" Το όνειρό μου είναι η τέχνη να γίνει κομμάτι του εαυτού μας!"-Συνέντευξη με τον τραγουδοποιό Νίκο Γερακάρη

" Το όνειρό μου είναι η τέχνη να γίνει κομμάτι του εαυτού μας!"-Συνέντευξη με τον τραγουδοποιό Νίκο Γερακάρη

Σήμερα στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ φιλοξενώ έναν τραγουδοποιό που κινείται χρόνια στα μονοπάτια της δημιουργίας κατά μόνας, αλλά πρόσφατα με τη σύμπραξη εκλεκτών συνεργατών τα τραγούδια του πήραν τον δρόμο της δισκογραφίας. Είναι ο ταλαντούχος Νίκος Γερακάρης και πραγματικά αγαπά πολύ αυτό που κάνει... Ας τον ακούσουμε!

Συνέντευξη: Αγγελική Καραπάνου

Κυρία Καραπάνου , σας ευχαριστώ για αυτή την πρόσκλησή σας, να πω δυο λόγια στο ‘’ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ’’.Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις σας, για να είμαι ειλικρινής με αυτούς που θα μας διαβάσουν, θα ήθελα να πω ότι δεν έχω σπουδάσει μουσική ότι γράφω με το ‘’ αφτί’’ που λένε και οι ειδικοί. Απλά γρατζουνάω λίγο την κιθάρα μου και χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα μουσικής στο Mac μου.

- Νίκο μου πότε αρχίζει η ενεργή σου ενασχόληση με τη μουσική; Πότε άρχισες να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;

Η πρώτη μου ενεργή μου επαφή με την μουσική ήταν στα πρώτα μου εφηβικά μου χρόνια, σε μια γειτονιά της Νέας Σμύρνης, μαζί με φίλους, μεταξύ των οποίων ο αγαπητός μου φίλος Νίκος Γρηγοριάδης, ο οποίος έχει κάνει μια εξαιρετική πορεία στο χώρο της ποιοτικής μουσικής, όπου φτιάξαμε ένα ‘’Rock’’ συγκρότημα με το όνομα ‘’Harvest’’, και παίζαμε τραγούδια της εποχής. Εγώ τότε έπαιζα ‘’drums’’. Συγχρόνως έμαθα μόνος μου να γρατζουνάω μια κιθάρα όπου μαζί με τον Νίκο φτιάχναμε τα δικά μας τραγούδια. Τα οποία τα έχω σώσει και ψηφιακά και τα έχουμε στο αρχείο μας. Από τότε άρχισα ουσιαστικά να γράφω και τους στίχους τραγουδιών.

-Θυμάσαι το πρώτο τραγούδι που σκάρωσες;

Το πρώτο μου τραγούδι το σκάρωσα εκείνη την εποχή ήταν μια μπαλάντα με τίτλο ‘’In the beginning’’ στο τέλος της δεκαετίας του ’70, που σας ανέφερα παραπάνω. Και ήταν με αγγλικό στίχο!

-Γράφεις πρώτα τους στίχους, τη μουσική, ή ταυτόχρονα;

Συνήθως μελοποιώ τους στίχους μου, αλλά πολλές φορές οι μελωδίες μου ‘’βγαίνουν’’ μαζί με τον στίχο, σαν νεράκι που τρέχει από μια πηγή. Είναι μια μαγική στιγμή για μένα.

- Συνήθως στη δημιουργία των τραγουδιών σου κυρίαρχο ρόλο παίζει το βίωμα ή η φαντασία;

Τα τραγούδια μου είναι κυρίως βιωματικά, όμως έχουν και μια διάθεση ‘’ποιητική’’ και τα συνδυάζω και με φανταστικές εικόνες που μου έρχονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Είναι βιωματικά γιατί η ζωή μου από μικρός που ήμουν, ήταν λίγο δύσκολη και περιπετειώδης και με ευχάριστα γεγονότα, αλλά δυστυχώς με περισσότερα δυσάρεστα.

-Ποια είναι πιο μαγική στιγμή, όταν μόνος γράφεις ένα τραγούδι, όταν το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά στο στούντιο, ή όταν το παρουσιάζεις στο κοινό;

Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή είναι όταν γεννιέται ένα τραγούδι, αλλά και όλη η υπόλοιπη διαδικασία είναι και αυτή μαγική και με εξιτάρει. Όταν το παρουσιάζω στο κοινό, νιώθω μια γαλήνη όπως όταν μιλάω με έναν καλό μου φίλο που με καταλαβαίνει και τον καταλαβαίνω. Ελπίζω αυτό να νιώθουν και όσοι το ακούν.

- Υπάρχει κάποιο τραγούδι σου που αγαπάς περισσότερο από τα άλλα;

Θα πω κάτι κλασικό, ότι είναι όλα παιδιά μου και τα αγαπώ όλα, όμως εκείνα που ξεχωρίζω είναι αυτά που έχω γράψει για τα παιδιά μου Αλέξανδρο, Απόστολο και Ιάσονα από τον δεύτερό μου γάμο, και 2 τραγούδια που έχω γράψει για την αγαπημένη μου γυναίκα Λιάνα, που δυστυχώς την χάσαμε τόσο νωρίς, πριν από 3,5 χρόνια. Επίτρεψέ μου όμως να σου πω αυτό το καταπληκτικό που έχει γράψει ο Ναζίμ Χικμέτ… ‘’……η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…… και αυτό που θέλω να σου πω, το πιο όμορφο απ’ όλα, δεν στο έχω πει ακόμα.’’

-Τι μουσική ακούς εσύ Νίκο;

Λοιπόν τα ακούσματά μου είναι κυρίως από 2 μεριές. Την δεκαετία του ’70 και αρχές ’80 άκουγα Hard Rock (Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath) κλπ. Progressive Rock ( Genesis, Pink Floyd, Jethro Tull, Supertramp, David Sylvian, Peter Gabriel) κλπ. Επίσης Rock, Jazz, Blues αλλά και από την ελληνική σκηνή Aphrodite’s child, Socrates. Μετά τον στρατό, τα ακούσματά μου είναι από την ελληνική έντεχνη μουσική (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Λοΐζος, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Χ. και Π. Κατσιμίχας, Σαββόπουλος) κλπ. Τότε φτιάξαμε ένα συγκρότημα που παίζαμε, έντεχνα, λαϊκά και μπαλάντες εκείνης της εποχής.

-Θεωρείς θετικό ή αρνητικό για την πορεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας που τα τραγούδια στις μέρες μας κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο;

Αυτό το θέμα τώρα που μου θέτεις, είναι ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο και πονεμένο θέμα, για όλους τους δημιουργούς, τους στιχουργούς, τους μουσικούς στην σημερινή πραγματικότητα. Φυσικά είναι θετικό όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση στην τέχνη, όμως πρέπει και οι δημιουργοί να έχουν τα μέσα και την οικονομική άνεση να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να έχουν στα χέρια τους τα πνευματικά δικαιώματα που τους ανήκουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος να μιλήσει για αυτό το θέμα, γιατί ‘’μπήκα’’ πολύ πρόσφατα στη δισκογραφία. Αλλά έχω να σου πω ότι τώρα ψάχνοντας συνεργάτες τραγουδιστές και τραγουδίστριες ανακάλυψα πολλούς νέους ταλαντούχους, τους οποίους το σύστημα τους κρατά στην αφάνεια, ενώ αξίζει να έχουν πολύ καλύτερη θέση στη δισκογραφία.

-Εκτός από τη μουσική με τι άλλο σου αρέσει ν’ ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;

Κατ’ αρχάς μεγαλώνω μόνος μου τον 9χρονο μικρό μου γιο. Τα άλλα μου 2 παιδιά είναι μεγάλα, αλλά έχουμε μια εξαιρετική σχέση μεταξύ μας και ασχολούνται και αυτά ερασιτεχνικά με την μουσική.Μέχρι πρότινος που μου το επέτρεπε η υγεία μου, έπαιζα ‘’πινγκ πονγκ’’, μαζί με άλλους βετεράνους, γιατί όταν ήμουν μικρός ήμουν αθλητής σε ομάδα και ήμουν αρκετά καλός.Επίσης μου αρέσει το θέατρο και οι ταινίες ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

- Πού σε οδηγούν τα όνειρά σου σε σχέση με την τέχνη;

Η τέχνη για μένα είναι η δύναμη, η ελπίδα, το αποκούμπι θα έλεγα μεταφορικά για τον άνθρωπο. Είναι η δύναμη της ελεύθερης έκφρασης, είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον με άλλες αξίες. Τις αξίες της αλήθειας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της φιλίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας. Το όνειρό μου είναι η τέχνη να γίνει κομμάτι του εαυτού μας, του καλού μας εαυτού. Και όχι να είναι ένα εργαλείο του συστήματος για να μας κρατά, αδιάφορους και αμέτοχους σε όσα συμβαίνουν γύρω μας που μας επιστρέφουν δυστυχώς σε άλλες εποχές. Είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή που θέλει πολύ χώρο και χρόνο για να μιλήσουμε. 
   Τέλος θέλω να μου επιτρέψεις να ευχαριστήσω πρώτα το φίλο μου και συνεργάτη Άκη Μουχλιανίτη, ο οποίος μου κάνει τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις στα τραγούδια μου και μου δίνει απλόχερα τις πολύτιμες συμβουλές του για ό,τι αφορά τη μουσική στην ελληνική πραγματικότητα. Τον Άκη μου μου το σύστησαν ο Νίκος Γρηγοριάδης και η Κατερίνα Κυρμιζή και τους ευχαριστώ για αυτό και για πολλά άλλα, ξέρουν εκείνοι. Επίσης να ευχαριστήσω την υπέροχη ερμηνεύτρια Σοφία Ανδριανού, που μου έκανε την τιμή να τραγουδήσει τα πρώτα μου τραγούδια, σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί το ΕΡ μας ‘’Η Σοφία του κόσμου’’ με 4 τραγούδια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπέροχο Γιώργο Μπίλιο για την εξαιρετική ερμηνεία του στο τραγούδι μας ‘’Η τρύπα’’. Έρχεται τις επόμενες μέρες ένα νέο τραγούδι μου με τίτλο ‘’ Τέλος εποχής’’ με την απίστευτη ερμηνεία του τραγουδοποιού Νίκου Σαπουντζάκη, που θα είναι η αρχή για την συνεργασία μας από εδώ και πέρα. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Ευχαριστώ τον Χρήστο ΠανοηλίαAction Εστί, για την πολύτιμη βοήθειά του στην επικοινωνία των τραγουδιών μου.

Τα τραγούδια μου τα ανεβάζω στο κανάλι μου στο Youtube Nikos Gerakaris Music 
https://www.youtube.com/channel/UC4TvRVlTMykzJgz4094Rm8g

Επίσης ευχαριστώ όλους τους μουσικούς που μου έκαναν την τιμή να βάλουν την δική τους πινελιά στα τραγούδια μου.

Νίκο σε ευχαριστώ για την παρουσία σου στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ και σου εύχομαι τα καλύτερα!

Εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ, να είσαι καλά, να είσαι δυνατή να συνεχίσεις αυτό που αγαπάς και το κάνεις με μεγάλη επιτυχία και κατάθεση ψυχής.


 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η  αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την παράθεση πηγής και ενεργού συνδέσμου (link).

  

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;