Φωτογραφία- ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ (Η ιστορία ενός ποιήματος)

Φωτογραφία- ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ (Η ιστορία ενός ποιήματος)

Ο τραγουδοποιός Μιχάλης Κλεάνθης πρόσφατα κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή που τιτλοφορείται "Χείλη στο μέτωπο" (Εκδόσεις Δρόμων"). Εκεί συναντάμε ένα ποίημα , που οι εικόνες του φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Ένα παιδί που δεν το σκέφτεται κανείς. Ένα παιδί ανυπεράσπιστο στην παράνοια του πολέμου. Για να δούμε τι θα μας πει ο ίδιος ο Μιχάλης για την ιστορία που γέννησε το ποίημα "Φωτογραφία"!

Φωτογραφία

Το πρόσωπο ενός παιδιού στη φρίκη του πολέμου
Με τον τρόμο και την απόγνωση ζωγραφισμένη στο βλέμμα του
Χωρίς να ξέρει τίποτα , ανάμεσα στα συντρίμμια μισογκρεμισμένων σπιτιών
Τόσος θάνατος γύρω του
Είναι το Πρόσωπο της Ανθρωπότητας
κι ο Θρήνος του
ο τρίτος Παγκόσμιος Θρήνος

Μιχάλης Κλεάνθης

Φωτογραφία- ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

Η ζωή έχει λιγότερη αξία
από μια σφαίρα
Το παιδί
στενάζει από φόβο
Από ψηλά εκρήγνυται
ο τρίτος Παγκόσμιος Θρήνος

Χείλη στο μέτωποΣτο πρώτο του ποιητικό βιβλίο , Χείλη στο μέτωπο (Δρόμων, 2020), ο Μιχάλης Κλεάνθης θεωρώντας τα κεκτημένα ως τα μόνα αμφίβολα, αναπλάθει το παρελθόν δίνοντας νέες ιδιότητες στις μνήμες. Η ζωή, ο θάνατος, ο έρωτας, το όνειρο παντρεύονται με ένα βέβαιο «Τίποτα». Έτσι κατανοείται το βίωμα εκ νέου. Ο θυμός μπορεί να μετατραπεί σε μια πράξη βαθειάς αγάπης, αλλά και η αγάπη δύναται, να καταστρέψει. Αυτός που μπόρεσε να δει ότι τα πράγματα είναι φτιαγμένα από χώμα και από ουρανό, απαλλαγμένος απ’ το βάρος των διαχωρισμών, θα πορευτεί ειρηνικά μέσα στην ισορροπία των αντιθέτων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Μιχάλης Κλεάνθης γεννήθηκε στον Κορυδαλλό το 1966. Είναι τραγουδοποιός και έχει στο ενεργητικό του τρία προσωπικά άλμπουμ και πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές παραγωγές. Είναι καθηγητής φωνητικής – ορθοφωνίας. Με την ποίηση ασχολείται από παιδί. Τα τελευταία χρόνια, είναι μέλος εργαστηρίου ποίησης στην Αθήνα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά ηλεκτρονικά και έντυπα. Το πρώτο του ποιητικό βιβλίο με τίτλο «Χείλη στο μέτωπο» κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2020  από τις εκδόσεις «Δρόμων».