«Το όχημα της τελευταίας ευκαιρίας και άλλες ιστορίες» -ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΡ. ΣΕΪΜΑΝΙΔΗΣ( Εκδόσεις Ίνδικτος, Σεπτέμβριος 2022) – γράφει η Φανή Ματσινοπούλου

«Το όχημα της τελευταίας ευκαιρίας και άλλες ιστορίες» -ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΡ. ΣΕΪΜΑΝΙΔΗΣ( Εκδόσεις Ίνδικτος, Σεπτέμβριος 2022) – γράφει η Φανή Ματσινοπούλου

Τον Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ίνδικτος η συλλογή ιστορικών διηγημάτων του Σάββα Χαρ. Σεϊμανίδη"Το όχημα της τελευταίας ευκαιρίας και άλλες ιστορίες". Θα δούμε την κριτική ματιά της Φανής Ματσινοπούλου για το έργο αυτό!

«Το όχημα της τελευταίας ευκαιρίας  και άλλες ιστορίες» -ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΡ. ΣΕΪΜΑΝΙΔΗΣ, Εκδόσεις Ίνδικτος, Σεπτέμβριος 2022

γράφει η Φανή Ματσινοπούλου

Ο Σάββας Σεϊμανίδης είναι φιλόλογος-ιστορικός. Είναι και ο καλός, πολύτιμος φίλος μου. Το πρώτο του βιβλίο "ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ" είναι ένα μικρό διαμάντι. Οι χαμένες πατρίδες, η αναμέτρηση του Ελληνισμού με το πεπρωμένο του, δεν έπαψαν ποτέ να κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση του αναγνωστικού κοινού. Ο Σάββας είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας, με καταγωγή από την Αττάλεια και την Καισάρεια. Έρχεται να μας προσφέρει ένα ακόμα ταξίδι στην πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Αυτή, που ακόμα και σήμερα, δεν παύει να μας συγκινεί και να προκαλεί δάκρυα.

Ο συγγραφέας έχει κάνει έρευνα, έχει μελετήσει αρχεία. Έχει όμως ακούσει και τις αφηγήσεις από τους γνήσιους πρωταγωνιστές αυτής της εποχής, τους παππούδες και τις γιαγιάδες της οικογένειάς του. Οι περισσότεροι άξιοι δάσκαλοι, καθηγητές, φιλόλογοι αλλά και επιτυχημένοι έμποροι.

Με λιτά εκφραστικά μέσα, με κομψότητα, χάρη και ειρμό, σκύβει με ευαισθησία πάνω στη ζωή των ηρώων του, που ακροβατούν στο νήμα της ιστορίας τής Ιωνίας γης, που είδε τους ανθρώπους της να μεγαλουργούν αλλά και να συνθλίβονται από την τραγική τους μοίρα. Ιστορίες πολυπρόσωπες, με ήρωες απλούς ανθρώπους της απίθανης ανθρωπογεωγραφίας της εποχής. Έμποροι, δάσκαλοι και καθηγητές, δημογέροντες, προεστοί και υπηρέτες, ζαπτιέδες, γιατροί και ιμάμηδες, δικαστές και ειρηνοδίκες. Όλοι έχουν θέση σε αυτό το ανθρώπινο μωσαϊκό τής Ιστορίας. Ακόμη και η φύση δεν θα μείνει αμέτοχη. Με τα δέντρα της, που επιμένουν ν' ανθίζουν, εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τη δική της διαμαρτυρία μπροστά στα εγκλήματα που συντελούνται.

Όμως ένας πολυεύσπλαχνος Θεός, πέρα από γλώσσα, εθνότητα και θρησκεία, είναι αυτός που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, που είναι ο κοινός πανανθρώπινος καημός. Γιατί τη μεγαλύτερη πληγή στις καρδιές των λαών, ο πόλεμος την ανοίγει.

Η ψυχή του Σάββα φλέγεται από την αγάπη του για όλους τους ανθρώπους και είναι ποτισμένη με τα δάκρυα για τις χαμένες πατρίδες μας. Μπροστά στην ακατανίκητη ανάγκη να αφηγηθεί, έσκυψε πάνω στις ιστορίες και τους ήρωές του με απέραντη αγάπη και κατανόηση, οίστρο και πάθος. Γι' αυτό και μας συγκινεί, μας προβληματίζει και μας κάνει να αμφιβάλουμε συνεχώς για την πορεία του κόσμου μας.

Να ταξιδέψει στις καρδιές όλων!

 

 

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;