Θα μοιραστώ μαζί σας μια βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημά μου " Η υποψήφια" που έγραψε η λογοτέχνιδα Όλγα Δ.Καλύβα. Σ' ευχαριστώ, Όλγα μου για τον χρόνο σου, τη διεισδυτική σου ματιά και το εξαιρετικό σου κείμενο!
Αγγελική Καραπάνου: «Η υποψήφια»(Εκδόσεις 24 γράμματα, Φεβρουάριος 2023)- Γράφει η Όλγα Δ. Καλύβα
Η ζωή αποτελεί αέναο αγώνα που απαιτεί ψυχή! Όλοι καλούμαστε ως «υποψήφιοι» αυτής της αμφίρροπης αναμέτρησης με τον εαυτό μας πρωτίστως και δευτερευόντως με τους συνοδοιπόρους μας να θέσουμε με σθένος υπό τη σκέπη του Καλού τους αξιακούς μας κώδικες. Κώδικες που αντιδιαστέλλονται νυχθημερόν ως προς την επικρατούσα ποιότητά τους και κάποτε στην «οδό των Ανέμων» ανταμώνουν τη χαμένη μας αθωότητα και πλέκουν ένα γαϊτανάκι με απροσδόκητες δοκιμασίες.
Σε ένα τέτοιο συνονθύλευμα δίπολων κινείται - με περισσή αφηγηματική σαφήνεια, με εύστοχη εικονοπλαστική αμεσότητα και συνυποδηλωτική γλωσσική δυναμική, με ρεαλιστικούς διαλόγους και εσωτερικούς μέσω καίριων ρητορικών ερωτημάτων μονολόγους των ηρώων (χαρακτήρων ενδεδυμένων με γήινα προτερήματα κι ελαττώματα), με ροή φυσική, αβίαστη, γρήγορη, με απλό κοφτό εναλλασσόμενο και με λεπτό ενίοτε χιούμορ λόγο καθώς και με ιδιαίτερα έκδηλο δίχως εκχυδαϊσμούς μα μοναχικού ρομαντισμού ερωτισμό - το κοινωνικό μυθιστόρημα της κ.Αγγελικής Καραπάνου: «Η υποψήφια», το οποίο βρίθει συναισθημάτων.
Η κεντρική ηρωίδα, υποχείριο ενός παλιού έρωτα που κακοφορμίζει, μέσα από ανελέητους συναισθηματικούς αποχρωματισμούς και σε μια εναγώνια αναζήτηση της απολεσθείσης αξιοπρέπειάς της κλείνει στη βαλίτσα της τους κλυδωνισμούς της καρδιάς της κι ως μοναδική διέξοδο επιλέγει μια κατ’ αυτήν υποχρεωτική φυγή · μια φυγή από τον πόνο της προδοσίας, από την απαξίωση της αγάπης και από τη θλίψη μιας ανάξιας συγγνώμης… σε τούτο το μονοδρομικό ταξίδι, μην αφήνοντας περιθώρια επανασύνδεσης με το πικρό παρελθόν κι αλλάζοντας κατ’ επιλογήν τόπο, αγνοεί το σκηνικό που η μοίρα τής εξυφαίνει και δε φαντάζεται τις εναλλαγές που η ζωή τής επιφυλάσσει: νέες γνωριμίες, ένα νέο και μη αξιολογήσιμο εν πρώτοις έρωτα, δημιουργικές σκέψεις και πρωτότυπες πρωτοβουλίες μέσα από μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων, έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις και εντάσεις, δυνατές τριβές και συγκρούσεις με επαρχιώτικες και όχι μόνο προκαταλήψεις, συνεχείς αντιπαραθέσεις για εργασιακά κεκτημένα και στερεοτυπικά κατεστημένα, αποκαλύψεις παλιών ενοχικών μυστικών και εκδικητικών ανεκπλήρωτων ερώτων συνειδησιακούς καημούς… ανατρεπτικές είναι και οι λεκτικές μα και οι συναισθηματικές αναμετρήσεις και με τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας· πρόσωπα που, μέσα από τα δικά τους μυστικά και τις προσωπικές τους πορείες κι επιλογές άλλοτε ως θύτες κι άλλοτε ως θύματα, πλαισιώνουν την ηρωίδα και διαδραματίζουν αναπόφευκτα ουσιαστικό ρόλο στη σοβαρή και εθελούσια «υποψηφιότητα» που θέτει σε επαγγελματικό μα και σε προσωπικό επίπεδο.
Κι όπως ακριβώς η ηρωίδα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στην αλήθεια και στο ψεύδος, στο συναίσθημα και στη λογική, στο βέβαιο και στο επίπλαστο, στον έρωτα και στην προδοσία, στην αγάπη και στο μίσος, στη θύμηση και στη λήθη, στην απαντοχή του νόστου και στην εμμονή της απόρριψης, στο ρηξικέλευθο και στο αναχρονιστικό των ιδεών, επιχειρώντας να ανακαλύψει την ισορροπία στη ζωή της και πληρώνοντας το τίμημα της αναπόδραστης φυγής της, έτσι ακριβώς και οι αναγνώστες ταυτίζονται με την «Υποψήφια» και ταξιδεύουν μαζί της σε έναν καθημερινό αγώνα για τη ζωή, τον έρωτα, την πρόοδο, σε μια φυγή μονάχα προς τα εμπρός καρτερώντας όπως κι η ίδια τη νίκη: την αποκαθήλωση του Κακού, την αναγέννηση του Καλού, την καθαρότητα της αληθινής αγάπης, που ως κάθαρση ψυχής σηματοδοτεί το τέλος του μυθιστορήματος μα και οφείλει να ορίζει και τη ζωή του καθενός.
Καλοτάξιδο το βιβλίο σας, αγαπητή κ. Καραπάνου!