Σήμερα υποδέχομαι στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ έναν πολυτάλαντο καλλιτέχνη.Πρόκειται για έναν σπουδαίο ερμηνευτή,στιχουργό,συνθέτη,ποιητή,συγγραφέα παιδικών βιβλίων! Είναι ο Δημήτρης Κάσσαρης και τον ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία μας!
-Δημήτρη μου είσαι πολύ παραγωγικός δημιουργός τραγουδιών κι ερμηνευτής με μακρά διαδρομή. Πότε μπήκε στη ζωή σου το τραγούδι και πότε η μουσική δημιουργία;
Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ Αγγελική μου γι’ αυτή τη συνέντευξη. Το τραγούδι ήρθε και με βρήκε σε παιδική ηλικία καθώς έβλεπα τον πατέρα μου να παίζει κιθάρα και παράλληλα τον Έλβις στο πώς σαγήνευε τα κορίτσια και ήθελα κι εγώ να κάνω το ίδιο. Αργότερα στην εφηβεία ψαχνόμουν με όλα τα είδη και τις μεγάλες μορφές, τους μουσικούς, τους συνθέτες, τους τραγουδιστές, ύστερα στο ωδείο με την τριβή και τη μελέτη έργων. Τι να σου πω, είναι μεγάλη ιστορία οι επιρροές, οι δάσκαλοι και οι φωτισμένοι άνθρωποι που συναντά κανείς στη ζωή του και τον διαμορφώνουν ως άνθρωπο και δημιουργό.
-Ελάχιστες εκπομπές στην τηλεόραση προάγουν τον πολιτισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σου;
Οι γνωστοί λόγοι της νεοφιλελεύθερης αγοράς και της life-style νοοτροπίας που έχουν σαν προτεραιότητα την οικονομία, τις πωλήσεις, το ποδόσφαιρο και γενικά την θεοποίηση του τίποτα και δίνουν ελάχιστο χρόνο στην ουσία της ζωής, στην τέχνη, στο περιβάλλον, στη νέα γενιά, στα παιδιά, στις μητέρες, στην παιδεία.
-Η πραγματική τέχνη είναι για τους λίγους ή απλά τα Μ.Μ.Ε δεν την αφήνουν για να φτάσει στ’ αυτιά των πολλών;
Η τέχνη ανήκει σε όλους. Βέβαια σήμερα στην Ελλάδα περισσότερο προβάλλεται το εύπεπτο και το ευτελές από τα ΜΜΕ και δυστυχώς παρασύρουν μια μεγάλη μερίδα του κόσμου και κυρίως τα νέα παιδιά. Υπάρχουν πάντως κάποιες νησίδες εκπομπές λόγου και μουσικής για όποιον ψάχνει και ενδιαφέρεται.
-Έχεις ένα πολύ μεγάλο έργο ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων και τραγουδοποιός παιδικών τραγουδιών. Σου είναι εύκολο να επικοινωνείς με τα παιδιά;
Δεν είναι πολύ μεγάλο μπροστά στα έργα άλλων σπουδαίων δημιουργών, ωστόσο η επικοινωνία μου με τα παιδιά γίνεται εύκολη με την απέραντη αγάπη μου γι’ αυτά, αλλά και δύσκολη με την ευθύνη να τους κινήσεις το ενδιαφέρον, γιατί... πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα... και όλο αυτό με κρατάει πάντα νέο και δημιουργικό.
-Αν και είσαι τραγουδιστής αξιώσεων –να μου επιτραπεί ο όρος- έχεις δώσει πολλά τραγούδια σε άλλους αξιόλογους ερμηνευτές. Αν κάποιο τραγούδι σου σού ταιριάζει ερμηνευτικά πώς αποστασιοποιείσαι από την ανάγκη να το πεις εσύ;
Εκείνο που ξέρω είναι ότι εκτός των άλλων μελέτησα και σπούδασα κυρίως το όργανό μου, τη φωνή μου, πήρα δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με άριστα παμψηφεί και είμαι ευτυχής που πορεύομαι επαγγελματικά μέσα από αυτό και κυρίως το ελληνικό τραγούδι που αγαπάω. Από την άλλη θαυμάζω πολλές φωνές σημερινών και παλαιών τραγουδιστών και η ενασχόλησή μου με την σύνθεση διαφορετικών ειδών μουσικής και μελοποίησης, με οδηγεί και στους ανάλογους ερμηνευτές, αρκεί να τα υποστηρίζουν κιόλας.
-Όπως σε κάθε επαγγελματικό χώρο, έτσι και στον καλλιτεχνικό, λίγοι λειτουργούν με πνεύμα συναγωνισμού και πολλοί με διάθεση ανταγωνισμού. Εσύ τι έχεις εισπράξει στην πορεία σου;
Πιστεύω στην αγαστή συνεργασία, στην αλληλοϋποστήριξη και στην συναδελφική αλληλεγγύη. Με αυτές τις αρχές πορεύομαι πάντα γι' αυτό και όλα αυτά τα χρόνια εισπράττω την αγάπη του κόσμου των φίλων και των συνεργατών. Αν παλαιότερα έγιναν και κάποια επιπόλαια λάθη με έκαναν σοφότερο και πιο προσεκτικό στις επιλογές μου.
-Ως συνθέτης πρόσφατα μελοποίησες τρίστιχα του Ρίτσου, στο άλμπουμ «Νεροσταγόνες». Πες μου λίγο γι’ αυτή τη δουλειά. Ποια ήταν η διαδρομή προς τη δημιουργία και την παραγωγή του υλικού αυτού;
Εκτός από το τραγούδι και την συγγραφή, η ενασχόλησή μου με τους μεγάλους μας ποιητές με οδήγησε και στην μελοποίηση των ποιημάτων του Ρίτσου. Οι «Νεροσταγόνες», όπου μελοποίησα τρίστιχα του Γιάννη Ρίτσου, είναι μια διαφορετική ματιά μουσικά και αισθητικά, ακολουθώντας το ανάερο πνεύμα του ποιητή στους συγκεκριμένους στίχους. Περιλαμβάνουν εννέα τραγούδια κι ένα ορχηστρικό και τραγουδούν η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Πάνος Μπούσαλης κι εγώ. Είναι σε ενορχήστρωση Μανώλη Ανδρουλιδάκη και έπαιξαν σπουδαίοι μουσικοί. Κυκλοφορούν από την δισκογραφική Protasis music, σε cd στα δισκοπωλεία Music Corner, Ιανός, Realroad. Επίσης, στο διαδίκτυο και στο YouTube.
-Εκτός του ότι μελοποιείς ποιητές έχουν κυκλοφορήσει και δικά σου ποιήματα. Σου αρέσει περισσότερο να εκφράζεσαι μέσα από τη φόρμα του στίχου για τραγούδι ή μέσα στο πιο ελεύθερο πεδίο της ποίησης;
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια η ποιητική μου συλλογή «Αλλιώς», ποιήματα που έγραψα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Τώρα, η μουσική επεξεργασία επάνω σε έναν ομοιοκατάληκτο στίχο και η μελοποίηση ενός ελεύθερου ποιήματος είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Το μόνο κοινό στοιχείο για το οποίο πασχίζεις και στα δύο είναι η μουσικότητα και η αισθητική.
-Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποια σχέδιά σου για το κοντινό μέλλον;
Ξεκινάω ένα πρόγραμμα μουσικών παραστάσεων σε μουσικές σκηνές όπου θα παρουσιάζω τις Νεροσταγόνες και άλλα γνωστά, παλιά και νέα, αγαπημένα τραγούδια. Παράλληλα ένα νέο μου παραμύθι είναι έτοιμο προς έκδοση, με πολύ όμορφη εικονογράφηση και με ένθετο cd τριών τραγουδιών σε μουσική και στίχους δικούς μου. Έρχονται και νέα τραγούδια μου. Να 'μαστε καλά, τίποτα άλλο.
-Δημήτρη σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ! Ούριος άνεμος να «ταξιδεύει» τα όνειρά σου!