"Ελευθερώσου απ' το θυμό",Η μέθοδος Daldrup- ROGER J. DALDRUP, DODIE GUST (Μετάφραση: Σπυριδούλα Λέκκου)-Εκδόσεις Λύχνος,1994 - γράφει η Αγγελική Καραπάνου

"Ελευθερώσου απ' το θυμό",Η μέθοδος Daldrup- ROGER J. DALDRUP, DODIE GUST (Μετάφραση: Σπυριδούλα Λέκκου)-Εκδόσεις Λύχνος,1994 - γράφει η Αγγελική Καραπάνου

"Ελευθερώσου απ' το θυμό", Η μέθοδος Daldrup- ROGER J. DALDRUP, DODIE GUST-(Μετάφραση: Σπυριδούλα Λέκκου)-Εκδόσεις Λύχνος, 1994

γράφει η Αγγελική Καραπάνου

    Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία Ψυχολογίας που έχω διαβάσει ποτέ είναι το «Ελευθερώσου απ’ το θυμό», Η μέθοδος Daldrup. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά στ’ αγγλικά το 1988 από τις Εκδόσεις Living Business Press με τον τίτλο Freedom from anger, the Duldrup method.
Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λύχνος το 1994 σε μετάφραση της Ψυχολόγου -κι εκείνη την περίοδο- Επίκουρης Καθηγήτριας Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σπυριδούλας Λέκκου. Όπως αναφέρει η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου , ως ψυχοθεραπεύτρια έχει αξιοποιήσει πολλαπλά τη μέθοδο Duldrup στην εργασία της.
  O Δόκτωρ Roger J. Daldrup (1929-2017), του οποίου η θεραπευτική προσέγγιση καταγράφεται σ’αυτό το βιβλίο, υπήρξε ψυχολόγος και μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Εργάστηκε επί δεκαετίες ως θεραπευτής θυμού, αναπτύσσοντας μια πρωτοποριακή βιωματική μέθοδο.
   Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Dodie Gust. Η ίδια έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αρθρογραφία και την εκπόνηση βιβλίων σχετικά με την ψυχολογία, τα ήθη και τις αξίες. Γνώρισε τον δόκτoρα Daldrup το 1972. Αρχικά ήταν παρούσα σε θεραπευτικές ομάδες θυμού που είχε την εποπτεία εκείνος, και σταδιακά μελέτησε τη μέθοδό του. Αργότερα έκανε μαζί του προσωπικές συνεδρίες για να βοηθηθεί σ’έναν χρόνιο δικό της θυμό. Εντυπωσιάστηκε από την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων που ακολούθησε κι αποφάσισε να μεταφέρει τις γνώσεις της σ’ ένα βιβλίο με τη βοήθεια του ειδικού.
   Στο σημαντικό αυτό πόνημα «Ελευθερώσου απ’ το θυμό» αναλύεται διεξοδικά η φύση του εν λόγω συναισθήματος, ενώ αποφεύγεται συνειδητά η δαιμονοποίησή του.
   Η συγγραφέας δηλώνει πως δεν υπάρχει απαγορευτικό συναίσθημα και δεν πρέπει να αισθανόμαστε φόβο στην παραδοχή της βίωσης του θυμού. Όλοι θυμώνουν για χίλιους δυο λόγους.
  Μπορούμε να αισθανθούμε θυμό για έναν άνθρωπο που έχουμε στενή σχέση, για έναν περαστικό στον δρόμο, για τον άγνωστο που χαράκωσε το αυτοκίνητό μας, για ένα πρόσωπο που βλέπουμε στην τηλεόραση, για ζώντα ή τεθνεώτα.
   Πρέπει όμως να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τον θυμό ,ώστε να τον αποβάλουμε απ’τον οργανισμό μας , τη σκέψη μας και τη ζωή μας.
   Αν δεν εργαστούμε συστηματικά να «αποχαιρετήσουμε το συναίσθημα» και να «κλείσουμε τους λογαριασμούς μαζί του», ο θυμός θα μας δηλητηριάζει κάθε μέρα. Θα μας προκαλεί αδράνεια, κόπωση και κατάθλιψη. Θα υπονομεύει τα συναισθήματα με θετικό πρόσημο και τις σχέσεις μας. Μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρότατες ασθένειες.
    Ο θυμός δε θεραπεύεται με βίαια ξεσπάσματα, καυγάδες, γκρίνιες, κατηγορίες, σπάσιμο αντικειμένων, εκδίκηση. Δε γιατρεύεται με τη σιωπή, το μασκάρεμα φόβων, το κουκούλωμα , την εκλογίκευση, την ανάλυση.
   Το βιβλίο αυτό λοιπόν με λόγο ζωντανό και απλό μας εξηγεί τις αποχρώσεις των συναισθημάτων. Μας δίνει πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν απ’ τον θυμό και τον κακό χειρισμό του. Παρουσιάζει επίσης περιπτώσεις ατόμων που αναζήτησαν βοήθεια κι άλλαξαν πορεία. Τέλος βήμα-βήμα και με ποικίλες ασκήσεις ανά κεφάλαιο, μας οδηγεί προς το φως και την απελευθέρωση από τα δεσμά του θυμού.


Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσει κανείς πολλές φορές στη ζωή του, γιατί θα τον κατευθύνει σε όμορφα μονοπάτια.


Roger J. Daldrup
Ελευθερώσου απ' το θυμό
Η μέθοδος Daldrup
Μετάφραση: Σπυριδούλα Λέκκου
Λύχνος
Αθήνα, 1994
ISBN: 978-960-7097-36-1
Κυκλοφορεί

Βρείτε το βιβλίο "Ελευθερώσου απ'το θυμό", Η μέθοδος Daldrup " στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.politeianet.gr

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;