Κώστας Λίχνος: «www.Dialogos.gr»-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

 Κώστας  Λίχνος: «www.Dialogos.gr»-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

«www.Dialogos.gr»- ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΧΝΟΣ

γράφει η Αγγελική Καραπάνου

    Σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο www.Dialogos.gr του Κωνσταντίνου Λίχνου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέφαλος τον Σεπτέμβριο του 2021. Το εν λόγω πόνημα απέσπασε το Α' βραβείο μυθιστορήματος στην κατηγορία ενηλίκων στον β΄ λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το 2020 το περιοδικό Κέφαλος.
   Η δράση του βιβλίου τοποθετείται χρονικά στην Ελλάδα της κρίσης, την περίοδο της επικράτησης της "πρώτης φοράς αριστερά κυβέρνησης", κάπου δηλαδή στο 2015. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Κώστας, ένας ανήσυχος,  καλλιεργημένος νέος. Όταν διαδραματίζονται τα γεγονότα , ο νεαρός διάγει φάση ανεργίας, συνθήκη που τον ρίχνει ψυχολογικά.
   Ο ίδιος είναι δημιουργός ενός φιλοσοφικού μπλογκ, όπου εκφράζει τις απόψεις του πάνω σε ποικίλα θέματα. Μέσω της διαδικτυακής διάδρασης αποκτά αρκετούς φίλους που αρθρογραφούν στον ιστότοπό του κι ανταλλάσσουν σκέψεις. Με τέσσερις απ' αυτούς έρχεται πιο κοντά. Η δημιουργία και διαχείριση του ιστολογίου του, αποτελεί για τον Κώστα τον καθημερινό του αγώνα στον πνευματικό στίβο κι ακόμη ζωτικής σημασίας διαφυγή από την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που συχνά πληγώνει τον έμφυτα ευαίσθητο χαρακτήρα του. Με αμηχανία διαπιστώνει τη δυσκολία του να επικοινωνήσει με ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Συχνά πασχίζει να μην ταραχθεί από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις του με τους γύρω του, ιδίως στην πολιτική και την οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυμφωνίας αυτής είναι και η σχέση του Κώστα με έναν γηραιό συντηρητικό γείτονά του, τον κυρ-Νίκο. Αυτή η παραδοχή ασυνεννοησίας  του ήρωα με τον περίγυρό του σταδιακά τον οδηγεί στην απομόνωση. Όλος του ο κόσμος γίνονται τα βιβλία του και το παράθυρο στο ψηφιακό γίγνεσθαι.
   Με τους ηλεκτρονικούς του φίλους παρά τις διαφορές τους, αισθάνεται πως τον συνδέουν πολλά. Μια μέρα αποφασίζει να συναντήσει τέσσερις απ' αυτούς. Τον οργισμένο κι εριστικό Αλέξη, τον πεσιμιστή Ζι ,τον νωχελικό Λάο, την ψαγμένη ψυχαναλύτρια Πανδώρα. Τους φιλοξενεί ένα τριήμερο στο σπίτι του για να πιάσουν το νήμα της γνωριμίας τους από κει που το 'χαν αφήσει στη μακρόθεν επικοινωνία. Επιθυμούν να συζητήσουν, να παίξουν παιχνίδια που θα τους ξεκλειδώσουν, να βάλουν ίσως τα λιθαράκια μιας λογοτεχνικής συνεργασίας. Οι έντονες προσωπικότητες όλων αποτελούν το εύφλεκτο υλικό ισχυρών ρητορικών αντιπαραθέσεων, αλλά και άκρως εποικοδομητικών συνομιλιών.
     Το τριήμερο εκπνέει και μια στυφή γεύση μένει στο στόμα του οικοδεσπότη για όλα τα βήματα προσέγγισης που δεν έγιναν. Άραγε συναντήθηκε ποτέ πραγματικά με τους τέσσερις ηλεκτρονικούς συνοδοιπόρους του ; Μήπως τους έπλασε όπως ήθελε στο ονειροδρόμιο της φαντασίας του; Σημασία έχει πως αυτή η εμπειρία δεν τον αφήνει ίδιο. Μετά απ' αυτές τις μέρες νιώθει έτοιμος να βαδίσει αντάμα με τους σάρκινους διπλανούς του, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, σαν τον γείτονά του τον κυρ-Νίκο.
    Διάβασα ένα βιβλίο με ρεαλιστικό καμβά και μια ενδιαφέρουσα ιστορία μυθοπλασίας. Με στιβαρούς χαρακτήρες και πολλά συμπληρωματικά θέματα. Τέχνη, λογοτεχνία, πολιτική, οικονομία, φιλοσοφία, σχέσεις, απασχολούν σοβαρά τον κεντρικό και τους δευτερεύοντες ήρωες . Οι συγκρούσεις ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μέσα από σπαρταριστούς διαλόγους και διάφανους εσωτερικούς μονολόγους. Διάχυτος είναι ο προβληματισμός πάνω σε καυτά θέματα του καιρού μας, αλλά και διαχρονικά,  ειδικά το ζητούμενο της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας.  Μες στις αρετές του μυθιστορήματος συγκαταλέγω τις γλαφυρές περιγραφές ,τις ζωντανές αφηγήσεις και το πλούσιο λεξιλόγιο του δημιουργού. Ακόμη βρήκα εύστοχες τις πάμπολλες αναφορές σε βιβλία και έργα τέχνης,τα οποία προβάλλονταν με μαεστρία και φυσικότητα απ'τον γράφοντα μέσα από τις μονομαχίες των ηρώων. Ο συγγραφέας επιφυλάσσει στον αναγνώστη πολλές εκπλήξεις και ανατροπές στην πλοκή και ένα απρόβλεπτο φινάλε. Πολύ δυνατό στοιχείο είναι και το πόσο σημερινές είναι οι καταστάσεις που πραγματεύεται.
   Όπως μας ενημερώνει ο Κωνσταντίνος Λίχνος διατηρεί ομοίως με τον ήρωά του Κώστα έναν ιστότοπο. Τα άρθρα που υπάρχουν στο βιβλίο έχουν δημοσιευτεί στ'αλήθεια στο ιστολόγιο "Επίκουρος", πνευματικό παιδί του λογοτέχνη. Τα πρόσωπα του έργου και τις συζητήσεις τους τα εμπνεύστηκε από υπαρκτούς διαδικτυακούς του συνταξιδιώτες, που αποθησαύρισε ψήγματα από την προσωπικότητά τους. Ένας λόγος παραπάνω που αυτό το βιβλίο είναι τόσο αληθινό, σύγχρονο και συναρπαστικό. Διαβάστε το www.Dialogos.gr. Έχετε ν'αποκομίσετε πολλά!  Θα ευχηθώ στον κ. Λίχνο το μυθιστόρημά του να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ και ΠΟΛΥΤΑΞΙΔΟ! Θα μοιραστώ μαζί σας ένα απόσπασμα.

"Διαβάζοντας το άρθρο της Δήμητρας, ο Κώστας ένιωσε σαστισμένος και πικραμένος, σχεδόν προδομένος. Η Δήμητρα έκανε ακριβώς αυτό που έκανα κι εγώ, σκέφτηκε,μας κατηγοριοποίησε άτεγκτα και μας στοίβαξε σε στερεότυπα. Πάνω στην έξαψη της στιγμής, θεώρησε πως έπρεπε με κάποιον τρόπο ν'αντιδράσει άμεσα και δραστικά. Να τηλεφωνήσει στη Δήμητρα και να της ζητήσει εξηγήσεις, να ετοιμάσει ένα άρθρο απάντηση, ίσως ακόμη και να διαγράψει το άρθρο της προτού προλάβει να το διαβάσει κανείς. Σκέφτηκε μέχρι και να κατεβάσει το ιστολόγιό του διά παντός, κι έτσι να ξεμπερδέψει μια και καλή μ'αυτή τη ματαιοπονία". (σελ.196)

Βιογραφικό σημείωμα


     Ο Κων/νος Λίχνος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτ/νίας. Είναι Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Διατηρεί το μπλοκ Επίκουρος, αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά (λογοτεχνικά και πολιτικά), είναι συνεργάτης των εκδόσεων Κέφαλος, εξωτερικός συνεργάτης του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Texnesonline.gr.
     Με την λογοτεχνία ασχολήθηκε από την εφηβεία του και διακρίθηκε σε πολυάριθμους πανελλαδικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ δοκίμια και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και σε λογοτεχνικά ιστολόγια του διαδικτύου. Διηγήματά του έχουν εκδοθεί σε συλλογικά έργα από τον εκδοτικό οίκο Κέφαλος, Σύγχρονη εποχή και Άπαρσις.
      Θεωρεί την λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα, ως πράξη πολιτική. Ως προσπάθεια αποκάλυψης της κοινωνικής πραγματικότητας και παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ένα μέσο για τον εξανθρωπισμό της ζωής των ανθρώπων.
      Το Διήγημά του “Οι πορτοκαλιές” εκδόθηκε το 2018 από τον Εκδοτικό οίκο Σύγχρονη εποχή και το διήγημά του «Επιδημική κρίση» εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Άπαρσις το 2019 στο συλλογικό έργο “Διηγήματα του εγκλεισμού”.
     Το 2020, κέρδισε το 1ο βραβείο για το δοκίμιό του “Περί λογοτεχνικής κριτικής και δοκιμιογραφίας” στον 20ο πανελλαδικό λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ, ενώ για το ίδιο έργο του απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού Κέφαλος. Το 2ο βραβείο κέρδισε και στον 20ο Πανελλαδικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ για το παραμύθι του “Ο μικρός Κάστορας”.
    Το 2019 πέτυχε συνολικά 10 πανελλαδικές διακρίσεις στις κατηγορίες του Δοκιμίου και του Διηγήματος. Το Δοκίμιό του “Ο ρεαλισμός του εξωπραγματικού” κέρδισε το Α’ βραβείο Δοκιμίου στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ , Α’ βραβείο Δοκιμίου στον 19ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου (Ε.Τ.Ε.Π.Κ.) καθώς και έπαινο στον ΛΕ´ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και έπαινο στον 38ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Τα βραβευμένα έργα του Διαγωνισμού Λογοτεχνίας

     Το διήγημά του “Νόστος” απέσπασε Έπαινο στην κατηγορία του Διηγήματος στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ καθώς και στον 9ο πανελλαδικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από την Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού. Το 1ο βραβείο κέρδισε και στην μεγάλη κατηγορία του μυθιστορήματος ενήλικων στον 2ο πανελλαδικό διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος για το μυθιστόρημά του WWW.Dialogos.gr.
     Το 2018, απέσπασε για το διήγημά του “Οι πορτοκαλιές” Γ’ βραβείο διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διεξήγαγε η Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού 2018 καθώς και το Γ’ βραβείο διηγήματος στο Διαγωνισμό πρωτότυπου Λογοτεχνικού Έργου που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.
    Για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς του απένειμε το ειδικό «Βραβείο Πεζογραφίας ”Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”.

Βρείτε το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Λίχνου www.Dialogos.gr στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.ekdoseiskefalos.gr

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.protoporia.gr

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;