Μερκούριος Γιάντσης: "Ελεύθερος απόπλους"-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Μερκούριος Γιάντσης: "Ελεύθερος απόπλους"-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Ελεύθερος απόπλους-ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΓΙΑΝΤΣΗΣ

γράφει η Αγγελική Καραπάνου

  Αυτές τις μέρες είχα την τύχη να έρθω σ’επαφή με την πρώτη ποιητική συλλογή του Μερκούριου Γιάντση «Ελεύθερος απόπλους»,που κυκλοφορεί από την rbooks.gr.Ο δημιουργός είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής Ιωαννίνων και έχει καταγωγή από τη Νάουσα.
   Μια ευχάριστη έκπληξη αυτού του βιβλίου, είναι η ποικιλία στη θεματολογία, η οποία καλύπτει μια τεράστια βεντάλια.Το σημαντικό βέβαια είναι πως με καμία όψη του κόσμου ή του συναισθηματικού του μικρόκοσμου ο γράφων δεν καταπιάνεται με ελαφρότητα. Ο ποιητής-αφηγητής είναι ένας ευαίσθητος δέκτης κι ένας αιχμηρός κοινωνικός παρατηρητής.
  Ο έρωτας υμνείται σε πολλά ποιήματά του σ’όλες του τις συγκινησιακές αποχρώσεις και διακυμάνσεις: ο ανεκπλήρωτος, αυτός που καίει ακόμα, εκείνος που αξιώθηκε να μετουσιωθεί σε αγάπη, τούτος που άφησε πίσω του ερείπια,ο άλλος που τυλίχθηκε  στο πέπλο της μοναξιάς,στην ανυπαρξία της λήθης.
   Δε λείπουν απ'αυτή την πνευματική εργασία τα ποιήματα κοινωνικού στοχασμού. Η ανταγωνιστική κοσμική αρένα,οι υποκριτικές σχέσεις, τα εργοστάσια που κλείνουν, η ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εποχή του εγκλεισμού, το προσφυγικό. Η αστυνομική βία, η δίκη της Χρυσής αυγής,ο αλκοολισμός,η ζωοφιλία,το αναπότρεπτο του θανάτου…. Όλα απεικονίζονται με παραστατικότητα, διεισδυτικότητα κι ενσυναίσθηση από την ικανότατη πένα του ποιητή.
  Στη συλλογή ακόμη θα βρείτε και ποιήματα με θέμα το δύσκολο ταξίδι της συγγραφής και τον αγώνα του γραφιά.
 Ενώ όμως η γκάμα των αναζητήσεων είναι μεγάλη ,το βιβλίο αποτελεί ένα συμπαγές και αρμονικό οικοδόμημα. Παντού  ο Μερκούριος Γιάντσης είναι ο ταλαντούχος ζωγράφος της εσωτερικής ή της εξωτερικής πραγματικότητας.
  Πολυχρωμία συνάντησα ακόμη στο λογοτεχνικό ύφος και στην οπτική γωνία της εξιστόρησης. Άλλοτε ρεαλιστικός,άλλοτε λυρικός παρουσιάζεται ο λόγος του. Συχνά εκφράζεται στο πρώτο πρόσωπο ξετυλίγοντας με εξομολογητικό τόνο το κουβάρι των  βιωμάτων του. Κάποτε χτίζει ποιήματα ρόλων που μιλά με την ταυτότητα κάποιου άλλου. Γίνεται για παράδειγμα ο πρόσφυγας.Ενίοτε είναι ο αφηγητής-ρεπόρτερ που καταγράφει σε τρίτο πρόσωπο τα δρώμενα.
 Τα έξυπνα ευρήματα, η οικονομία του λόγου, η ισχυρή ευαισθησία, ο λεπτός σαρκασμός κι η αμεσότητα αποτελούν αρετές του νέου αυτού λογοτέχνη.
  Κλείνοντας θα έλεγα πως δεν ξέρω γιατί επιλέχτηκε ο τίτλος «Ελεύθερος απόπλους» , όμως αντικατοπτρίζει απόλυτα την ταυτότητα αυτής της δουλειάς. Ο δημιουργός ταξίδεψε ελεύθερα στα μήκη και τα πλάτη της φαντασίας του και της αλήθειας του, φωτογράφισε υπέροχα τοπία και κέρδισε πολλά. Σίγουρα κι όσοι διαβάσουν αυτό το βιβλίο, έχουν ν’αποκομίσουν ακόμη περισσότερα! Εύχομαι στον λογοτέχνη καλή και δημιουργική συνέχεια! Θα μοιραστώ μαζί σας ένα ποίημά του!

Αγάπα την

Αγάπα την
στα πηχτά της σκοτάδια
στ'άδεια της βλέμματα
όταν πείσματα κάνει
όταν ξάγρυπνη μένει
κάθε φορά που δεν γελά
κάθε που το κλάμα
λερώνει τ'όμορφό της πρόσωπο
όταν σε διώχνει από κοντά της όλο νεύρα
αγάπα την εκείνες τις βραδιές
που θα ξαπλώσει δίπλα σου
μόνο για να κοιμηθεί
ξεχνάς πως είναι άνθρωπος
κι όχι μηχάνημα ηδονής,
τότε που δε θα το αξίζει και πολύ
τότε που θα μεγαλώνει τα παιδιά σας
και θα'χει μερικά κιλά
ή κάπως "σπάσει"
άμα γεννά
αν δε γεννά
ακόμα κι αλκοολική.
Το ξέρω,όχι εύκολο
μα έχει σημασία.
Για όλα όσα είναι
για τις αφάνταστες δυνάμεις
και το φως της,
το μυαλό της
που το προστατεύουν
ηλεκτροφόρα σύρματα
και δεν το πλησιάζεις,
επειδή είναι μοναδική
αγάπα την.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Μερκούριος Γιάντσης, γεννήθηκε το 1992 στη Νάουσα Ημαθίας, όπου μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Μέρος του έργου του δημοσιεύτηκε στα «Μακεδονικά Νέα», εφημερίδα που εκδίδεται στη γενέτειρά του,στην εφημερίδα της Χίου «Χιακός Λαός» και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος». Έχει επίσης συμμετοχή στον πρώτο τόμο της «Εγκυκλοπαίδειας Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» πρωτοβουλία του ίδιου περιοδικού που συνεχίζεται ακόμα. Τον Νοέμβριο του 2019 τιμήθηκε με το βραβείο Νέου Λογοτέχνη «Κωνσταντίνος Καβάφης» στα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού Κέφαλος μαζί με άλλους δημιουργούς. Γράφει συστηματικά ποίηση από τα φοιτητικά χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Βρείτε το βιβλίο σ'αυτή τη διεύθυνση: https://rbooks.gr