Φθινοπωρινή βροχή-ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Φθινοπωρινή βροχή-ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Θα δούμε ένα ποίημα που το 2019 ,στον διαγωνισμό ποίησης της ΕΠΟΚ ,απέσπασε το Γ ' βραβείο. Είναι η "Φθινοπωρινή βροχή" του Σταμάτη Γαλάνη! Πανέμορφο κι επίκαιρο!

Φθινοπωρινή βροχή-ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Όταν ξυπνάς το πρωί
Το φως του γαλήνιου άστρου επισκέπτεται το καθαρό σου μέτωπο
Η νύχτα προσπέρασε μελίρρυτη, αγκαλιά με την ευχή ενός μέλλοντος σπασμού
Ό,τι απέμεινε, είναι μόνο ο χειμώνας γλυκιά μου
Οι νότες σπεύδουν γενναιόδωρα απάνω στην κιθάρα μου, σε τραγουδώ
σαν φθινοπωρινή βροχή, που άργησε να ορμήσει
Οι σταγόνες της γεμίζουν με κίτρινο, το χρώμα των αισθήσεων και των αναμνήσεων
Ο ήχος μου ωστόσο μειλίχιος, όπως και οι σκέψεις που χτυπούν απάνω στο παράθυρο κοντά σου
Ο αγέρας κρύφτηκε στα πίσω φύλλα μιας φιλάσθενης και θείας νοσταλγίας
Η εικόνα μου στην σκέψη σου ακέραια
Ασημένια και ολόγκριζα, φιλόπτωχα αισθήματα, άπτουν και αναπαύουν την φιγούρα σου
Αφήνουν την αγάπη να συμβεί ολισθηρή και ελεύθερη
Σκέφτομαι πως είναι δυνατό να την αγκαλιάσεις;
Και ύστερα φιλομειδής σαν μελωδία, μια ουράνια παραίσθηση να χάσεις;

Όταν ξυπνάς το πρωί
Σε νιώθω να καταρρέεις μέσα στο αδαμάντιο πείσμα σου
Να φορτώνεις ξύλα την φωτιά που συνηθίζει να αργοκαίει την δειλία σου,
Να νοσταλγείς μια αγκαλιά που δεν προσπέρασε, το παρελθόν καλύτερα κατάλαβε
Χρώματα σαν άπλωσε στον κενό από αυτά ωκεανό σου
Και τώρα σε επισκέπτεται στο ίδιο όνειρο, στην ίδια ημέρα ενός ασήμαντου αιώνα
Σου ανήκει σε αυτή, θα σου ανήκει πάντα
Στο επόμενο πρωινό, στο κίτρινο των αναμνήσεων,
Στην φθινοπωρινή βροχή

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ στον διαγωνισμό ποίησης ΕΠΟΚ 2019

Βιογραφικό σημείωμα


Ο Σταμάτης Γαλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκές σπουδές και Career Management στο πανεπιστήμιο του CENTRAL LANCASHIRE και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το πανεπιστήμιο του LANCANSTER. Έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία, αντίστοιχα. Από το 2011 ζει, εργάζεται και ονειρεύεται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, από παιδική ηλικία γράφει στίχους, κείμενα, πεζά και ποιήματα, και παράλληλα συνθέτει μουσική. Σχετικά με την μουσική, ενίοτε κυκλοφορεί αποσπάσματα από τις παραγωγές του στο διαδίκτυο και έχει δημιουργήσει δικό κανάλι στο YouTube και στο EthnoCloud. Παράλληλα μελοποιεί ποιήματα ομότεχνων συναδέλφων και συμμετέχει σε δικά του μουσικά σχήματα. Το 2015 ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ», από το οποίο επιτυχώς αποκόμισε πιστοποιητικό επιμόρφωσης με άριστη επίδοση. Το συγγραφικό του έργο ξεκίνησε το 2012, με την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του, με τίτλο «ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ». Μια συλλογή που απαρτίστηκε από σκέψεις, ποιήματα και έμμετρες διηγήσεις από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Το 2016, ακολούθησε η έκδοση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του, με τίτλο «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ». Μια συλλογή ποιημάτων και μικρών πεζών κειμένων, που προσπαθούν να εκθέσουν τα συναισθήματα της επιστροφής του στην Ελλάδα όπου βρίσκεται στην θύελλα της οικονομικής κρίσεως. Παράλληλα, από το 2016 διατηρεί μηνιαία στήλη αφιερωμάτων μουσικού περιεχομένου στο ηλεκτρονικό περιοδικό «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ» και ενίοτε δημοσιεύει ποιήματά του σε αντίστοιχα ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως το «POLISPOST». Τον Μάρτιο του 2019, τα πρώτα δύο έργα του πέρασαν από την αρμόδια κριτική επιτροπή και έγινε μέλος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ. Η «ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΣΧΑΣΗ» είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του, στην οποία συνεχίζει την συνεργασία, με τον ζωγράφο και φίλο του, Οδυσσέα Άννινο. Τέλος, συμμετείχε στα ανθολόγια «Συνομιλώντας με τον Τάσο Λειβαδίτη» (2019), στο λεύκωμα ζωγραφικής «Αποτυπώματα ενός σύγχρονου ζωγράφου» (2019) του Οδυσσέα Άννινου, και στο «Συνομιλώντας με τον Arthur Rimbaud». (2020) Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία από λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τιμητική διάκριση για την συμμετοχή του στους 34ους Δελφικούς αγώνες ποίησης της ΠΕΛ, και με το βραβείο ποίησης «ΕΛΙΚΩΝ», από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ, τον Νοέμβριο του 2019. Η «Ατέρμονη Σχάση», ήταν μεταξύ των βραβευμένων βιβλίων του 2019, από τον ΕΠΟΚ. Το επόμενο του έργο είναι μια συλλογή διηγημάτων, πεζοποιημάτων και ευσύνοπτων δοκιμίων με τίτλο «ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ». Πρόκειται να εκδοθεί τους τελευταίους μήνες του 2021. Είναι παντρεμένος από το 2015 και έχει δύο κόρες.

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η  αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την παράθεση πηγής και ενεργού συνδέσμου (link).

  

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;