Στην εποχή του Υδροχόου -ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Στην εποχή του Υδροχόου -ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Θα δούμε ένα ποίημα που το 2020 απέσπασε το Β΄Βραβείο στον διαγωνισμό ποίησης Κελαινώ. Είναι το "Στην εποχή του Υδροχόου" του Σταμάτη Γαλάνη!

Στην εποχή του Υδροχόου – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Μου έλεγες να φύγουμε μακριά
Να φύγουμε ανώδυνα
Να φύγουμε όπως κάνει η βροχή στην χαραμάδα, στην εποχή του θέρους
Να φύγουμε όπως κάνει η ελπίδα, όταν σκονίζει τα φτερά της η αμφιβολία
Να φύγουμε απ' το γήρας, και από τα ωχρά παράσιτα της νιότης
Να φύγουμε απ' το τέρας που βρυχάται αποκλεισμένο μες το Σύμπαντο
Να δραπετεύσουμε ασφαλείς από το μέλλον
Από της πόλης την ανίερη φιγούρα
Από της πόλης των θλιμμένων την χλωμή καρικατούρα

Σου έλεγα να φύγουμε μακριά
Να βάψουμε ένα τοίχο τιρκουάζ
Να κάνουμε έρωτα απάνω σε μια υπόσχεση
Κραγιόν σκουρόχρωμο να απλώσουμε στα χείλη της Αβύσσου
Ένα καινούργιο επέκεινα, γεμάτο βρώμη και σιτάρι να θερίσουμε
Δροσοσταλιές και ροδοπέταλα να ντύσουν με ένα στίγμα το Παράδοξο
Την φύση να δοξάσουμε, και τις πληγές της με υγρό φιλί να σκεπάσουμε
Να φύγουμε από το χρέος, το κάθε έχος που στερεί την Αρετή
Να φύγουμε αδιόρθωτοι αετοί, του ουρανού οι χαρμόσυνοι και ελεύθεροι
Προς τον επίλογο του νέου κόσμου, άσπιλοι να πλεύσουμε
Και ερωτευμένοι επιτέλους να σταθμεύσουμε,
Στην εποχή του Υδροχόου

Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ στον διαγωνισμό ποίησης ΚΕΛΑΙΝΩ 2020

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σταμάτης Γαλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκές σπουδές και Career Management στο πανεπιστήμιο του CENTRAL LANCASHIRE και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το πανεπιστήμιο του LANCANSTER. Έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία, αντίστοιχα. Από το 2011 ζει, εργάζεται και ονειρεύεται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, από παιδική ηλικία γράφει στίχους, κείμενα, πεζά και ποιήματα, και παράλληλα συνθέτει μουσική. Σχετικά με την μουσική, ενίοτε κυκλοφορεί αποσπάσματα από τις παραγωγές του στο διαδίκτυο και έχει δημιουργήσει δικό κανάλι στο YouTube και στο EthnoCloud. Παράλληλα μελοποιεί ποιήματα ομότεχνων συναδέλφων και συμμετέχει σε δικά του μουσικά σχήματα. Το 2015 ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ», από το οποίο επιτυχώς αποκόμισε πιστοποιητικό επιμόρφωσης με άριστη επίδοση. Το συγγραφικό του έργο ξεκίνησε το 2012, με την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του, με τίτλο «ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ». Μια συλλογή που απαρτίστηκε από σκέψεις, ποιήματα και έμμετρες διηγήσεις από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Το 2016, ακολούθησε η έκδοση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του, με τίτλο «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ». Μια συλλογή ποιημάτων και μικρών πεζών κειμένων, που προσπαθούν να εκθέσουν τα συναισθήματα της επιστροφής του στην Ελλάδα όπου βρίσκεται στην θύελλα της οικονομικής κρίσεως. Παράλληλα, από το 2016 διατηρεί μηνιαία στήλη αφιερωμάτων μουσικού περιεχομένου στο ηλεκτρονικό περιοδικό «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ» και ενίοτε δημοσιεύει ποιήματά του σε αντίστοιχα ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως το «POLISPOST». Τον Μάρτιο του 2019, τα πρώτα δύο έργα του πέρασαν από την αρμόδια κριτική επιτροπή και έγινε μέλος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ. Η «ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΣΧΑΣΗ» είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του, στην οποία συνεχίζει την συνεργασία, με τον ζωγράφο και φίλο του, Οδυσσέα Άννινο. Τέλος, συμμετείχε στα ανθολόγια «Συνομιλώντας με τον Τάσο Λειβαδίτη» (2019), στο λεύκωμα ζωγραφικής «Αποτυπώματα ενός σύγχρονου ζωγράφου» (2019) του Οδυσσέα Άννινου, και στο «Συνομιλώντας με τον Arthur Rimbaud». (2020) Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία από λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τιμητική διάκριση για την συμμετοχή του στους 34ους Δελφικούς αγώνες ποίησης της ΠΕΛ, και με το βραβείο ποίησης «ΕΛΙΚΩΝ», από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ, τον Νοέμβριο του 2019. Η «Ατέρμονη Σχάση», ήταν μεταξύ των βραβευμένων βιβλίων του 2019, από τον ΕΠΟΚ. Το επόμενο του έργο είναι μια συλλογή διηγημάτων, πεζοποιημάτων και ευσύνοπτων δοκιμίων με τίτλο «ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ». Πρόκειται να εκδοθεί τους τελευταίους μήνες του 2021. Είναι παντρεμένος από το 2015 και έχει δύο κόρες.

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η  αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την παράθεση πηγής και ενεργού συνδέσμου (link).

  

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;