Εθνικός ύμνος - ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εθνικός ύμνος - ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το ραδιόφωνο παίζει τον Εθνικό Ύμνο. Η μέρα ανεβάζει τα ρολά της... Θα δούμε το υπέροχο μικροδιήγημα της Αθηνάς Παπανικολάου "Εθνικός Ύμνος"!

Εθνικός ύμνος-ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κάθε μέρα, στις εφτά το πρωί, πιάνεται γερά από το τραπέζι της κουζίνας όπου έχει ήδη ακουμπήσει το λουλουδάτο φλιτζανάκι του καφέ και δύο κουλούρια βανίλιας, σηκώνεται όρθια για λίγα λεπτά, τραβάει την κουρτίνα στο δυαράκι του πέμπτου ορόφου, κοιτάζει ευθεία, πάντα σε ευθεία το βλέμμα της αυτήν την ώρα, πέραν του κόσμου τούτου, πέραν της στιγμής, κάτι ψιθυρίζει ανοιγοκλείνοντας τα χείλια της, λεπτές αφυδατωμένες φέτες μήλου, φρούτο που δεν δαγκώθηκε ποτέ το μικροφτιαγμένο στόμα της, αυτό που μιλιά δεν είχε, και ύστερα λυγίζει το άκαμπτο σώμα της, κάθεται στην καρέκλα, ξεδιπλώνει τη χαρτοπετσέτα και σκουπίζει τις βαριές λέξεις που απομείναν πάνω στο κόκκινο κραγιόν. Στις εφτά κάθε πρωί, το Τρίτο Πρόγραμμα παίζει τον Εθνικό Ύμνο, και αυτή στα ογδόντα πέντε της, κόρη και σύζυγος στρατιωτικού, σκληρά εκπαιδευμένη, αποτίνει φόρο τιμής στην παιδαγωγική του βούρδουλα και φτύνει στο χαρτί κουκούτσι - κουκούτσι τα ξεφλουδισμένα χρόνια. Κάτω από το μπαλκόνι της ξεκινάει το αλισβερίσι μιας νέας μέρας.

Βιογραφικό σημείωμα

H Aθηνά Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1962.Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, εργάστηκε από το 1987 έως το 2020 ως φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων (2016-2017) σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Κριτικά της κείμενα για έργα πεζογραφίας και ποίησης είναι δημοσιευμένα στον έντυπο τύπο και σε ηλεκτρονικές σελίδες Λογοτεχνίας. Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΝΥΠΝΙΟ η πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τον τίτλο «ΓΛΥΦΟ ΝΕΡΟ». Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η  αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την παράθεση πηγής και ενεργού συνδέσμου (link).

  

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;