Η Bloody Mary ήτανε… Vegan - ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΜΟΥΣΤΑΪΡΑΣ

Η Bloody Mary ήτανε… Vegan - ΓΙΩΡΓΟΣ  Ν. ΜΟΥΣΤΑΪΡΑΣ

 Θα δούμε ένα διήγημα του Γιώργου Ν. Μουσταΐρα. "Η Bloody Mary ήτανε....Vegan" !

Η Bloody Mary ήτανε… Vegan - ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΜΟΥΣΤΑΪΡΑΣ

   Είναι κάτι βράδια, που τα σκυλιά της γειτονιάς, κυριολεκτικά ξελαρυγγιάζονται. Καθώς κοιμάμαι σε δωμάτιο με παράθυρο βορεινό – αναζητώντας λίγη δροσιά μετά το κάμα της ημέρας – έχω πέντε απ’ αυτά σε απόσταση μικρότερη από πενήντα μέτρα, να μου προσφέρουν μεταμεσονύκτια… μουσική δωματίου.
Το σπίτι μου βρίσκεται βόρεια του δρόμου που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο. Το περιβάλλει χωράφι με μανταρινιές. Στη γειτονιά υπάρχουν αρκετά σκυλιά – φύλακες. Ήσυχα τις περισσότερες φορές, αλυχτάνε μόνο σαν αντιληφθούν κίνδυνο για τον χώρο που φυλάνε, που μπορεί να είναι άνθρωπος, αδέσποτο σκυλί ή αλεπού.
  Και είναι αλεπού η αφορμή για τα τελευταία απρογραμμάτιστα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα. Καθότι, όπως είναι γενικά παραδεκτό «επανάληψις μήτηρ μαθήσεως», με τα πολλά έμαθα να αναγνωρίζω το αλεπουδίσιο σκούξιμο, που λειτουργεί σαν κίνητρο αλλά και σαν απάντηση – πρόκληση στη συναυλία των σκύλων.
Πολλές οι αλεπούδες που τριγυρνάνε μέσα στα χωράφια, από τότε που έπαψε η επικήρυξή τους. Χώρος εξάπλωσής τους στην ευρύτερη περιοχή, αυτός ανάμεσα στον δρόμο και τη θάλασσα, όπου έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται το κυνήγι. Όμως, εκεί, τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα άλλο, μεγαλύτερο πρόβλημα από τις κάνες των κυνηγετικών όπλων. Την ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκυλιών!
  Έτσι, το ένστικτο της επιβίωσης της παμπόνηρης κυρά Μάρως – των παραμυθιών – την οδήγησε βορεινά του δρόμου, όπου είναι προστατευμένη από τα… σκυλιά – φύλακες των σπιτιών! Σιγά μη φοβηθεί η αλεπού το δεμένο σκυλί. Το αμολητό φοβάται και πολύ περισσότερο το πεινασμένο αγελαίο.
  Όχι ότι δεν είχαμε αλεπούδες, τότε που ήμουνα παιδί. Όμως, τόσο λίγες που ήσαν, απέφευγαν το ημερήσιο σεργιάνι στα χωράφια, όπου κυκλοφορούσαν αμολητά τα πουλερικά, χωρίς δυσάρεστα συναπαντήματα. Τα βράδια, μόνο, με πατρική εντολή κατέβαζα από το δέντρο δίπλα στο κοτέτσι όσες κότες κούρνιαζαν στα κλαριά του και τις έκλεινα μέσα. «Θα πάει η αλεπού και θα τις μαγνητίσει με το βλέμμα, να πέσουν χάμω, να τις πνίξει» με δασκάλευε ο πατέρας. Κι εγώ φανταζόμουνα την αλεπού με κόκκινα μάτια να ζαλίζει τις κότες…
  Μετά από τόσα χρόνια που πέρασαν από τότε, τα κοτέτσια σπανίζουν πια, αν δεν έχουν εξαφανισθεί τελείως, μια που το κοτόπουλο το βρίσκεις σφαγμένο και μαδημένο, έτοιμο για το ταψί, στο σούπερ μάρκετ. Και φθηνότερο σου έρχεται και τις ορμόνες σου αυγαταίνεις και η «νοικοκυρά» έχει χρόνο περισσευούμενο για Beauté, φραπουτσίνο με φίλες και ψώνια στο Κινέζικο της γειτονιάς.
  Κοίτα να δεις πώς αλλάζουνε τα πράγματα. Όταν τα οικόσιτα πουλερικά περίσσευαν, σπάνιζαν οι αλεπούδες. Τώρα που αυτά σχεδόν εκλείψανε, οι αλεπούδες, σε υπερπληθυσμό, να γυρνάνε σαν την άδικη κατάρα και να μη βρίσκουν κατιτίς από κρεατικό να… αρτηθούνε!
  Τελευταία, σε ένα μποστάνι, ο γείτονας ιδιοκτήτης βρήκε αρκετές κολοκύθες μισοφαγωμένες. Ένα βράδυ, λοιπόν, παραμόνεψε να δει τι ζωντανό του κάνει τις ζημιές. Και έπεσε επάνω σε μια οικογένεια αλεπούδων! Την επομένη, συγχυσμένος, όσο και προβληματισμένος, με ενημέρωσε για το εύρημά του, καθώς πίναμε τον πρωινό καφέ:
«Τις κολοκύθες τις τρώει… αλεπού. Η Bloody Mary, φίλε μου, έγινε… Vegan!»
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Η αιμοσταγής κυρά Μάρω το γύρισε στο ζαρζαβατικό…
   Την ίδια μέρα μάζεψε όπως, όπως, τις γερές κολοκύθες και χάλασε το μποστάνι. Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκα ήσυχα. Όπως και τα επόμενα…

Βιογραφικό σημείωμα


Ο Γιώργος Ν. Μουσταΐρας γεννήθηκε το 1956. Πατρίδα και τόπος κατοικίας του είναι η Δαλαμανάρα Άργους. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δούλεψε ως μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος, τοπικά και πανελλαδικά, για 30 χρόνια, ιδρύοντας τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, εβδομαδιαία εφημερίδα και περιοδικό. Το 2010 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ). Επίσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων Αργολίδας (ΕΕΔΑ). Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Έχει γράψει έξι βιβλία λογοτεχνικά και έρευνας:
-Γιουγκοσλαβία & Μακεδονικό-Έρευνα ντοκουμέντο (1986) (εξαντλημένο),
-Μπουζούκι μου διπλόχορδο - Το μπουζούκι, η ιστορία του και τα μυστικά του (1996)
- Σκάβοντας & γκρεμίζοντας (το πέρασμα του Αβά Φουρμόν από την Ερμιόνη) (2008)
-Ρεμπέτ Ασκέρι & άλλα διηγήματα (2008),
-Παλιές Ιστορίες (που βγάζουν γέλιο) - Συνέβησαν στην Αργολίδα (2019), (2020) Β’ έκδοση.
-Ιστορίες στο περιθώριο της Ιστορίας (2022).
Λογοτεχνικά του κείμενα, καθώς και άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε πανελλαδικά περιοδικά και εφημερίδες. Επανειλημμένα έχει βραβευθεί για λογοτεχνικά του έργα (διήγημα – ποίηση). Είναι ερευνητής της ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού, έχει δώσει συναυλίες με ρεμπέτικα και έχει ηχογραφήσει τραγούδια σε παραδοσιακή φόρμα με δικούς του στίχους. Επίσης έχει κυκλοφορήσει ένα CD, με ρεμπέτικα τραγούδια,φυσικά.

 

 

 

 

 

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η  αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την παράθεση πηγής και ενεργού συνδέσμου (link).

  

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;