"Στιγμή που άγγιξα το όνειρο!"-Συνέντευξη με τον ποιητή Δημήτρη Μούχα

"Στιγμή που άγγιξα το όνειρο!"-Συνέντευξη με τον ποιητή Δημήτρη Μούχα

Τον τελευταίο καιρό ήρθα σ'επαφή με την ποίηση ενός νέου και πολύ ταλαντούχου ποιητή, του Δημήτρη Μούχα. Ασχολείται κυρίως με τη φιλοσοφική ποίηση και τα δημιουργήματά του είναι εμπνευσμένα και μ' έντονο προσωπικό στίγμα. Το 2015 κυκλοφόρησε την πιο πρόσφατη του ποιητική συλλογή " Γράμμα στους Μάκαρες",που αξίζει ν'αναζητήσετε.Με πολλή χαρά υποδέχομαι τον ποιητή στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ!

- Δημήτρη μου, θυμάσαι το πρώτο σου ποίημα; Πότε το έγραψες και τι θέμα είχε;

Αδύνατον να θυμηθώ το πρώτο μου ποίημα.Δεν έχει σημασία για εμένα ποιο έγραψα πρώτο,δεύτερο. 

- Έχοντας περάσει από το ελληνικό σχολείο ο τρόπος που ήρθες σ’επαφή με την ποίηση ήταν δημιουργικός ή καταναγκαστικός;

Πλην τις δύο πρώτες τάξεις του γυμνασίου,δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία στα μαθήματα γιατί με απασχολούσαν κοινωνικά/υπαρξιακά θέματα. Παρ'όλα αυτά,η Έκθεση και τα Κείμενα,μου άρεσαν.Θυμάμαι ότι στα ποιήματα που είχαν τα κείμενα,διασκεύαζα τους στίχους με εύθυμο τόνο.

-Από ποια ποιητικά ρεύματα πιστεύεις πως έχεις επηρεαστεί κυρίως;

Δεν έχω εντρυφήσει στα ρεύματα.Από τους Έλληνες,μου αρέσει αρκετά ο Καβάφης γιατί δεν έγραφε ακριβώς ποίηση,είχε όμως ποιητικό λόγο.Έτσι γράφω και εγώ. Κυρίως όμως,μου αρέσουν οι φιλόσοφοι που έγραφαν ποιητικά,όπως ο Ηράκλειτος και Λάο Τσε. Αγαπημένοι και οι δυο,παρόλο που έχω σαν πρότυπο βίου,τον βίο του Σωκράτη.Μου αρέσουν και οι έμμετροι ποιητές,όπως ο Λαπαθιώτης.Θα ήθελα να γράφω και ποίηση όμοια με αυτή του Λαπαθιώτη. 

- Σίγουρα έχεις διαβάσει αρκετά πράγματα. Μπορείς να μου πεις ένα όνομα από την εγχώρια ποίηση κι ένα από τη διεθνή που αποτελούν τους ποιητές της ψυχής σου; 

Κάπως σου απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση σε αυτό.Από Έλληνες,ο Καβάφης από ξένους ο Μπρεχτ.

-Ποιοι πυλώνες έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής την ποίησή σου; Ο έρωτας, η καθημερινή ζωή, τα υπαρξιακά ερωτήματα, τα αιτήματα της κοινωνίας,οι φανταστικοί κόσμοι; Αν μπορούσες να τους ιεραρχήσεις σε ποια σειρά θα τους έβαζες;

Δεν ξέρω τι εννοείς ως "φανταστικοί κόσμοι".Σε αρκετά από τα γραπτά μου,αποτυπώνω πνευματικά μου βιώματα.Κυρίως την επαφή με αυτό που όριζε ο Σωκράτης ως "Δαιμόνιο". Από εκεί και έπειτα, είναι αυτογνωσιακού τύπου τα οποία αμφιταλαντεύονται αν είναι για να τα δημοσιεύω ή για να τα κρατάω για εμένα. Τα ερωτικά,τα περνάω στα αυτογνωσιακά μου.Λιγότερα είναι τα κοινωνικά.

- Υπάρχει κάποια συγκλονιστική στιγμή της ζωής σου που γέννησε ένα ποίημα; Μοιράσου μαζί μας τους στίχους ενός ποιήματός σου που αποτυπώνουν μια βαθιά σου επιθυμία.

Υπάρχει κάποια συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου που άγγιξα το όνειρο (ποίημα της συλλογής μου "Γράμμα στους Μάκαρες"),που είναι και ο τίτλος του ποιήματος όπου σας παραθέτω τους κάτωθι στίχους:  " Και η ώρα σα να ' έρθει η μεγάλη,τα πάθη να υπερβούμε μέσα ο ένας απ' τον άλλο και ανεξάρτητα από αυτόν...".

- Η ενασχόληση με την ποίηση είναι μια μοναχική δραστηριότητα. Εσύ είσαι ένας εξωστρεφής άνθρωπος που  κάποιες στιγμές βρίσκει καταφύγιο στην ποίηση ή είσαι γενικά εσωστρεφής ως προσωπικότητα;

Δεν θέλω να βάζω ταμπέλες γιατί οι ταμπέλες είναι αποκυήματα του νου για να χαντακώνουν αλλά παρ' όλα αυτά με χαρακτηρίζει νομίζω η εσωστρέφεια με την έννοια ότι θέλω να είμαι λιτός στα πάντα.Στον λόγο μου,στις αγορές,στην κοινωνικότητα,σε όλα.Τόσο όσο.

-Πιστεύεις πως ο καθένας θα μπορούσε να γράψει ποίηση;

Πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει ή τουλάχιστο -τι εννοούμε εμείς οι δυο ποίηση για να σου απαντήσω στο αν μπορεί να γράψει ο καθένας.Δεν πιστεύω σε αυτή την ουτοπία που λέει ότι θέλει ο άνθρωπος μπορεί να το πετύχει. Πιστεύω ότι μπορεί να θέλει κάτι αλλά να μην έχει παρ' όλα αυτά,το ταλέντο.Είμαι ρεαλιστής.Δεν πιστεύω σε ουτοπίες ούτε στον θετικισμό.
 

-Υπάρχει ποίηση πολύ δύσκολη για λίγους, ποίηση εμπνευσμένη αλλά κατανοητή από τους περισσότερους και απλοϊκή στιχοπλοκία που βαφτίζεται ποίηση. Εσύ με ποια ποίηση ασχολείσαι ως αναγνώστης;

Στιχοπλοκίες και διανοητικούρες μπορεί να γράψει και να πει ο καθένας,όπως και συμβαίνει.Εμένα μου αρέσει η οντολογία ή για να το πω πιο γυμνά,η ΟΥΣΙΑ. Άλλωστε  σου αποκάλυψα Αγγελική ότι θέλω -κατά το δυνατό,να μοιάσω στον Σωκράτη. Ασπάζομαι τη θεωρία των Ιδεών.Τώρα νομίζω ότι όταν γράφεις φιλοσοφική ποίηση όπως χαρακτηρίζω την δικιά μου,δεν ξέρω κατά πόσο και αν είναι εφικτό να γίνεις κατανοητός στους πολλούς.Είναι υποθέτω ένας από τους λόγους που σταμάτησα να εκδίδω και να κάνω ομιλίες.

- Έχεις σκεφτεί κάποια ονόματα συνθετών που θα ήθελες να μελοποιήσουν ποιήματά σου και κάποια ονόματα ερμηνευτών που θα επιθυμούσες να τα τραγουδήσουν;

Είχα επιχειρήσει στο παρελθόν να συνεργαστώ με δύο συνθέτες. Ξεχωριστά με τον καθένα και όχι την ίδια περίοδο. Μάλιστα ο ένας,είχε δει ένα γραπτό μου και το πρότεινε μόνος του.Πάγωσε και τις δύο φορές η συνεργασία.Θα χαιρόμουν πολύ όμως να γίνει κάποια στιγμή αυτό.Μου αρέσει πολύ σε όλα,ο Νότης Σφακιανάκης αλλά αυτό είναι ουτοπία υποθέτω...Δεν έχω σκεφτεί κάποια ονόματα συνθετών και η αλήθεια είναι,ότι δεν ξέρω και πολλούς.
 

- Θα μπορούσες να προτείνεις κάποιες κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία για την ανάδειξη του σύγχρονου ποιητικού λόγου;

Νομίζω ότι η πολιτεία κάνει πράγματα. Πάντα κάτι βλέπω και πλέον εκδηλώσεις με συνεργασία των τεχνών που εκεί πιστεύω ότι είναι και το ζουμί. Δεν έχω να προτείνω κάτι.

- Εσύ πώς προσπαθείς να κάνεις γνωστό το έργο σου;

Δημοσιεύω κλασικά,γραπτά και σκέψεις μου στο Facebook και λίγα στο ιστολόγιό μου dimitrismouchas9.wordpress.com.Επίσης, προωθώ  ποιήματά μου ενίοτε σε ομαδικές ποιητικές συλλογές.Κάποιες φορές,μου αρέσει να στέλνω και ποιήματα σε φίλους όταν για παράδειγμα έχω προβληματιστεί ή εμπνευστεί κάτι πάνω σε ένα θέμα στο οποίο είχαμε συζητήσει. Ένα άλλο που μου βγαίνει,είναι να γράφω για ένα εικαστικό έργο ή γενικά για μια εικόνα.Αυτά όταν ξέρω τον δημιουργό,του τα στέλνω να μου πει την γνώμη του.

- Πες μας δυο λόγια για την τελευταία σου ποιητική συλλογή. Πότε γράφτηκαν αυτά τα ποιήματα και ποια κυρίως θέματα σ’απασχόλησαν;

 Η συλλογή μου τιτλοφορείται ως "Γράμμα στους Μάκαρες" και εκδόθηκε το 2015 από τις εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ. Μάκαρες ονόμαζαν στην αρχαιότητα,τους φιλοσόφους που είχαν δει την Ιδέα του Αγαθού.Αυτούς που εκθεώθηκαν ότι και αν σημαίνει αυτό.Από εκεί βγαίνει και το Μακάριος.Το σχήμα που έχει απ' έξω,το έχω σχεδιάσει μόνος μου στην πρωτότυπή του μορφή και το ψηφιοποίησε  ο εκδοτικός.Έχω κάνει και λίγες ομιλίες,αναλύοντας αυτό το σχέδιο,το οποίο έχω συνδέσει με το γενικότερο πλάνο της ζωής μου.Έχει φιλοσοφικό περιεχόμενο και το ονομάζω "Σχέδιο προσομοίωσης προς το Εν",οπότε μπορείτε να φανταστείτε και τη θεματολογία του.Το ποίημα με τον ομώνυμο τίτλο που έχω μέσα,αφορά μια επίκληση στο Θείο για να απαλλαγώ από την οδύνη.Για την σωτηρία της ψυχής μου να το πω έτσι.Ομολογώ όμως,ότι τότε είχα μια πεσιμιστική στάση.

Δημήτρη μου σ’ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση αυτή! Σου εύχομαι το έργο σου να γνωρίσει πολλά και καλά ταξίδια και πάνω απ’όλα να είσαι ευτυχισμένος!

Σε ευχαριστώ πολύ και εγώ για την συνέντευξη που μου παραχώρησες Αγγελική. Είναι ωραίες τέτοιες κινήσεις όπως και η σελίδα σου που προωθεί την τέχνη. Ωραία ευχή το "να είσαι ευτυχισμένος".
 

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.protoporia.gr

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;