Σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από ένα μυθιστόρημα που έλαβε Έπαινο στον 36ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2017 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Είναι το έργο «Πέντε κραυγές» του Βασίλη Γεργατσούλη. Το μυθιστόρημα τυπώθηκε από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.
Παραθέτουμε την περίληψη απ’ το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
Ο μέθυσος πατέρας αδυνατεί να τιθασεύσει το πάθος του για το ποτό. Αμύνεται με το ιδιαίτερο χιούμορ και την αχαλίνωτη φαντασία και γίνεται μια κωμικοτραγική φιγούρα. Όταν σε μια οικογένεια ένας είναι άρρωστος, νοσούν όλοι. Τα πέντε μέλη της παρασύρονται σε μια καταστροφική δίνη, καθένα κουβαλά τον δικό του βαρύ σταυρό. Η αγάπη αποδεικνύεται ανεπαρκής να νικήσει την εξάρτηση, το ποτό, τα ναρκωτικά. Οι πρωταγωνιστές ξετυλίγουν την ιστορία και εκφράζουν την αλήθεια τους με κραυγές. Πέντε μέλη, πέντε κραυγές. Όταν όλα πια βυθίζονται και πιάνουν πάτο, η ελπίδα αρχίζει να χαμογελά ξανά.
Θα δούμε και ένα απόσπασμα απ’ το βιβλίο:
Πρωί πρωί με κάλεσε στο γραφείο του ο διοικητής. Έφτασα εκεί υποβασταζόμενος από τον φρουρό. Μου είπε πως τώρα που αποφυλακίζομαι μπορώ να φτιάξω απ’ την αρχή τη ζωή μου. Σκατά στα μούτρα του! Έτσι που μου την κουρέλιασαν όλοι τους, εκεί έξω κι εδώ μέσα, δε μου έμεινε ζωή για να την ξαναφτιάξω. Μου είπε ακόμα πως είμαι τυχερός που βρέθηκα στον δικό του τομέα, γιατί θα βγω από εδώ καθαρός από εξαρτήσεις και με την πιστοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος. Παριστάνει πως δεν ξέρει πως μέσα στο «μπουρδέλο του» κυκλοφορούν περισσότερα ναρκωτικά απ’ ό,τι έξω. Πώς να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, ρε καραγκιόζη; Με κοροϊδεύεις; Δεν ξέρεις ότι η υγεία μου έχει πάρει την κάτω βόλτα; Τους τελευταίους μήνες τρεις φορές με πήγαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Φτύνω συνέχεια αίμα. Δε μου είπαν τι έχω, μα ξέρω ότι δε θα γίνω ποτέ καλά. Αφού έπλεξε τον ύμνο της φυλακής, ιδίως της πτέρυγάς του, με ρώτησε αν έχω να του πω κάτι. Περιμένει να τον ευχαριστήσω κιόλας για την όμορφη διαβίωση που μου πρόσφερε εντελώς δωρεάν. Πήγα κάτι να πω, αλλά ένας κόμπος είχε σταθεί στον λαιμό μου και οι λέξεις δε βγήκαν από το στόμα μου. Μόνο του φώναξα πνιχτά ένα “άντε γαμήσου, ρε καραγκιόζη”. Έκανε πως δε με άκουσε. Μα είχε γίνει κατακόκκινος. Πρόσταξε τον φρουρό, που περίμενε έξω απ’ την πόρτα του γραφείου του, να με οδηγήσει πίσω στο κελί μου για να ετοιμάσω τα πράγματά μου. Ποια πράγματα, εδώ που τα λέμε; Δυο ολόκληρα χρόνια σαπίζω εδώ μέσα, που με έριξαν τα ευγενικά αισθήματα της φιλεύσπλαχνης οικογένειάς μου. Κι όλα αυτά έγιναν για το καλό μου.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Βασίλης Γεργατσούλης είναι δάσκαλος, φιλόλογος και Διδάκτορας Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ.
Βιβλία του:
«Η Αναρά» (μυθιστόρημα) – Σύγχρονη εποχή
«Η υστερότοκη» (μυθιστόρημα) – Εντύποις
«Το φάντασμα του Αγησίλαου» (μυθιστόρημα) – Εντύποις
«Πέντε κραυγές» (μυθιστόρημα) – 24 Γράμματα
«Μακαρόνια με… μακαρόνια» (μυθιστόρημα) – 24 Γράμματα
«Εσύ, αγόρι μου, δε θα μάθεις ποτέ να γράφεις… όμορφες περιλήψεις: 77 μικροδιηγήματα – flash fiction» – Αροθυμία
«Το φάντασμα του Αγησίλαου» (θεατρικό) [μαζί με την Κάτια Κοντεκάκη] – Εντύποις
«Γυμνός και Ελεύθερος» (ποίηση) – Εντύποις
«Καιροί σκεφτικοί. 84 ποιήματα χαϊκού» – 24 Γράμματα
«Ο Μισοκοκοράκος» (λαϊκό παραμύθι) – Ταξιδευτής
«Οι Τραγουδιστάδες» (λαϊκό παραμύθι) – Ταξιδευτής
«Η πρώτη ιπτάμενη γάτα» (παιδικό) – Εντύποις
«Το Τσουκαλάκι, ένα λαϊκό παραμύθι της Καρπάθου» (λαογραφικό) – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καρπάθου
«Η λειτουργικότητα του ανεκδοτολογικού λόγου στην κοινωνία της Καρπάθου: λαογραφικές προεκτάσεις» (λαογραφικό) – Εντύποις
Έχει επιμεληθεί και προλογίσει πολλά βιβλία. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και παραμύθια του βραβεύτηκαν σε δεκάδες πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εργάζεται ως διευθυντής στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.