"Η υποψήφια" της Αγγελικής Καραπάνου (Φεβρουάριος 2023-Εκδόσεις 24 γράμματα) - γράφει ο Νίκος Αντ.Πουλινάκης

"Η υποψήφια" της Αγγελικής Καραπάνου (Φεβρουάριος 2023-Εκδόσεις 24 γράμματα) -  γράφει ο Νίκος Αντ.Πουλινάκης

Θα δούμε την κριτική προσέγγιση του λογοτέχνη Νίκου Αντ. Πουλινάκη για το μυθιστόρημά μου "Η υποψήφια". Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο του και για όσα μοιράζεται μαζί μας!

“ Η υποψήφια “   της Αγγελικής Καραπάνου (Φεβρουάριος 2023-Εκδόσεις 24 γράμματα) -

  γράφει ο Νίκος Αντ.Πουλινάκης 

Κάποτε ο κόσμος κρατούσε στο στόμα του ακριβά φιλιά και έμοιαζε η ζήση με Βενετικό φλουρί. Ήρθε όμως δίκοπος καιρός και ο κόσμος έχασε τον μπούσουλα και πελαγώνει. Αλίμονο ! Τον παρασέρνουν καταιγίδες λες κι είναι μια τοσηδά φυσαλίδα οξυγόνου. Χιλιοματώνει ο κόσμος και τρεμοσβήνει το λυχνάρι της ψυχής του. Σε έναν κόσμο λοιπόν που προσπαθεί να σιάξει την περπατησιά του έρχεται η δημιουργός και επιμελήτρια του εξαιρετικού λογοτεχνικού ιστολογίου ennepe – moussa ,  Αγγελική Καραπάνου , να μας συστήσει το πρώτο της παιδί. Την « υποψήφια ».

« Η υποψήφια » είναι η πρώτη της γέννα. Το πρώτο της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις   « 24 γράμματα ». Με την γλαφυρή της γραφίδα η συγγραφέας δίνει σάρκα και οστά στην ιστορία της Ξένιας. Μιας νέας δασκάλας η οποία  αφήνει στα κρύα του λουτρού τον αρραβωνιαστικό της που την απατά. Έτσι αποφασίζει να αλλάξει πόλη αλλά και επαγγελματικό λημέρι. Κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στην επαρχία αναλαμβάνοντας υπηρεσία σε νέο σχολείο. Οι μαθητές της ελάχιστοι. Μαζεύονται γύρω της σαν ορφανά σπουργιτάκια. Άλλα ντροπαλά και άλλα πιο ζωηρά. Η Ξένια σαν δυναμική γυναίκα που είναι θα δώσει μάχες προκειμένου να επικρατήσουν οι προοδευτικές της ιδέες. Συναντά τη σθεναρή αντίδραση του διευθυντή. Ενώ στις επικείμενες εκλογές για τη θέση της διεύθυνσης θα δηλώσει υποψήφια.

Στο μεταξύ θα παλέψει σκληρά για τον έρωτα που θα γνωρίσει στο πρόσωπο ενός γοητευτικού ανθρώπου. Του Ορέστη. Και εδώ ακριβώς η ηρωίδα του μυθιστορήματος , η Ξένια , φαίνεται να ξεχειλίζει από αιμοσφαιρίνες ιδρωμένου ερωτικού παροξυσμού. Ξεχειλίζει από αληθινό έρωτα που στάζει μέλι και είναι εντελώς ανίκανος να απιστήσει , να εξαπατήσει , να προδώσει. Ξεχειλίζει από αληθινό έρωτα που μοσχοβολάει θαρρείς αγιόκλημα , βασιλικό και μάραθο. Ένας έρωτας που δίχως άλλο μοιάζει με εργόχειρο προσευχής φιλοτεχνημένο σύμφωνα με την μοναστική παράδοση για να προσφέρει ευλογία. Η Ξένια νιώθει στα σπλάχνα της τον έρωτα να λουφάζει σαν ουρανός. Τι σου είναι λοιπόν , ένας αντάρτης έρωτας !

Τότες η Ξένια παρουσιάζει κούραση , εκνευρισμό και σύγχυση. Σαν τα συμπτώματα δηλαδή μιας γυναίκας που δεν τρέφεται επαρκώς και ισορροπημένα ενώ θηλάζει. Κι ο έρωτας ακλόνητος στο βάθρο του. Ίσως γιατί με τον έρωτα ο Θεός ειδώθηκε πιο κοντά. Ίσως γιατί ο αληθινός έρωτας κρατώντας αυθεντικές σημειώσεις πάθους υπόσχεται  να προλογίσει θησαυρούς ολόγιομων φεγγαριών.          

    Η Αγγελική Καραπάνου με τούτο το πόνημά της μας εκπλήσσει ευχάριστα. Αφού κατόρθωσε να αναθρέψει μια ιστορία που διακρίνεται για τη σπάνια αρετή της. Να διαβάζεται απνευστί. 

Νίκος Αντ. Πουλινάκης

 

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;