" Ο Επιζών....αποτελεί απόδοση φόρου τιμής στον πατέρα μου, στα αδέρφια του και σε όσους αγωνίστηκαν!" - Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίλλη Διαμαντή

" Ο Επιζών....αποτελεί απόδοση φόρου τιμής στον πατέρα μου, στα αδέρφια του και σε όσους αγωνίστηκαν!" - Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίλλη Διαμαντή

Σήμερα, στη στήλη "Να σε γνωρίσω καλύτερα" φιλοξενώ τη συγγραφέα Μαρίλλη Διαμαντή. Μέσα στο 2022 δημοσιεύτηκε από τις Εκδόσεις Bookoo το ιστορικό της αφήγημα " Ο Επιζών".  Ο πατέρας της ήταν ένας από τους  άγνωστους ήρωες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Συνελήφθη για τη δράση του κατά των κατακτητών και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με άλλα συγγενικά του πρόσωπα. Γλίτωσε αναπάντεχα από τον θάνατο, θαρρείς από θαύμα.  Η διαδρομή του στη σύντομη ζωή του, σε σύνδεση με τα τραγικά γεγονότα της περιόδου του πολέμου εξιστορούνται σ' αυτή την κατάθεση ψυχής από την κόρη του Μαρίλλη Διαμαντή. Για να ακούσουμε όμως την ίδια να μας μιλάει για το απαιτητικό της εγχείρημα!

-Κυρία Διαμαντή, σας καλωσορίζω στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ.  Μέσα στο 2022  κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις  Bookoo το ιστορικό αφήγημά σας « Ο επιζών» με αναφορά στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο και πυρήνα την περίπτωση διάσωσης του πατέρα σας από το εκτελεστικό απόσπασμα. Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στις σελίδες του;

Το βιβλίο αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα στην περιοχή της Λαμίας, στην Φθιώτιδα. Ήρωες, ο Πατέρας μου και τα αδέρφια του, αγωνιστές σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

- Σε ποιες ηλικίες πιστεύετε πως απευθύνεται το πρώτο σας συγγραφικό πόνημα;

Σε όλες τις ηλικίες. Η προσπάθειά μου ήταν να προσεγγίσω τις νεότερες γενιές που γνωρίζουν ίσως λιγότερα για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όμως το βιβλίο αποτελεί ένα ευκολοδιάβαστο ιστορικό ανάγνωσμα για κάθε αναγνώστη.

- Θα μας χαρίσετε ένα  μικρό απόσπασμα;

Ο δικός μου Παύλος ζούσε την κάθε μέρα όσο και όπως μπορούσε· όπως του δινόταν.

Ο δικός μου Παύλος είχε δυο σημάδια από σφαίρες στο πρόσωπο − ένα στο αριστερό του μάγουλο, σαν ένα βαθύ λακκάκι, και ένα ακόμα πιο βαθύ στο δεξί του μηνίγγι.

Ήθελε πάντα το τραπέζι να είναι στρωμένο σαν να ήταν γιορτή και να απολαμβάνουμε το φαγητό, όποιο κι αν ήταν αυτό.

Ο δικός μου Παύλος με βοηθούσε στην αριθμητική, κι ας χτυπούσαν δυνατά τα μηνίγγια του από τον πονοκέφαλο· καμωνόταν ότι του πέρναγε ο πόνος όταν ακουμπούσα το χέρι μου στο μέτωπό του για να τον ανακουφίσω.

Ο δικός μου Παύλος μου έλεγε ιστορίες τα βράδια για να κοιμηθώ· και μου άρεσε όταν με έσφιγγε δυνατά στην αγκαλιά του − μια αγκαλιά που μου χάριζε σιγουριά και ασφάλεια, καθώς ένιωθα ότι κρατούσε μακριά ό, τι κακό υπήρχε γύρω μου.

- Στην εκπόνηση του έργου σας τι σας δυσκόλεψε περισσότερο, η ιστορική έρευνα της περιόδου ή η αναμέτρηση με τα συναισθήματά σας;

Η ιστορική έρευνα είναι πάντα ένα δύσκολο αλλά πολύ ενδιαφέρον κομμάτι. Για μένα είχε ιδιαίτερη σημασία να εντοπισθούν και να κατανοηθούν τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Η σύνθεση όλων αυτών των στοιχείων που αφορούσαν άτομα προσφιλή σε μένα ήταν αναπόφευκτο να μου προκαλέσει έντονη συγκινησιακή φόρτιση που αρκετές φορές με κατέβαλλε συναισθηματικά.

- Τι νιώθετε για τους αγωνιστές  της πύρινης εποχής του πολέμου και τι για τον δικό σας άνθρωπο ξεχωριστά;

Έναν απέραντο θαυμασμό για την τόλμη τους και την αυταπάρνησή τους, και ευγνωμοσύνη γιατί οι αξίες τους και τα ιδανικά τους μας κληροδότησαν την ελευθερία μας και τα πιστεύω μας.

- Να επιζήσει κάποιος από το εκτελεστικό απόσπασμα είναι ένα γεγονός σπάνιο και συγκλονιστικό. Τι αποτύπωμα άφησαν  στην ψυχή του γονιού σας τα γεγονότα του πολέμου , αλλά κι η απροσδόκητη σωτηρία  του;

Ο Παύλος βίωσε ένα μοναδικό και απρόσμενο γεγονός. Ένα γεγονός που τον διαμόρφωσε και τον έπλασε. Ο Παύλος αν και ταλαιπωρήθηκε στην ψυχή του από το γιατί έζησε αυτός και όχι οι άλλοι, ήταν ταυτόχρονα ευγνώμων για την καλή του τύχη, και έζησε την υπόλοιπη ζωή του ως ένας άνθρωπος προσηνής, ευσυνείδητος, ανοιχτόκαρδος. Ο Παύλος αντιμετώπισε την ζωή σαν Θείο Δώρο, νοιαζόταν για όλους και όλα, πίστευε, φρόντιζε τους άλλους. Ο Παύλος είχε αίσθηση του χιούμορ και σεβασμό για τους άλλους.

- Πώς αισθανθήκατε όταν ολοκληρώσατε αυτή την κατάθεση ψυχής;

Ανακούφιση. Αν και για μένα περισσότερο αποτελεί απόδοση φόρου τιμής στον πατέρα μου, στα αδέρφια του και σε όσους αγωνίστηκαν.

- Τι θα θέλατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες του βιβλίου σας;

Γνώση, γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τα γεγονότα, αναγνώριση στους ήρωες, ένα κλειδί για την ιστορική καταγραφή των γεγονότων.

- Αν ο πατέρας σας έγραφε την ιστορία του πριν φύγει τόσο πρόωρα από τη ζωή στην ηλικία των πενήντα, πού νομίζετε ότι θα εστίαζε; Τι θα έγραφε διαφορετικά;

Θα ήθελα πολύ να ζούσε περισσότερο. Δεν ξέρω τι θα ήθελε να κληροδοτήσει, αυτό όμως που θα ήθελα να ξέρω σήμερα με λεπτομέρειες είναι τα συναισθήματά του από όλη αυτή την περίοδο, όπως εκείνος τα βίωνε, λεπτό προς λεπτό.

- Είναι φανερό πως ο πατέρας σας είναι ο προσωπικός σας ήρωας και πολύ δίκαια. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι – γνωστοί κι άγνωστοι- από διάφορες περιόδους της ιστορίας, για τους οποίους ονειρεύεστε να γράψετε;

Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στους άγνωστους μικρούς ή μεγάλους ήρωες. Αν και άγνωστοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα.

- Τι να περιμένουμε λοιπόν από τη συγγραφική σας πένα στο μέλλον;

Με έχει συγκινήσει η διαδρομή Ελλήνων που ξεκίνησαν από την επαρχία από τα τέλη του 1890 και μετά, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Η ζωή τους μια συνεχής περιπέτεια. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και δέος καταγράφω τα γεγονότα που ελπίζω να μπορέσω να μοιραστώ μαζί σας.

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό το μοίρασμα.

Σας ευχαριστώ πολύ για το ξεκλείδωμα των σκέψεών μου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο " Ο Επιζών"

Μαρίλλη Διαμαντή
Ο επιζών
Μια δεύτερη ευκαιρία
Σελ.: 128, Τιμή: 10,00 Ευρώ
ISBN: 978-618-00-2816-4
Εκδόσεις Bookoo

Μέσα στον ζόφο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανθρωπότητα βίωσε όλα τα δεινά και τη βία σε μεγέθυνση τρομακτική. Φως αχνής ελπίδας σ’ αυτό το σκοτάδι αποτέλεσε η αντίσταση των λαών. Στα χρόνια της Κατοχής, οι Έλληνες, υφιστάμενοι την καταρράκωση της αξιοπρέπειας να τους ταπεινώνει και την πείνα να τους καθιστά αδύναμους σωματικά, οργανώθηκαν για να κερδίσουν ξανά τη ζωή τους. Έτσι κινήθηκαν και τα αδέρφια Διαμαντή. Ο αγώνας όμως ήταν απαιτητικός. Ζητούσε ζωές. Κι αυτοί δε δίστασαν να θυσιάσουν τις ζωές τους στον βωμό της λευτεριάς. Τι γίνεται όμως όταν ένας αδερφός, ο Παύλος Διαμαντής, βγαίνει από το εκτελεστικό απόσπασμα ζωντανός; Πώς θα διαχειριστεί αυτή την αναπάντεχη τύχη; Η συγγραφέας, μέσα από τον φακό της κόρης, παράλληλα με ιστορικές αναφορές, δίνει τον αγώνα του ίδιου και της οικογένειάς του. Πρόκειται για πραγματική ιστορία.

Βιογραφικό

Η Μαρίλλη (Μαρία-Έλλη) Διαμαντή, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Με μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και δίνοντας έμφαση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον απόηχό του. Μέλος του American Historical Association και του Oral History Society. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο LSE, University of London (BSc) και στο Staffordshire University (MSc). Φανατική ταξιδιώτης, αγαπά την εξερεύνηση και τη μάθηση. Με δραστήριο και έντονο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τα κοινωνικά θέματα. Εργάστηκε για είκοσι ένα χρόνια στις Τηλεπικοινωνίες, στις Διεθνείς Σχέσεις - Επενδύσεις και στις Σχέσεις με τους Θεσμικούς Επενδυτές (Investor Relations) και αργότερα ως σύμβουλος επενδυτικών συμμετοχών.

Για παραγγελίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλετε να διαφημιστείτε στον ιστότοπο ennepe-moussa.gr;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: ennepemoussapublic@gmail.com.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;