GERALD KRANZLER: «Μπορείς ν’ αλλάξεις αυτό που νιώθεις» ,Μια ορθολογιστική προσέγγιση (Μετάφραση: Σπυριδούλα Λέκκου)
γράφει η Αγγελική Καραπάνου
" Οι άνθρωποι δεν ενοχλούνται τόσο από τα γεγονότα, όσο από τον τρόπο με τον οποίο τα βλέπουν".
Επίκτητος
Οι άνθρωποι νιώθουν συχνά συναισθήματα με αρνητικό πρόσημο ,όπως θυμός, θλίψη, φόβος, ανησυχία, ενοχές. Αυτά ενεργοποιούνται από κάποιο γεγονός που λειτουργεί ως ερέθισμα.
Η ένταση όμως με την οποία τα άτομα βιώνουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συναισθήματα και τα κατάλοιπα που αφήνει μέσα τους δεν είναι αντίστοιχα με το έναυσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή μεταξύ γεγονότος και συναισθηματικής συνέπειας παρεμβάλλονται και κάποιες άλλες δυνάμεις. Οι υπερβολικές και στρεβλές σκέψεις. Τα παράλογα πιστεύω. Οι λανθασμένες στερεότυπες αντιλήψεις.
Στο βιβλίο “Μπορείς ν’ αλλάξεις αυτό που νιώθεις” ο ψυχολόγος-συγγραφέας Gerald Kranzler μας δείχνει πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από αρνητικά συναισθήματα μελετώντας τη θεωρία και την πράξη της ορθολογιστικής θεραπείας (R.E.T.).
Τα συμβάντα και τα συναισθήματα δεν έχουν σχέση αιτίου- αιτιατού. Παρεμβαίνει το φίλτρο των σκέψεων. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που υπάρχει στο βιβλίο κι αποδεικνύει αυτή την αλήθεια είναι το εξής. Κάποια γυναίκα πέρασε έξω από ένα ψυχιατρείο κι ένας ασθενής τής φώναξε μια βρισιά. Το ίδιο κοσμητικό επίθετο της το απέδωσε σ' άλλη φάση κι ο σύζυγός της. Στην πρώτη περίπτωση δεν αισθάνθηκε πολύ άσχημα ,γιατί σκέφτηκε πως ο υβριστής ήταν ένα διαταραγμένο άτομο. Στη δεύτερη περίσταση ένιωσε πολύ χειρότερα, επειδή συμπέρανε πως ο άνθρωπός της δεν την αγαπά, δεν τη σέβεται, δεν την εκτιμά κι άρα δεν αξίζει ως ύπαρξη κλπ. Τα ερεθίσματα ήταν πανομοιότυπα. Οι διαφορετικές σκέψεις προκάλεσαν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.
Ο συγγραφέας ,με τρόπο απτό, μας παρουσιάζει μια λίστα από παράλογα πιστεύω που ενδέχεται να πυροδοτήσουν φθοροποιά συναισθήματα. Κατόπιν μας καλεί να αναλογιστούμε αν κάποιο απ’ αυτά μάς έχει απασχολήσει.
Στη συνέχεια δίνει πολλά παραδείγματα γεγονότων- εσφαλμένων σκέψεων- αρνητικών συναισθηματικών συνεπειών. Περνώντας στο επόμενο βήμα αμφισβητεί τις άστοχες σκέψεις και βάζει στη θέση τους λογικούς συλλογισμούς. Και τότε ναι. Το τοπίο ξεκαθαρίζει και αλλάζουν τα συναισθήματα.
Ο συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να ασκηθεί στην καταπολέμηση δικών του αρνητικών συναισθημάτων μέσα από την καταγραφή γεγονότων-ανακόλουθων κρίσεων- συναισθημάτων που προκάλεσαν. Ακολουθεί η αμφισβήτηση παράλογων σκέψεων κι η επανατοποθέτηση ,για να επιτευχθεί η πολυπόθητη "κάθαρση".
Ο Gerald Kranzler μυήθηκε στην ορθολογιστική θεραπεία (R.E.T.) μέσω της παρακολούθησης των εργαστηρίων του ψυχολόγου Ellis και της μελέτης υλικού από άλλους θεραπευτές. Έκτοτε δίδαξε R.E.T σε σεμινάρια και την εφάρμοσε σε πελάτες του. To 1974 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική το βιβλίο του «You can change how you feel», που αποτέλεσε εκδοτική επιτυχία. Τη δεκαετία του ογδόντα βρέθηκε στην Αθήνα παραδίδοντας μαθήματα Ψυχολογίας. Μεταξύ των μαθητών του ήταν η ψυχολόγος Σπυριδούλα Λέκκου, που μετέφρασε το βιβλίο στην ελληνική γλώσσα το 1982.
Το εν λόγω πόνημα αποτελεί έναν ολιγοσέλιδο, ευκολοδιάβαστο και πολύ πρακτικό οδηγό Ορθολογιστικής Θεραπείας. Ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης που αξίζει πολλά.
Από τον πρόλογο της Έκδοσης
Σκοπός του μικρού αυτού βιβλίου είναι η εισαγωγή σε μερικές αρχές και τεχνικές, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες στο να λύνετε τα προσωπικά σας προβλήματα. Στο μεγαλύτερο μέρος το υλικό του βασίζεται άμεσα ή έμμεσα στην πρωτοποριακή εργασία του Dr. Albert Ellis, ενός ψυχολόγου πολύ γνωστού για την ανάπτυξη της προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία που ονομάζεται Ορθολογιστική Θεραπεία (Rational - Emotive Therapy, R.E.T.). (. . .)