μου. Συνθέτες των στίχων μου  οι :  Γιάννης Αργυρόπουλος,Θόδωρος Κουέλης,Ορέστης Κολέτσος. Αλέκος Γλυκιώτης, Άρης Κούκος, Ασσέρ Μωυσής,  Στάμος Μαρίνος, Κώστας Τζιαγκούλας, Βαγγέλης Μαχαίρας  
Εκδόσεις: Καθρέφτης 2019 
Ζωγραφιά απίστευτη του αγαπημένου Κώστα Καλδάρα το εξώφυλλό μας. Η ευχή μας  είναι η καλή σας ακρόαση!

-Τα τραγούδια σου κι όταν ακόμη μιλούν για ένα πρόβλημα έχουν μια σανίδα σωτηρίας, ένας φως στον ορίζοντα. Χαρακτηριστικά δείγματα η «Ληστεία», «Ποτέ μη λυπηθείς». Είσαι σαν άνθρωπος αισιόδοξη;

Είμαι μαμά με τρεις γιους.Είμαι γιαγιά με ένα εγγόνι.Ναι ,είμαι αισιόδοξη! 

-Έχεις κάποια σχέδια για την προβολή των τραγουδιών σου;

Σχέδια δεν κάνουμε γιατί γελά ο Θεός μας που λέει κι ο λαός μας ...Τραγούδια όμως και βραδιές θα κάνουμε για τις καρδιές μας και τους φίλους μας.Έτσι όλες τις Τετάρτες του Φλεβάρη θα είμαστε στο φιλόξενο Cabaret Voltaire. Μαραθώνος 30,στο Μεταξουργείο.Με εικόνες και ήχους ,εκπλήξεις και φίλους.Ο εξαιρετικός φωτογράφος ταξιδευτής Βασίλης Κολτούκης, εγώ και όλοι οι συντελεστές του δίσκου μας.Σε μια ξεχωριστή θέλω να πιστεύω μουσική παράσταση !

 Μάτα μου σ’ευχαριστώ για την παρουσία σου στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ και σου εύχομαι από καρδιάς  ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ!!!

 Εύχομαι Καλή Χρονιά με υγεία για όλους μας !Αγγελική  μου σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σου !

 

 

 

 

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.protoporia.gr

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;