Το Πάσχα του ξενιτεμένου λαγού (Συγγραφή-αφήγηση: Ευαγγελία Γραμματοπούλου-Μουσική: Βασίλης Φαγογένης)

Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη! Θ' ακούσουμε το παραμύθι  της Ευαγγελίας Γραμματοπούλου "Το Πάσχα του ξενιτεμένου λαγού"  σε αφήγηση της συγγραφέως και μουσική του Βασίλη Φαγογένη!

Το Πάσχα του ξενιτεμένου λαγού (Συγγραφή-αφήγηση: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ-Μουσική: ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΓΟΓΕΝΗΣ)

     Ήταν κάποτε,μια φορά κι έναν καιρό (δηλαδή πολλούς καιρούς αν τους υπολογίζαμε σε χρόνια λαγουδίσια), ένας λαγός που είχε αναγκαστεί να μεταναστεύσει για να ζήσει καλύτερα και ευκολότερα, να κερδίσει χρήματα και να γυρίσει άνετος μια μέρα να τα προσφέρει στους δικούς του. Έφυγε λοιπόν σε ξένο τόπο, μα τα χρήματα δύσκολα μαζεύονταν και ο καιρός περνούσε…
     Του έλειπε πάρα πολύ το σπίτι του και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών. Θα έδινε τα πάντα για να περνούσε το Πάσχα στην πατρίδα του, δεν είχε όμως ακόμη αρκετά χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής. Πήρε ωστόσο την απόφαση, μια μέρα να ξεκινήσει με κάθε δυνατό τρόπο.
   Προσπάθησε να κάνει ωτοστόπ, όμως, όλοι προσπερνούσαν έναν μικρό, φτωχό λαγό. Τους ήταν άλλωστε…Αχρείαστος!Έτσι, μεταμφιέστηκε σε κότα, πιστεύοντας πως θα ήταν ένας ευκολότερος τρόπος να τον πάρει κάποιος μαζί του, ως πραγματικά χρήσιμο για τον εορτασμό του Πάσχα. Οι κότες χρειάζονταν, για να γεννήσουν τα πασχαλινά αυγά, που έβαφαν σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμα οι νοικοκύρηδες και οι νοικοκυρές! Μεταμφιεσμένος λοιπόν, κατάφερε να ανέβει σε ένα φορτηγό με κότες. Το ταξίδι ξεκίνησε και όλα πήγαιναν καλά. Λίγο πριν φτάσουν όμως στον προορισμό τους, ο κόκορας συνειδητοποίησε πως υπήρχε ένας ξένος μαζί τους και άρχισε να του επιτίθεται και να τον κυνηγάει. Τον είδε βλέπετε…Ανταγωνιστικά. Ήταν μια απειλή για τον ίδιο μπροστά στις κότες του. Σκέφτηκε πως ίσως να του έπαιρνε τη θέση του αρχηγού της ομάδας! Ο λαγός κατάφερε να ξεφύγει πηδώντας από το φορτηγό. Πλέον, ήταν αρκετά κοντά στο σπίτι του, είχε διανύσει πολλα χιλιόμετρα με το φορτηγό και με τρέξιμο λίγων μόλις ωρών, είχε φτάσει.Πόσο μεγάλη χαρά ένιωσε τότε!
    Πέρασε ένα υπέροχο Πάσχα με τη λαγο- οικογένειά του, γεμάτο σπιτικές λιχουδιές, χορούς, τσουρέκια και άλλα καλούδια!Ένιωσε ότι πιο καλά έτρωγε στην πατρίδα,παρά στην ξενιτιά,όπου πήγε για τα λεφτά,μα τα λεφτά αργούσαν να αποκτηθούν!Δυστυχώς, η πασχαλινή χαρά του δεν κράτησε πολύ…
    Λίγες ημέρες μετά, τον επισκέφθηκε η αστυνομία των ζώων. Οι κότες και ο κόκορας του είχαν κάνει μήνυση, επειδή ήταν λαθρεπιβάτης και ταξίδεψε δωρεάν, χωρίς εισιτήριο, σε μία διαδρομή που δικαιούνταν να μεταφερθούν δωρεάν μόνο τα μέλη της κοτο-ομάδας τους.
    Έγινε λοιπόν δικαστήριο, στο οποίο όμως ο κατηγορούμενος λαγός ήταν τόσο συγκινητικός στο λόγο του, που όχι απλώς αθωώθηκε, αλλά βγήκε πανηγυρικά και δικαιωματικά,παμψηφεί, μασκότ του Πάσχα. Το άξιζε άλλωστε. Είχε κάνει τόσες θυσίες για ένα γνήσιο Πάσχα της πατρίδας του! Είχε μιλήσει για το πόσο δύσκολα περνά κανείς τέτοιες μέρες μακριά από τους αγαπημένους του και λίγο πριν κλείσει το λόγο του, σιγοτραγούδησε κάποια τραγούδια της ξενιτιάς.
    Παντού μαθεύτηκαν τα λόγια του, τα τραγούδια του και το πώς κέρδισε το κοινό και το δικαστήριο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον φίρμα.
  Έγινε λοιπόν ο λαγός, σήμα-κατατεθέν του Πάσχα και πλέον κέρδιζε τόσα χρήματα από τις διαφημίσεις, τα βιβλία, τις λαμπάδες, τα παιχνίδια και τα σοκολατένια αυγά, από όλους εκείνους που τον χρησιμοποιούσαν ως κεντρική φιγούρα στα εποχιακά, πασχαλινά είδη, ώστε δε χρειάστηκε να ξενιτευτεί ποτέ πια.
   Έτσι έζησε αυτός καλά και όλοι οι άλλοι, κότες, δικαστές, πωλητές, διαφημιστές, λαγοί και παραμυθάδες, ακόμη καλύτερα, τόσο το Πάσχα εκείνο, όσο και τα επόμενα!

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλετε να διαφημιστείτε στον ιστότοπο ennepe-moussa.gr;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: ennepemoussapublic@gmail.com.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;