"Από τα πέντε θυμάμαι να θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική!"- Συνέντευξη με την τραγουδοποιό Περσεφόνη

"Από τα πέντε θυμάμαι να θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική!"- Συνέντευξη με την τραγουδοποιό Περσεφόνη

Η Περσεφόνη είναι μια τραγουδοποιός που πρωτοάκουσα στο διαδικτυακό ραδιόφωνο. Χροιά ιδιαίτερη, ερμηνεία συναισθηματική, τραγούδια που είχαν πολλά να πουν, μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Έπειτα έμαθα πως γράφει η ίδια τους στίχους και τη μουσική στα κομμάτια της, κάτι που συμβαίνει συχνά σε γυναίκες ερμηνεύτριες στο εξωτερικό, αλλά όχι αντίστοιχα στην Ελλάδα. Ήθελα να τη γνωρίσω καλύτερα. Την καλωσορίζω λοιπόν στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ!

-Περσεφόνη μου, πότε άρχισες να μαθαίνεις μουσική;

Από τα δώδεκά μου χρόνια άρχισα να σκαλίζω μια κιθάρα από μόνη μου, μετά έκανα σπουδές στο Ελληνικό ωδείο και αυτός ήταν ο λόγος που έφυγα απ'τον τόπο που γεννήθηκα, ένα μικρό νησάκι το Αιτωλικό Μεσολογγίου.

-Υπήρχαν άνθρωποι από το περιβάλλον σου που ασχολούνταν ενεργά με την τέχνη;

Ναι, η μητέρα μου τραγουδούσε και δύο ξαδέρφια μου έπαιζαν κιθάρα ερασιτεχνικά, αλλά με πολλή ένταση και αγάπη σ'αυτό που έκαναν.

-Και πότε ξεκίνησες να γράφεις τα δικά σου πράγματα;

Το πρώτο μου τραγούδι το έκανα στα δεκατρία μου, φυσικά το πέταξα αλλά από τότε έγραψα πολλά τραγούδια ,άλλα τα κράτησα άλλα τα πέταξα. Ένα απ'αυτά που κράτησα εκείνης της εποχής ήταν το "Πάλι μπήκες στην καρδιά μου" που τελικά το το τραγούδησε η μεγάλη αυτή τραγουδίστρια, η Ελένη Βιτάλη.

-Ήταν παιδικό σου όνειρο ν’ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική ή έκανες άλλα πράγματα και προέκυψε στην πορεία;

Από τα πέντε θυμάμαι να θέλω να ασχοληθώ με την μουσική ,δεν τα κατάφερνα σε τίποτα άλλο.

 -Γυναίκα τραγουδοποιός λοιπόν. Ποιες  Ελληνίδες και ποιες ξένες τραγουδοποιούς έχεις θαυμάσει;

Αγαπάω την Χαρούλα Αλεξίου και την Ελένη Βιτάλη σαν τραγουδοποιούς. Ακόμη η Αρλέτα κι η Τζόαν Μπαέζ είναι από τις αγαπημένες μου. Δεν είναι εύκολο να δεις γυναίκες σ' αυτόν το χώρο. Υπάρχει και μια τραγουδοποιός ,η Μαριαλένα Οικονομίδου που μου άρεσε και την παρακολουθούσα.

-Γράφεις συνήθως ξεκινώντας από τη μουσική,από τον στίχο ή ταυτόχρονα;

Δεν υπάρχει συνήθως ,είναι θέμα έμπνευσης .Μπορεί ένας ήχος να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, μπορεί μια εικόνα ή μια κατάσταση ή και ταυτόχρονα.

-Ποια θεωρείς πιο μαγική στιγμή,την ώρα της μοναχικής δημιουργίας, της ηχογράφησης, όταν ακούς τα τραγούδια σου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή όταν τα επικοινωνείς στη σκηνή; Τι απ’αυτά απολαμβάνεις πιο πολύ;

Το πιο μαγικό για μένα είναι όταν βλέπω την αντίδραση του κόσμου ,όταν τους λέω ένα τραγούδι μου, χωρίς να θεωρώ κατώτερη στιγμή εκείνη που ακούω ένα τραγούδι μου στο ραδιόφωνο ,αλλά το ζωντανό είναι άλλο πράγμα.

-Μια πολύ σημαντική συνεργασία που έχεις κάνει μέχρι στιγμής είναι με την Ελένη Βιτάλη στον πρώτο δίσκο σου. Πώς προέκυψε;

Εκείνη την εποχή έγραφα τραγούδια και της έδειξα ένα ντέμο το πρώτο τραγούδι μου και της άρεσε πολύ.Με την Ελένη Βιτάλη έχω μια βαθιά φιλία που κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα διανοηθεί ότι θα συνέβαινε μια τέτοια συνεργασία. Όταν έγραψα τις "Γραμμές Παράλληλες ",όπου είναι και ο τίτλος του cd και της είπα αν θέλει να το πει,μου είπε αμέσως ναι και μάλιστα μου πρότεινε να το κάνουμε ντουέτο. Και μετά ήρθαν και τα άλλα δύο τραγούδια που τα είπε καταπληκτικά.

Πες μας δυο λόγια για την πρώτη σου δουλειά. Τι περιλαμβάνει;

Έχω γράψει δέκα τραγούδια διαφορετικά μεταξύ τους.Το σκεπτικό μου ήταν να κάνω κάτι διαφορετικό, δηλαδή να είναι σαν πρόγραμμα μαγαζιού κι εγώ να το βλέπω σαν πελάτης από κάτω, γι' αυτό υπάρχουν πέντε διαφορετικά στυλ μουσικής ,είναι μια πολυμορφική δουλειά.Τα τρία τραγούδια τα ερμηνεύει η Ελένη Βιτάλη.

-Στην εποχή του κορονοϊού,έχουν αρχίσει προσπάθειες εμφανίσεων στο διαδίκτυο, με ηλεκτρονική πληρωμή εισιτηρίου. Πώς βλέπεις αυτές τις απόπειρες; Έχεις σκεφτεί να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο;

Δεν το έχω σκεφτεί, είναι λίγο έξω απ'τά νερά μου.

-Στην πορεία σου μέχρι τώρα αντιμετώπισες πολλές δυσκολίες, ή υπήρξες τυχερή σε κάποια πράγματα;

Πολλές δυσκολίες, αλλά μπορώ να πω ότι στάθηκα τυχερή με τους συνεργάτες μου.

- Είσαι ευχαριστημένη από τη στήριξη των Μ.Μ.Ε στο έργο σου;

Πολλά ραδιόφωνα με στήριξαν και με στηρίζουν και τους ευχαριστώ όλους γι 'αυτό.

Τι θα ευχόσουνα στον εαυτό σου για τη συνέχεια της καλλιτεχνικής σου διαδρομής;

Να συνεχίσει η έμπνευσή μου να έρχεται και να κάνω συνεργασίες με ανθρώπους που προάγουν τον πολιτισμό μας.

Θα ευχηθούμε στην Περσεφόνη  όλα τα όνειρά της να πάρουν σάρκα κι οστά!