Σήμερα έχω την τιμή να φιλοξενώ στην ιστοσελίδα μου την πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα Χαρά Ρίζου.
-Χαρά μου, πότε ξεκινά για σένα η περιπέτεια της γραφής;
Ξεκίνησα νωρίς. Θυμάμαι ότι μου άρεσε ο ρυθμός και σκάρωνα στιχάκια από μικρή ηλικία,από μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου.
-Έχουμε δει από σένα ποιήματα και στίχους τραγουδιών. Υπάρχει κάποιο είδος που σε εκφράζει περισσότερο;
Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα έλεγα, ότι τα όρια μεταξύ στίχου τραγουδιών και ποίησης, πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα. Ο στίχος αποτελεί δομικό στοιχείο και στα δύο είδη. Όσον αφορά στη δική μου προσπάθεια, ποίηση και στιχουργική είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.Αποτελούν έκφραση συμπυκνωμένου και επεξεργασμένου λόγου. Δημιουργούν ερείσματα επικοινωνίας πομπού και δέκτη, όπως και συνθήκες αμφίδρομης δράσης.
-Πρόσφατα κυκλοφόρησε το μουσικό άλμπουμ σου «Κύκλος στο νερό» με 13 στιχουργήματα δικά σου. Πώς αισθάνθηκες όταν είδες τη δουλειά σου ολοκληρωμένη;
Πρόκειται για ανείπωτα συναισθήματα. Ένιωθα όμορφα να βλέπω να υλοποιείται βήμα, βήμα. Όταν δημοσιεύτηκε ένιωσα έντονη συγκίνηση, χαρά και ικανοποίηση,επειδή η δουλειά αυτή πήρε χρόνια και είναι προϊόν ποικίλης ομαδικής συνεργασίας.
-Πώς προέκυψε ο τίτλος «Κύκλος στο νερό»;
Προέκυψε από τον τίτλο του πρώτου τραγουδιού του δίσκου. Έγραψα αυτό το τραγούδι «τον κύκλο στο νερό», με αφορμή την οικονομική κρίση. Έβλεπα ότι όλοι μας είχαμε «παγώσει», όλοι μιλούσαμε αρνητικά και με φόβο για το μέλλον. Θέλησα, λοιπόν, με τους στίχους μου να ξεπεράσω αυτή την γκρίζα ατμόσφαιρα. Το τραγούδι αναφέρει ότι η ευτυχία διαρκεί όσο ένας κύκλος στο νερό. Συνεπώς,σε κάθε περίπτωση, είναι περιττό να μελαγχολούμε για την έλλειψή της, αλλά να προσπαθούμε για την υπέρβασή της.
-Έχεις βραβευτεί αρκετές φορές για το έργο σου. Τι πιστεύεις πως προσφέρουν τα καλλιτεχνικά βραβεία;
Πολλές φορές, πριν αποφασίσω να στείλω ένα ποίημα ή ένα αφήγημα σε κάποιο διαγωνισμό, αναρωτήθηκα το ίδιο. Υπάρχει κάτι ουσιαστικό σε τέτοιου είδους προσπάθειες ή, απλώς, είναι θέμα ματαιοδοξίας;Τελικά, όμως, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, μέσω των διαγωνισμών, γίνεται προσπάθεια στήριξης και προώθησης της καλλιτεχνικής παραγωγής - δημιουργίας, κάτι το οποίο πιστεύω ότι είναι σημαντικό.Από την προσωπική μου εμπειρία,θεωρώ τους διαγωνισμούς τρόπους ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας. Η συμμετοχή στον «αγώνα» με άτομα κοινού ενδιαφέροντος είναι ουσιαστική, όπως,επίσης,σημαντική είναι και η κριτική των έργων από ομότεχνους καταξιωμένους στον χώρο. Το αποτέλεσμα, αυτό καθ’ εαυτό, δεν έχει σημασία.
-Έχεις κάποιους αγαπημένους ποιητές;
Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί επειδή, πάντα, είχαμε και ακόμη έχουμε πάρα πολλούς σπουδαίους ποιητές. Και βέβαια αγαπημένοι μου είναι όλοι οι παραδοσιακοί, μοντέρνοι και οι σύγχρονοι. Θα ήταν κουραστικό να αναφέρω έναν – έναν, αυτούς που αγαπώ. Ας κάνω μνεία στον Σολωμό, Παλαμά, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, οι οποίοι έχουν αφήσει λαμπρό στίγμα με το έργο τους στο χώρο της λογοτεχνίας. Ακόμη στον Καβάφη, τον Σεφέρη και τον Σικελιανό, που διέθεταν την τόλμη της ανανέωσης και παράλληλα τον σεβασμό στα παραδοσιακά στοιχεία της ποίησης.Και, σήμερα, έχουμε πολλούς και σημαντικούς ποιητές, των οποίων μελετώ το έργο, αλλά αν αρχίσω να τους ονομάζω, φοβάμαι ότι όχι μόνο θα κουράσω, αλλά ίσως ξεχάσω και αδικήσω κάποιον.Από τους ξένους μελετώ και αγαπώ, τον Κίπλιγκ, τον Έλιοτ, τον Χέρμπερτ, την Αν Σέξτον, τη Σύλβια Πλαθ κλπ.
-Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που σε συγκινούν ιδιαίτερα;
Ο κατάλογος είναι μακρύς και πάλι. Θεωρώ ότι με συγκινούν ιδιαίτερα και είναι πολλοί, αυτοί, των οποίων τα έργα νίκησαν τον χρόνο. Σαίξπηρ, Ουγκώ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχοφ, ακόμη Βιρτζίνια Γουλφ, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Στήβεν Κιγκ, Αντουάν ντε σαιντ Εξυπερύ και πολλούς ακόμη. Από τους Έλληνες εκτιμώ και θαυμάζω το έργο των :Παπαδιαμάντη Καζαντζάκη, Καρκαβίτσα, Θεοτοκά,Βιζυηνού, Καραγάτση. Επίσης του Βαλτινού, της Ιορδανίδου, της Λυμπεράκη, της Βαμβουνάκη.Τέλος, πολύ με συγκινεί και το καινοτόμο, για την εποχή του, έργο του λογοτέχνη, Μάριου Χάκκα, με τον οποίο έχουμε την ίδια γενέτειρα, τη Μακρακώμη.
-Στιχουργοί που θαυμάζεις πολύ;
Εξομολογούμαι ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω το έργο κάποιου. Είναι πολλοί και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό τραγούδι.Θαυμάζω στιχουργούς, στους στίχους των οποίων συναντιούνται η στιχουργική και η ποίηση. Όταν οι στίχοι έχουν να πούνε κάτι ουσιαστικό. Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό μπροστά στο έργο των:Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, Μιχάλη Μπουρμπούλη, ο οποίος υπήρξε Δάσκαλός μου και ακόμη μέχρι σήμερα ζητώ τις συμβουλές του. Επίσης, εκτιμώ και θαυμάζω το έργο της Λίνας Νικολακοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Φασουλά, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, Νίκου Μωραϊτη, και Οδυσσέα Ιωάννου.Ίσως και κάποιων ακόμη, που αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι.
-Μια κι είσαι μάχιμη στιχουργός τι θα’ θελες να είναι διαφορετικό στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας;
Θα ήθελα η μουσική βιομηχανία να λειτουργεί με βάση πάνω απ’ όλα την ποιοτική δημιουργία, την προώθηση και διάδοσή της με κάθε τρόπο (προβολή τραγουδιών, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις κλπ). Τέλος, νομίζω ότι κοινή ευχή όλων μας, όσοι ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο πεδίο, είναι η αναβίωση του τομέα της δισκογραφίας με τις πιο σύγχρονες, ασφαλώς, μορφές.
-Πες μου ένα τρελό σου όνειρο.
Σε γενικές γραμμές, είμαι αισιόδοξο άτομο και ονειρεύομαι να ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων. Χωρίς αρρώστιες, με ειρήνη, έλλειψη ανισοτήτων, φτώχιας και δυστυχίας. Θα μου άρεσε να υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνουμε στα όνειρά μας.Να τα περπατάμε. Να προσπαθούμε, όλοι μαζί, να χτίσουμε μια σκάλα και να ανεβούμε στο φεγγάρι.
-Καλή τύχη σ’ό,τι κάνεις Χαρά μου! Χαίρομαι πάρα πολύ που σε φιλοξένησα!!!
Εγώ ευχαριστώ για την ευγενική σου πρόσκληση και σε συγχαίρω για αυτή, την εξαίρετη πρωτοβουλία σου. Αντεύχομαι, καλή τύχη στις δημιουργικές σου προσπάθειες και καλά ταξίδια στα δικά σου λογοτεχνικά έργα.