"Η τέχνη μας ανταμείβει με το μεγαλείο της!"- Συνέντευξη με τη στιχουργό κι ερμηνεύτρια Σταυρούλα Κούκουρα

"Η τέχνη μας ανταμείβει με το μεγαλείο της!"- Συνέντευξη με τη στιχουργό κι ερμηνεύτρια Σταυρούλα Κούκουρα

Σήμερα στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ, φιλοξενώ μια πολύ καλή στιχουργό κι ερμηνεύτρια ,τη Σταυρούλα Κούκουρα. Αν κι ασχολείται  εδώ και χρόνια  με τις δυο μεγάλες της αγάπες, εισήλθε πρόσφατα στον χώρο της δισκογραφίας.  Έκανε όμως την είσοδό της με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Για να τη γνωρίσουμε καλύτερα!

-Σταυρούλα μου, πότε μπήκε στη ζωή σου το λογοτεχνικό διάβασμα και ποια ήταν τα πρώτα σου αναγνώσματα;

Από μικρή ηλικία, από την βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου, σε ένα χωριό της Μάνης, αλλά και από την βιβλιοθήκη του σπιτιού μου, η οποία πάντα εμπλουτιζόταν με ένα τρόπο μαγικό!!! Νομίζω το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα ήταν «Η Μάνα» της Περλ Μπακ, λίγο αργότερα το «Μικρές Κυρίες» της Λουίζα- Μέι Άλκοτ, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη, «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ ,«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.Η πρώτη ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή που διάβασα ήταν του Τίτου Πατρίκιου «Αντιδικίες», στα χρόνια του Γυμνασίου.

- Σίγουρα έχεις διαβάσει πολλά πράγματα. Αγαπημένοι συγγραφείς και ποιητές;

Αγαπημένοι συγγραφείς: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Νίκος Καζαντζάκης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, στους οποίους επιστρέφω κατά καιρούς. Επίσης, Ουμπέρτο Έκο, Μίλαν Κούντερα. Αγαπώ πολύ τον Λουίτζι Πιραντέλλο σε όλες τις εκφάνσεις του.Αγαπημένοι ποιητές: Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κώστας Καρυωτάκης, Κ.Π. Καβάφης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ. 

- Και πότε άρχισες να εκφράζεσαι με τον γραπτό λόγο;

Από το δημοτικό γράφω τα πρώτα μου στιχάκια, στην εφηβεία όμως, είχα μια αρκετά παραγωγική περίοδο σε ό,τι αφορά ποιήματα και πεζά, αλλά και σατυρικά σκωπτικά ποιήματα. Είναι η εποχή των μεγάλων ερωτηματικών της ζωής των ανθρώπων, η ανάγκη για αλλαγή των πραγμάτων, οι πρώτοι έρωτες, ερωτήματα που αφορούν τη ζωή,το θάνατο,την αλήθεια,την παντοδυναμία της ηλικίας.

- Ποιες θεωρείς αρετές ενός καλού στιχουργού;

Νομίζω ότι βασική αρετή ενός στιχουργού, είναι η δυνατότητά του, να δίνει με τρόπο συμπυκνωμένο, μεστό και καίριο, ένα εμπνευσμένο ποιητικό νόημα στα στιχουργήματά του. Τα τεχνικά μέσα της στιχουργικής είναι αναγκαία βέβαια αλλά αυτά καθ΄αυτά όσο σωστά και εάν χρησιμοποιηθούν, δεν μπορούν από μόνα τους να δώσουν στον στίχο ποιητική και καλλιτεχνική διάσταση, χωρίς να υπάρχει το ποιητικό νόημα ως υπόβαθρο.

- Σε ποιους γνωστούς δημιουργούς στίχων αναγνωρίζεις αυτά τα στοιχεία;

Λατρεύω τους στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη, του Άλκη Αλκαίου, του Μιχάλη Γκανά, του Κώστα Φασουλά, του Μάνου Ελευθερίου. Της Λένας Πλάτωνος, της Μελίνας Τανάγρη, της Αγαθής Δημητρούκα, της Λίνας Νικολακοπούλου.

- Πιστεύεις πως για να έχει ένας στιχουργός και γενικά ένας γραφιάς μια καλή δημιουργική πορεία πιο σημαντικό είναι το ταλέντο ή το εσωτερικό σκάψιμο κι η μελέτη;

Θεωρώ ότι εάν δεν σε παρακινεί κάποια ανάγκη εσωτερική να γράψεις, δεν το κάνεις. Η ανάγκη αυτή για κάποιους ανθρώπους έχει προσανατολισμό την έκφρασή της, μέσα από την γραφή. Για κάποιους άλλους έχει, το τραγούδι, την ζωγραφική και γενικότερα όποια δημιουργική ενασχόληση ικανοποιεί τον καθένα. Αυτή η ανάγκη θεωρώ, ότι είναι αυτό που λέμε ταλέντο και εκφράζει την προσωπική κλίση, που έχει ένας άνθρωπος στο να δημιουργεί. Δυστυχώς από μόνο του δεν επαρκεί. Χρειάζεται, όπως πολύ σωστά λες, ενασχόληση, διάβασμα, εσωτερικό σκάψιμο και αφιέρωση.

- Ξέρω πως έχεις παρακολουθήσει κάποια μαθήματα γραπτού λόγου. Τι πιστεύεις πως σου έχουν προσφέρει;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι με βοήθησαν στο να μπορώ να στρέψω το βλέμμα μου σε απλά καθημερινά πράγματα και σε ό,τι αφορά την τεχνική πλευρά της στιχουργικής. Κάποια στιγμή θα ήθελα να μαθητεύσω με την Αγαθή Δημητρούκα.

- Στα περισσότερα στιχουργήματα που έχεις δημιουργήσει καταγράφεις τα βιώματά σου ,το κοινωνικό γίγνεσθαι ή κόσμους φανταστικούς;

Συνήθως στο στίχο μου αποτυπώνω και περιγράφω συναισθηματικές καταστάσεις, έχει να κάνει με μια συναισθηματική οπτική και όχι τόσο με το θέμα αυτό καθ΄αυτό. Η έκφραση του στίχου σίγουρα περνάει από την προσωπική αντίληψη, τόσο πνευματική ,όσο και ψυχική του στιχουργού και αυτή η εσωτερίκευση προβάλλεται στο στίχο του, για αυτό το λόγο άλλωστε όλοι δεν αρέσουν σε όλους.

- Όταν γράφεις κάτι ,ποιων ανθρώπων ζητάς τη γνώμη;

Αρχικά ζητούσα την γνώμη, φίλων, της οικογένειάς μου, ευτυχώς κατάλαβα γρήγορα ότι η άποψή τους δεν είναι αντικειμενική, εκτός από τα παιδιά μου, που ομολογώ ότι είναι αυστηροί κριτές και εκφράζουν αυτό ακριβώς που αισθάνονται χωρίς περιστροφές. Έτσι πλέον ζητώ την γνώμη γνωστών και φίλων, που ασχολούνται με το στίχο, την ποίηση και την μελοποίηση.

- Πώς αναζητάς συνεργάτες για τη μελοποίηση των στιχουργημάτων σου και τι προτερήματα εκτιμάς σε έναν συνοδοιπόρο σου στην τέχνη;

Είναι ένας τομέας που πρέπει να σου πω ότι δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία. Μάλλον τυχαία γνώρισα και πλέον μας συνδέει φιλία, την Ελένη Μπελιμπασάκη, η οποία εκτός των άλλων μουσικών της δεξιοτήτων, ασχολείται πολλά χρόνια με την μελοποίηση και έχει στο ενεργητικό της πολλά τραγούδια. Εκείνο που εκτιμώ και θέτω ως βασική προϋπόθεση μιας τέτοιου είδους συνεργασίας, είναι η αμοιβαία εκτίμηση για το έργο του άλλου και να υπάρχει ταύτιση σε ό,τι αφορά τους μουσικούς δρόμους που θα περπατήσει ο στίχος.

- Θα μας πεις δυο λόγια για τα τραγούδια που έχουν γεννηθεί με τη συμμετοχή σου κι έχουν πάρει τον δρόμο της παραγωγής;

Είχα στο συρτάρι μου, μεταξύ άλλων, έναν κύκλο από 9 τραγούδια, εμπνευσμένα και βασισμένα σε μια σειρά διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Της Αγάπης και της Ξενιτειάς», έγραψα για κάθε διήγημα και ένα τραγούδι. Όταν τα διάβασε η Ελένη, ενθουσιάστηκε και τα μελοποίησε. Έχει κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 ένα από αυτά οι «Θαλασσινές Σπηλιές», που αφορά στο διήγημα «Η Νοσταλγός». Σε λίγες μέρες ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο studio για την δεύτερη ηχογράφηση του τραγουδιού «Έρωτας», από τον ίδιο κύκλο τραγουδιών, που αναφέρεται στο διήγημα «Η Βλαχοπούλα». Επίσης πρόσφατα είχα τη χαρά να συμμετέχω ως ερμηνεύτρια στο τραγούδι «Ισόγεια Δεσμά» σε στίχους Χαράς Ρίζου, μουσική Ελένης Μπελιμπασάκη και σε ένα cd στο οποίο ερμηνεύω τρία τραγούδια,το οποίο θα κυκλοφορήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως το τέλος του 2020, σε στίχους Γιάννη Ξηρομερίτη και μουσική Ελένη Μπελιμπασάκη.

- Έχεις μια πολύ όμορφη και δουλεμένη φωνή που την έχουμε δει να ερμηνεύει και δικά σου πράγματα. Σε ενδιαφέρει περισσότερο το τραγούδι ή το γράψιμο;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Άρχισα να γράφω στίχους στην εφηβεία, άρχισα να εκφράζομαι μέσω του τραγουδιού πολύ αργότερα. Σπούδασα κλασικό τραγούδι και πήρα δίπλωμα με δάσκαλο τον Ζάχο Τερζάκη, έναν υπέροχο καλλιτέχνη, δάσκαλο αλλά πάνω από όλα, υπέροχο άνθρωπο. Θεωρώ ότι είμαι ερμηνεύτρια, ακολουθώ το συναίσθημα του στίχου και της μουσικής. Το τραγούδι το αγαπώ και ευτυχώς, έχω την πολυτέλεια να ερμηνεύω, μόνο ότι με εκφράζει, μιας και δεν βιοπορίζομαι από αυτό. Το γράψιμο είναι κάτι που μπορείς να το έχεις μαζί σου ως τρόπο έκφρασης για πολύ περισσότερα χρόνια, αυτό μου δίνει ηρεμία και σιγουριά.

- Μια άλλη σου καλλιτεχνική δραστηριότητα είναι η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πώς προέκυψε αυτό;

Αυτή η δραστηριότητα προέκυψε απλά από την ανάγκη να μοιραστώ πράγματα με άλλους ανθρώπους. Έχω οργανώσει στο παρελθόν κάποιες παρουσιάσεις σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους, που αφορούσαν αγαπημένους μου ποιητές, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά έχω συμμετάσχει σε διάφορα παραδοσιακά δρώμενα, όντας μέλος του συλλόγου ΗΓΕΧΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ & ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, με πρόεδρο τον Κώστα Τουλάτο, κυρίως ως αφηγήτρια αλλά και σε θεατρικούς υποκριτικούς ρόλους. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με αυτή την δραστηριότητα, λόγω σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου φοιτώ Ελληνικό Πολιτισμό.

- Σταυρούλα μου ,μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποια όνειρά σου στη σχέση σου με την τέχνη;

Εκείνο, που πιστεύω ακράδαντα είναι, ότι η τέχνη μας ανταμείβει με το μεγαλείο της και είναι αρωγός σε δύσκολες και εύκολες καταστάσεις στη ζωή μας. Δεν διατείνομαι ότι κάνω τέχνη, αλλά προσπαθώ με τρόπο ειλικρινή και αληθινό, να εκφραστώ. Για μένα η τέχνη είναι, μοίρασμα συναισθημάτων, εάν μπορείς να μοιραστείς και να πορευτείς με κάποιους ανθρώπους σε αυτό το μονοπάτι είναι μαγικό.!! Θα ήθελα να εκτυπώσω ένα βιβλίο με τίτλο «Της Αγάπης και της Ξενιτειάς» στο οποίο θα εμπεριέχονται τα τραγούδια που ανέφερα παραπάνω, με κάποιες σκέψεις μου και να συνοδεύεται από το cd,στο οποίο θα περιέχονται μελοποιημένα.

Σ’ ευχαριστώ για αυτή την ενδιαφέρουσα συνομιλία!Σου εύχομαι καλή τύχη !

Εγώ σε ευχαριστώ για την χαρά αυτής της συζήτησης και θα ήθελα να δηλώσω θαυμάστριά σου, γιατί ο τρόπος που γράφεις μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός.