"Η μουσική είναι το πέταγμα στον ουρανό"-Συνέντευξη με τον τραγουδοποιό Παντελή Κυραμαργιό

"Η μουσική είναι το πέταγμα στον ουρανό"-Συνέντευξη με τον τραγουδοποιό Παντελή Κυραμαργιό

Σήμερα φιλοξενώ στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ έναν από τους πιο αξιόλογους και πολύπλευρους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Μέλισσες, γράφει και τραγουδά τα τραγούδια του, έχει εκδώσει βιβλία,έχει δώσει τραγούδια του σε σπουδαίους τραγουδιστές και συνεργάζεται με καλλιτέχνες πολλών τεχνών στη δημιουργία παραστάσεων. Είναι ο Παντελής Κυραμαργιός και τον ευχαριστώ πολύ για την παρουσία του στον ιστότοπό μου!

-Παντελή μου ήταν παιδικό σου όνειρο ν’ ασχοληθείς με τη μουσική ή προέκυψε στην πορεία;

Ξεκίνησα να παίζω πιάνο όταν ήμουν επτά χρονών. Το όνειρο όμως γεννήθηκε στην πρώιμη εφηβεία. Λίγο μετά την ανακάλυψη ότι η μουσική με βοηθά να βρω τον χώρο μου μέσα στον κόσμο που απλωνόταν μπροστά μου και αποκτούσε για πρώτη φορά τρομαχτικό μέγεθος.

-Θυμάσαι πότε σκάρωσες το πρώτο σου τραγούδι; 

Το πρώτο μου τραγούδι με ολοκληρωμένη δομή, μουσική και στίχους το έγραψα στο γυμνάσιο για μία Μαρίνα. Μεγάλη αποτυχία. Μέχρι τότε έγραφα μελωδίες ασύνδετες μεταξύ τους και καθόλου λόγια..

-Και πού ήταν η πρώτη σου εμφάνιση μπροστά σε κοινό; 

Αν θυμάμαι καλά σε συναυλίες του ωδείου που γίνονταν στο κλείσιμο κάθε χρονιάς. Πρώτη φορά που έπαιξα σε συναυλία δικά μου τραγούδια με μπάντα ήταν πολύ αργότερα, όταν ήμουν στο δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο.

-Ξέρω πως είσαι και οδοντογιατρός. Η οδοντιατρική είναι ένας ακόμη έρωτας ή αυτή είναι η σύζυγος που σου παρέχει ασφάλεια κι η μουσική η απρόβλεπτη ερωμένη; 

Ας πούμε ότι η οδοντιατρική είναι το βάδισμα στη γη και η μουσική το πέταγμα στον ουρανό. Δεν είχα ποτέ την ανάγκη να βάλω μπροστά από τη λέξη «μουσικός» την λέξη «επαγγελματίας». Θέλω η μουσική να αποτελεί εσωτερική ανάγκη και όχι να προσπαθεί να καλύψει άλλες ανάγκες. Φυσικά αν κάποια στιγμή μπορώ να βιοποριστώ υπηρετώντας την ανόθευτα θα αφήσω μάλλον την οδοντιατρική. Ή θα την ασκώ εθελοντικά για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

-Είσαι ένας καλλιτέχνης που έχει περπατήσει σε πολλά μονοπάτια της τέχνης . Ήσουν μέλος επιτυχημένου συγκροτήματος, γράφεις τραγούδια και τα τραγουδάς, έχεις δώσει κομμάτια σου σε μεγάλους ερμηνευτές, έχεις εκδώσει βιβλία, έχεις συνθέσει ποιήματα, έχεις δημιουργήσει καλλιτεχνική κολεκτίβα όπου συνεργάζεσαι με καλλιτέχνες διαφόρων τεχνών. Υπάρχει κάτι απ’αυτά που σε εκφράζει περισσότερο; 

Η μουσική είναι το κέντρο του κόσμου. Το να βάζω νότες στη σειρά είναι αδιαπραγμάτευτα το νούμερο ένα εκφραστικό μέσο για μένα. Από εκεί και πέρα το μοίρασμα με άλλους ανθρώπους είναι αυτό που του δίνει αξία και νόημα. Ειδικά αν πρόκειται για καλλιτέχνες που θαυμάζω.

-Γιατί πιστεύεις πως οι περισσότερες εκπομπές και στήλες περιοδικών κι εφημερίδων δεν εστιάζουν στη δημιουργική πλευρά των καλλιτεχνών παρά ασχολούνται με την προσωπική ζωή προσπαθώντας να βγάλουν με το ζόρι σκανδαλάκια;

Γιατί οι περισσότερες εκπομπές και στήλες δεν έχουν στόχο την ψυχαγωγία του κοινού αλλά το ξεκούραστο ξόδεμα του χρόνου. Λίγο να σου εξάψουν την περιέργεια, λίγο να γελάσεις, λίγο να νιώσεις κοντά σε κάποιο διάσημο πρόσωπο… Ως εκεί. Η τέχνη είναι δύσκολη υπόθεση. «Δι' ελέου και φόβου» έλεγε ο Αριστοτέλης. Πού να μπλέκει με τέτοια ο κάθε αρχισυντάκτης; Αν και προς υπεράσπιση του Τύπου πολλές φορές ευθύνονται οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που επιδιώκουν τη δημοσιότητα με αυτόν τον τρόπο. 

-Εσύ και γράφεις υπέροχα και έχεις  πολύ καλή φωνή. Γενικά όμως τι πιστεύεις πως είναι καθοριστικό στην καλή τύχη ενός τραγουδιού απ’τους δύο αυτούς παράγοντες, η φωνή ή το καλό υλικό; 

Ένα τραγούδι μπορεί να έχει καλή τύχη εμπορικά ακόμα κι αν δεν έχει καμία καλλιτεχνική αξία. Είναι θέμα συγκυρίας πολλές φορές, έξυπνης ατάκας στον στίχο ή φήμης του τραγουδιστή.. Σε ό,τι αφορά την αξία του τραγουδιού υπάρχουν νομίζω τέσσερις παράγοντες. Η μελωδία, ο στίχος, η ενορχήστρωση και η ερμηνεία. Ακόμα και ένα από αυτά να είναι εξαιρετικό το τραγούδι βρίσκει τη θέση του. Αν συνδυαστούν και τα τέσσερα μιλάμε για αριστούργημα. 

-Στο διαδίκτυο σήμερα μπορεί να βρει κανείς σχεδόν οποιοδήποτε τραγούδι έχει κυκλοφορήσει και ακόμη ακυκλοφόρητο υλικό από γνωστούς κι άγνωστους δημιουργούς.Η δωρεάν διακίνηση της μουσικής πιστεύεις πως βοήθησε το τραγούδι ή το έθαψε; 

Σίγουρα απαξιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου το πνευματικό δικαίωμα. Από εκεί και πέρα το τραγούδι το έχουν βλάψει περισσότερο τα ραδιόφωνα, οι δισκογραφικές, τα μαγαζιά και φυσικά εμείς οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί. Όλοι τρέχουμε πανικόβλητοι προς το εύκολο τραγούδι, το γρήγορο, το πρόχειρο και μαζικής κατανάλωσης. Το αντιμετωπίζουμε σαν εμπόρευμα και όχι ως έργο τέχνης.

-Αν μπορούσες να ζήσεις ως καλλιτέχνης σε μια άλλη εποχή και ίσως σε μια άλλη χώρα, ποια θα επέλεγες και γιατί; 

Θα ήθελα να κάνω ένα πέρασμα από το Παρίσι του Μεσοπολέμου. Δεν θα άλλαζα όμως εθνικότητα. Δεν μπορώ να με φανταστώ με διαφορετικές μουσικές ρίζες.

-Το τραγούδι σου «Αντιθέσεις» κάνει λόγο για τις αντίρροπες δυνάμεις που υπάρχουν στο χαρακτήρα μας και καθορίζουν τη ζωή μας. Μπορείς να σκεφτείς δυο διαμετρικά αντίθετα στοιχεία του χαρακτήρα σου; 

Αλτρουισμός και εγωισμός. Συγκοινωνούντα δοχεία που πότε γεμίζει το ένα και πότε το άλλο.

-Στο τραγούδι σου «Κάτι για σένα» που μελοποιείς το υπέροχο στιχούργημα του Σταύρου Σταύρου ο ήρωας  συμβουλεύει κάποια να ξεπερνά τις δυσκολίες με θάρρος και να δέχεται και τη χαρά και τη λύπη ως κομμάτι της ζωής. Έχεις κι εσύ αυτή την αντιμετώπιση απέναντι στις κακοτοπιές; 

Αυτός είναι έτσι κι αλλιώς ο σκοπός της τέχνης και του τραγουδιού ειδικότερα. Να μιλά για δυσκολίες και να μας βοηθά να τις ξεπερνάμε. Να μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με ό,τι μας θλίβει και να μας εξυψώνει πάνω από αυτό. Να μας κάνει καλύτερους. 

-Γενικά θα χαρακτήριζες τη μέχρι τώρα πορεία σου στα καλλιτεχνικά πράγματα εύκολη ή δύσκολη;

Είναι μία εξερεύνηση. Μια πορεία ενδοσκόπησης. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ευκολίας ή δυσκολίας. Απλώς πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου και να μένεις συνεπής απέναντι στον εαυτό σου για να μη χαθείς στη διαδρομή.

-Υπάρχει κάποια καλλιτεχνική σου πλευρά που δεν έχεις εξερευνήσει και θα ’ θελες πολύ; Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας ένα μεγάλο σου όνειρο; 

Θα ήθελα πολύ να γράψω μουσική για κινηματογράφο. Να προσπαθήσω να αποδώσω με ήχους τα συναισθήματα της κάθε σκηνής. Γενικά με γοητεύει η συνδιαλλαγή των τεχνών. 

-Παντελή μου,σου εύχομαι να πετύχεις όλους σου τους στόχους και πάνω απ’όλα να είσαι ευτυχισμένος. Σ’ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνομιλία!

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.protoporia.gr

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;