Λυπητερή ιστορία ποιημάτων- ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Λυπητερή ιστορία ποιημάτων- ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Θα γνωρίσουμε το διήγημα "Λυπητερή ιστορία ποιημάτων" της Ζωής Χατζηγεωργίου. Τιμήθηκε με Έπαινο στο διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου "Γραφή"  και συμπεριλήφθηκε στη συλλογική έκδοση " Σαν βγω απ' αυτή τη φυλακή"!

Λυπητερή ιστορία ποιημάτων - ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ 

   Είμαι η “Εκχώρηση” . Ένα τυφλό ποίημα . Γεννήθηκα πριν καμιά πενηνταριά χρόνια , απόλυτα υγιές και με σπινθηροβόλο βλέμμα. Ο ποιητής  μου , μεγαλοδικηγόρος και διατελέσας υπουργός   , ήταν τότε  φοιτητής νομικής που κυκλοφορούσε εμένα και τα αδέρφια μου ,“ μαριονέτες και νευρόσπαστα “ λεγόταν  η συλλογή μας , σε χειρόγραφα σημειώματα κρυμμένα πότε στα τσεπάκια της καρδιάς των πουκαμίσων   με τους μεγάλους γιακάδες  και πότε στις σελίδες  πανεπιστημιακών βιβλίων  . Εμένα, ίσως λόγω ονόματος με φύλαγε πάντα  στο “ εμπράγματο ’’. 

  Κάποιο από μας μάλιστα έγινε τραγούδι ! Με στίχους ελαφρώς αλλαγμένους και μουσική από ένα αντάρτικο που τα σαΐνια της λογοκρισίας ούτε που το είχαν ξανακούσει, ο... Διατελέσας φιγουράρισε και στο εξώφυλλο δίσκου. Στα κατοπινά χρόνια η ιστορία αυτή θα πρέπει να ήταν εκείνη που διηγήθηκε περισσότερο στις συνεντεύξεις του, φτάνοντας το έρμο το αδέρφι μου στο δεν έχει πιο κάτω από εδώ, σε  σουξεδιάρικες επανεκτελέσεις.  

  Σε μας τα υπόλοιπα έδωσε υπόσχεση έκδοσης. Μόλις βγούμε  απ΄αυτή τη φυλακή έλεγε. Γιατί ήδη είχε αρχίσει τις πρόβες των προεκλογικών δεσμεύσεων αφενός και  όσο να πεις  μας πονούσε ακόμη αφετέρου και  για καιρό πολύ  μας έσουρνε μαζί με το χαρτομάνι του,  από δικηγορικά σε πολιτικά γραφεία κι αντίστροφα .  Στην αρχή μάλιστα της  προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων μας έβγαζε συχνά - πυκνά απ’ το ντοσιέ , μας διάβαζε φωναχτά κι ύστερα έγραφε τους λόγους των ομιλιών του. Ακόμη δεν ήταν παρά πολλά υποσχόμενος πολιτευτής . Όταν έγινε βουλευτής  έγραφαν για λογαριασμό του  οι μετακλητοί και οι επιστημονικοί συνεργάτες. 

  Ώσπου σε μια μετακόμιση από τις τελευταίες, γιατί το έπιπλο  θυμάμαι  ήταν  από μαόνι  βαρύ και χειροποίητο, όπως εκείνα των πρωτοκλασάτων στελεχών,  εκεί που τακτοποιούσε τα προσωπικά του πράγματα , ήρθε η σειρά μας. Μας κοίταξε , μας ξανακοίταξε και απλώς δεν μας αναγνώρισε !Γύρισε  τότε προς τον καταστροφέα εγγράφων κι άρχισε να τον ταΐζει με τους αθώους στίχους μας. 

  Θες από τύχη , θες από αυτοσυντήρηση γλίστρησα και σφήνωσα το λεπτό  κορμί μου  πίσω από την πλάτη ενός συρταριού. Έκτοτε κρέμομαι  ανάμεσα σε δύο συρτάρια με κίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή να πέσω και να συντριβώ . Φως δεν ξανάδα αλλά όπως σε όλους τους τυφλούς οξύνθηκε η ακοή μου. Ακούω πίσω από τις πόρτες , στα διπλανά γραφεία , τις φωνές των συνομιλητών στα τηλεφωνήματα. Δεν είναι καλό αυτό , αν με καταλαβαίνετε. 

Όταν ήμουν νιόβγαλτο πίστευα πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σ’ένα επαναστατικό  ποίημα  είναι να μην έχει πια  να πει τίποτε   και όσοι το διαβάζουν να πλήττουν αφάνταστα γιατί απλώς έχει ξεπεραστεί η ιστορική του  συγκυρία .  Έκανα λάθος. Τραγικότερο όλων  είναι να μην το πιστέψει κανείς  , ούτε καν ο δημιουργός του. Και θα ’χα από καιρό αυτοκτονήσει αν δεν έλπιζα πως μπορεί κάποια στιγμή να πέσω στα κατάλληλα χέρια και να βγω επιτέλους από το κελί μου . Δεν ξέρω αν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία , η ποίηση μάλλον ποτέ. Και  τα ποιήματα λένε μπορούν να έχουν ζωή αυτόνομη, δική τους. 

Έπαινος στο διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου ¨ Γραφή ¨
Περιλαμβάνεται στην συλλογική έκδοση ¨ Σαν βγω απ’αυτή τη φυλακή ¨ 

Βιογραφικό σημείωμα 

Γεννήθηκα και κατοικώ στην Καβάλα . Τελείωσα  ελληνική φιλολογία στο  ΑΠΘ  και εργάστηκα ως τραπεζοϋπάλληλος. Ασχολούμαι με την ποίηση και την μικρή φόρμα. Κείμενά μου δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Συμμετείχα σε συλλογικές εκδόσεις (π.χ “ Σαν βγω απ΄αυτή την φυλακή “ εκδ. Γραφή, “ Μικρά Ασία  σε θυμάμαι “ εκδ. Αποστακτήριο, Ο χρόνος που περνά και χάνεται, εκδ. Παρέμβαση κ.α). Έχω διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Κούρος Ευρωπού β΄ βραβείο 2021, Κούρος Ευρωπού α΄ βραβείο 2022, β΄Βραβείο διηγήματος και ποίησης Ε.Π.Ο.Κ 2022, Διάκριση χαϊκού Room fot art , β΄βραβείο ελεύθερου στίχου και β΄ βραβείο χαϊκού από τους «Πνευματικούς ορίζοντες Λεμεσού» 2023 , κ.α.)  Πρόσφατα το διήγημά μου βραβεύτηκε από τον Ιανό στον σχετικό διαγωνισμό του 2023 και περιλαμβάνεται στον τόμο με τίτλο ¨Δύο ¨.  Τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε η ποιητική μου συλλογή  ΄΄ Απόντες του Μεθοδευμένου ΄΄ από τις εκδόσεις Άνω Τελεία. .  

 

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;