"Ηλεκτρισμός σημαίνει έλξη και ένταση!"-Συνέντευξη με την τραγουδοποιό Μαριάνα Καλτσά

"Ηλεκτρισμός σημαίνει έλξη και ένταση!"-Συνέντευξη με την τραγουδοποιό Μαριάνα Καλτσά

Σήμερα έχω τη χαρά να φιλοξενώ στην ιστοσελίδα μου την τραγουδοποιό Μαριάνα Καλτσά, έναν νέο άνθρωπο που γράφει πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπα τραγούδια κι ενίοτε τα τραγουδάει.

-Θυμάσαι πότε σκάρωσες το πρώτο σου τραγούδι;

Από όσο μπορώ να θυμηθώ το πρώτο μου στιχούργημα το έγραψα στην έκτη δημοτικού, ενώ το πρώτο μου ολοκληρωμένο τραγούδι το έγραψα στην ηλικία των 25 ετών.

 -Γράφεις συχνά ή περνάς περιόδους έντασης και ύφεσης;

Μελοποιώ αρκετά συχνά στίχους άλλων, όταν βεβαίως πέσει στα χέρια μου κάτι που μου αρέσει, αλλά δικά μου τραγούδια δεν γράφω πολύ συχνά. Περισσότερο θα έλεγα ότι συλλέγω ερεθίσματα και έρχεται κάποια στιγμή που νιώθω ότι κάτι πρέπει να γράψω για όλα αυτά που έχουν μαζευτεί μέσα μου και να αποσυμπιεστώ. 

-Η γυναικεία τραγουδοποιία και στην Ελλάδα και παγκοσμίως έχει γεννήσει πολύ ιδιαίτερα πράγματα. Εσύ έχεις κάποιες Ελληνίδες και ξένες τραγουδοποιούς που θαυμάζεις ιδιαίτερα;

Θαυμάζω ιδιαίτερα την Αρλέτα, τη Sade και την Imany. 

-Αν η μικρή μουσική σου ιστορία γραφόταν στην οθόνη ενός υπολογιστή πες μου μια στιγμή την οποία θα τόνιζες με έντονα γράμματα και άλλη μία στην οποία θα έκανες delete.

Η στιγμή που θα τόνιζα με έντονα γράμματα θα ήταν η στιγμή που άκουσα για πρώτη φορά ενορχηστρωμένα τα τραγούδια μου και έκλαιγα από χαρά και ενθουσιασμό. Delete δεν θα έκανα σε καμία στιγμή. Είμαι γενικά πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και ακόμα και αν κάτι πάει στραβά, συνεχίζω.

- Αν με τη μηχανή του χρόνου γυρνούσες σε μια άλλη χρονική περίοδο σε ποια μουσική εποχή θα ήθελες να ζήσεις και να δημιουργήσεις και γιατί;

 Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο χρόνο θα ήθελα να βρεθώ στη δεκαετία του ’60, στην εποχή της Rock. Ο ήχος, η ατμόσφαιρα και η «ένταση» της ροκ μουσικής είναι για μένα αγαπημένος τόπος δημιουργίας.  

- Αν ένα τζίνι σου ικανοποιούσε την επιθυμία να γνωρίσεις πέντε μουσικές φυσιογνωμίες από οποιαδήποτε εποχή, ποιες προσωπικότητες θα επέλεγες;

 Ξεκινώντας από φυσιογνωμίες της κλασικής μουσικής, θα επέλεγα τον Bach και τον Chopin. Στη συνέχεια, θα επέλεγα την Nina Simone, τον Johny Cash και τον Jim Morisson. 

- Μπορείς να σκεφτείς κάποιο τραγούδι το οποίο όταν τ’ άκουσες έκλαψες από συγκίνηση;

Τελευταία φορά έκλαψα με το τραγούδι που ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη «Δεν απαντά», σε μουσική του Αντώνη Μιτζέλου και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. 

- Αν σου δινόταν η ευκαιρία να γράψεις το σάουντρακ όποιας ταινίας θέλεις ποια θα επέλεγες; 

Θα επέλεγα την ταινία “The piano” . 

- Πες μου σε ποιο είδος χαρακτήρα καλλιτέχνη δεν θα έδινες ποτέ τραγούδια σου; 

Στον καλλιτέχνη που θεωρεί ότι τα ξέρει όλα. 

-Και ποια στοιχεία εκτιμάς σε μια προσωπικότητα καλλιτέχνη; 

Τη μετριοφροσύνη. 

- Αν είχες τη δυνατότητα  ποιο τρελό μουσικό σου όνειρο θα πραγματοποιούσες; 

Θα πήγαινα στην Αμερική να σπουδάσω μουσική στο πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια. 

- Τι σημαίνει για σένα η έννοια «Ηλεκτρισμός» που είναι και ο τίτλος της πρώτης  σου   δισκογραφικής δουλειάς;
 
«Ηλεκτρισμός» για μένα σημαίνει έλξη και ένταση. Αρχή και συνέχεια… ηλεκτρισμένη θέλω να πιστεύω!

 - Τι ακούσματα μπορούμε να συναντήσουμε σ’ αυτή;

 Rock - pop κομμάτια, ηλεκτρικές ροκ μπαλάντες, ακόμα και ζεϊμπέκικα με μια ροκ διάθεση. Σίγουρα κάποιος μπορεί να διακρίνει επίσης στοιχεία από τη μουσική των ’90s, την οποία και αγαπώ πολύ. 

- Ποιο τραγούδι σου θα αφιέρωνες σε κάποιον που αγαπάς πολύ; 

Θα αφιέρωνα από το cd «Ηλεκτρισμός» το τραγούδι μου «Τα Λιβάδια» στα ανίψια μου Ηλία και Ίριδα , γιατί τους αρέσει πολύ.

 -Ευχαριστούμε πολύ Μαριάνα!