"Έχω το νου και την καρδιά ανοιχτά να έρθει να κατοικήσει η έμπνευση!"-Συνέντευξη με την ποιήτρια Αναστασία Κλώνη

"Έχω το νου και την καρδιά ανοιχτά να έρθει να κατοικήσει η έμπνευση!"-Συνέντευξη με την ποιήτρια Αναστασία Κλώνη

Η σημερινή μου καλεσμένη είναι η ποιήτρια Αναστασία Κλώνη. Πρόσφατα πήρε το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη της ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή και λέγεται "Στην αρχή του ταξιδιού". Ο τίτλος της, άκρως συμβολικός, νοηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδρομής στα μονοπάτια της ποίησης. Για να δούμε τι έχει να μας πει η νέα αυτή λογοτέχνιδα για το ονειρεμένο αυτό σεργιάνι!

- Αναστασία μου, πότε ξεκινάει για σένα το ταξίδι σου στη δημιουργική γραφή;

Στα σχολικά μου χρόνια μέχρι και την εφηβεία θυμάμαι να κρατώ ημερολόγιο και πάντα κάπου να σημειώνω κάτι, κυρίως μικρά στιχάκια. Οι σπουδές μου στη Θεσσαλονίκη και η επαφή με καθηγητές- ποιητές άνοιξαν τους ορίζοντές μου και ήταν φυσικό ακόλουθο να έρθει η ποίηση στη ζωή μου, ως ένα παιχνίδι διαφυγής με συνοδοιπόρο τις λέξεις και τα νοήματα. Ως φοιτήτρια έγραψα το πρώτο μου ολοκληρωμένο ποίημα και ακόμη θυμάμαι το συναίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης που μου προσέφερε. Έτσι ξεκίνησαν όλα ως προσπάθεια απόσεισης της εσωστρέφειας και οτιδήποτε με περιτριγυρίζει γίνεται κομμάτι μου, κυκλοφορεί μέσα μου και καταλήγει σε λευκές σελίδες. 

- Έχεις κάνει κάποια μαθήματα στη λογοτεχνία και στο γράψιμο;

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αξιόλογα μαθήματα δημιουργικής γραφής, είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, δεν έτυχε μέχρι στιγμής να παρακολουθήσω κάποιο. Όμως είναι στα άμεσα σχέδιά μου η παρακολούθηση ενός τέτοιου προγράμματος, αφού βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος, καθώς οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας με προλαβαίνουν. Βέβαια η ενασχόληση και με την αρθρογραφία με βοήθησαν να εξασκήσω τη γραφίδα μου. Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό ένας συγγραφέας να είναι καλός αναγνώστης, γιατί η γραφή έχει τόσο βιολογική όσο και ψυχολογική βάση, που σημαίνει ότι αφορά όχι μόνο το δημιουργό αλλά κυρίως και πρωτίστως τον αναγνώστη. Και το κυριότερο όταν γράφεις με την ψυχή σου και όλο αυτό το συναίσθημα σε κατακλύζει δεν έχει παρά να προκύπτει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

- Υπάρχουν δημιουργοί που θεωρείς πως επηρέασαν τη σκέψη σου και τη γραφή σου;

Φυσικά και υπάρχουν και πάντα θα θέλουμε πρότυπα για να ακολουθούμε, χωρίς όμως να επιχειρώ να τους μιμηθώ. Προσπαθώ να έχω το δικό μου τρόπο έκφρασης και γραφής, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντοτε γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός και τοποθετείται με άλλη οπτική πάνω στα πράγματα. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον αγαπημένο Καβάφη, σε αυτή τη μοναδική παγκόσμια προσωπικότητα που κάθε στίχος του έχει αναλυθεί τόσο πολύ όσο κανενός άλλου, αλλά και στον Τάσο Λειβαδίτη με τα άκρως ερωτικά του ποιήματά που σε κάνει να πιστεύεις πως το ποίημα γράφτηκε για εσένα. Επίσης ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο οποίος πίστευε πως μέσα από την αγάπη και την ομόνοια ο άνθρωπος μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες της ζωής, κάτι το οποίο ενστερνίζομαι κι εγώ. Και από ξένους ποιητές ο Fernando Pessoa, ένας πολυπρόσωπος και ιδιοφυής συγγραφέας που είχε δημιουργήσει 81 ετερώνυμους εαυτούς και με άνεση υπερπηδούσε έξω από τον πραγματικό κόσμο, κάτι που ενδόμυχα θέλουμε να κάνουμε όλοι μας.

-Τι βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις;

Ομολογουμένως διαβάζω αρκετά ελληνική και ξένη ποίηση, με αγγίζει και με ταξιδεύει όσο τίποτα άλλο,όμως για να μην είναι μονοδιάστατο το διάβασμα θα επιλέξω και μυθιστορήματα κυρίως ιστορικά,αλλά και θεολογικά βιβλία και μελέτες για να παρακολουθώ την επιστήμη μου. Θα προτιμήσω και κάποια ενδιαφέροντα διηγήματα ή κάποια νουβέλα, γιατί πραγματικά και μόνο όταν διαβάζεις πραγματοποιείς τα πιο μαγικά ταξίδια.

-Ποια στοιχεία σε έλκουν σε ένα λογοτεχνικό έργο;

Σίγουρα ένας καλός τίτλος και το εξώφυλλο, και γενικά η αισθητική του βιβλίου όσον αφορά την παρουσίασή του. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικά τα συναισθήματα που δημιουργεί στον αναγνώστη ένα βιβλίο, η γλώσσα που χρησιμοποιεί καθώς είμαι λάτρης της ελληνικής γλώσσας και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο χειρισμό της και στην δομή της συντακτικά. Αν καταφέρει να μιλήσει στην ψυχή σου, να σε κάνει να αναρωτηθείς για θέματα που δεν έχουν περάσει από το νου σου, τότε για μένα αυτό το βιβλίο έχει πετύχει τον σκοπό του, γι’ αυτό και δεν διαβάζω ποτέ από πριν κριτικές.

-Γράφεις συχνά ή σπάνια και με ισχυρό συναισθηματικό έρεισμα;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να αποτυπώσεις τη σκέψη σου στο χαρτί. Αφήνω όμως τις λέξεις να έρθουν να με βρουν, δεν πιέζω σκέψεις και συναισθήματα, αλλά έχω το νου και την καρδιά ανοιχτά να έρθει να κατοικήσει η έμπνευση. Δεν ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη τακτική, ωστόσο το τελευταίο διάστημα γράφω αρκετά συχνά και είναι γεγονός πως όταν βιώνεις ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση, είτε είναι έρωτας, είτε λύπη ή απογοήτευση, αυτό φυσικά βοηθάει για να δημιουργήσεις. Έτσι αφήνω το ποίημα να έρθει να με βρει και να με ‘’ταλαιπωρήσει’’ γράφοντας, σβήνοντας, διορθώνοντας και πάλι από την αρχή μέχρι να με ικανοποιήσει πλήρως. Και βέβαια αυτό που είναι βασικό, όπως σε πολλά πράγματα, είναι η εξάσκηση για να φτάσεις σε ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

-Υπάρχουν θέματα που έχεις μέχρι στιγμής ασχοληθεί περισσότερο στην ποίησή σου;

Αγάπη και έρωτας είναι δύο έννοιες που κυριαρχούν στα ποιήματά μου. Ζω με την αγάπη,ζω για την αγάπη και ελπίζω για έναν κόσμο καλύτερο γεμάτο αγάπη, γι’ αυτό κυρίως η ποίησή μου περιστρέφεται γύρω από το δύσκολο «άθλημα» των σχέσεων. Άλλωστε η δυναμική της ποιητικής ισοδυναμεί με την δυναμική του εκηβόλου έρωτα όπου και στις δυο περιπτώσεις εισέρχεσαι γυμνός και μόνος και εξέρχεσαι πλήρης και ενδεδυμένος γνώση. Ο άνθρωπος, έστω και αν αγαπάει μόνο είναι ποιητής, είναι μες στην ποίηση. Η αγάπη είναι το βασικό κίνητρο για οτιδήποτε πράττουμε στην ζωή μας αλλά και η βάση για ψυχολογική και συναισθηματική σταθερότητα.

- Εμπνέεσαι κυρίως από τα βιώματά σου, την κοινωνική παρατήρηση ή από φανταστικούς κόσμους;

Η ποίηση είναι τρόπος ζωής και φως στην διαδρομή μου. Προσπαθώ κυρίως να βιώνω συναισθήματα και καταστάσεις που θα με εμπνεύσουν για να είναι και η ποίησή μου αληθινή και να σκορπίζει το φως που και εγώ η ίδια αναζητώ στη ζωή. Η φυσική και η κοινωνική παρατήρηση είναι στοιχεία που βοηθούν να συλλάβω την ιδέα και να την μετατρέψω σε λέξεις.

-Ξέρω πως είσαι και μουσικός και μάλιστα δεξιοτέχνης. Έχεις μελοποιήσει ποτέ στίχους σου ή στίχους άλλων; Σ’ ενδιαφέρει αυτό;

Η μουσική είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες, δεν κάνω τίποτα αν δεν ακούγονται κάπου στο βάθος μουσικές νότες. Με χαλαρώνει, με ταξιδεύει και οι σπουδές πάνω σε αυτήν με βοήθησαν να ανακαλύψω και την μουσικότητα της ποίησης. Η σύνθεση όμως είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι που εντυπώνεται στα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής και δίνει στο στίχο μια άλλη δυναμική. Μέχρι στιγμής δεν έχω μελοποιήσει στίχους μου ή στίχους άλλων, θα το ήθελα, αλλά μελλοντικά ίσως. Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου , αλλά σίγουρα αποτελεί μια πρόκληση. Άλλωστε πολλά από τα ποιήματα έχουν γραφτεί έχοντας στο νου μου κάποια μελωδία.

-Τι σε συναρπάζει στη ζωή σου;

Φύσει αισιόδοξος και χαρούμενος άνθρωπος θέλω να ζω το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής, ιδιαιτέρως μετά τη δοκιμασία της πανδημίας, ν’ ανακαλύπτω την καλύτερη πλευρά του εαυτού μου κάνοντας κάθε μέρα κάτι για εμένα , κάθε μέρα να αποκτώ μια νέα γνώση , κάθε μέρα να εκτιμώ όσα έχω. Η μουσική, ο χορός και η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα σε συνδυασμό με ένα ταξίδι, που έχουμε στερηθεί τόσο καιρό, και ένα καλό φαγητό είναι πράγματα που με γεμίζουν και με ανατροφοδοτούν.

- Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη σου ποιητική συλλογή «Στην αρχή του ταξιδιού». Πες μας λίγο γι’ αυτό το βιβλίο.

Η πρώτη μου ποιητική συλλογή «Στην αρχή του ταξιδιού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή αποτελείται από 33 ποιήματα αφιερωμένα στην αγάπη και τον έρωτα και στις θυσίες που κάνουμε οι άνθρωποι για να τον ζήσουμε. Προσωπικά είναι συνισταμένη της προσπάθειας για επίτευξη του έν-θεου έρωτα και μιας αγαπητικής συνοδοιπορίας – έχοντας ως οδοδείκτη το φως της ποίησης- με απώτερο στόχο την αυτογνωσία. Το δώρο της αγάπης και του έρωτα, που είναι το ωραιότερο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, πλημμυρίζει τις σελίδες του βιβλίου και προσκαλεί τον κάθε αναγνώστη να ταξιδέψουμε μαζί! Ο πυρήνας όλων των ποιημάτων είναι αυτό το συναίσθημα, πώς η αγαπητική σχέση δύο ανθρώπων οδηγεί τελικά στη γνώση της αλήθειας, σε ένα κοινό ταξίδι αναζήτησης της ουσίας της ζωής. Τα ποιήματά μου σας περιμένουν να τα διαβάσετε και να δείτε να έρχονται στο φως συναισθήματα που ίσως κάπου βαθιά μέσα σας έχετε ξεχάσει ότι μπορούν ακόμα να υπάρχουν.

- Τι όνειρα έχεις για το ταξίδι σου στη συγγραφή;

Στο πρώτο μου βιβλίο έδωσα έναν τίτλο συμβολικό. Η ποιητική συλλογή «Στην αρχή του ταξιδιού» αποτελεί για μένα την αρχή ενός ατέρμονου ταξιδιού, με τις ποιητικές μου αποσκευές γεμάτες αγάπη και κάθε ποίημα να είναι κάτι διαφορετικό, να έχει κάτι να πει! Να έχει κάτι να σου προσφέρει! Να εκφράζει με απλό τρόπο τον ενδότερο αγαπητικό και όχι μόνο, εαυτό για να μπορώ με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος να συνεχίσω, γι’ αυτό μέσα από τους δρόμους της αγάπης και με το χάρτινο καραβάκι αυτής της ποιητικής συλλογής ξεκινώ το θαυμάσιο ταξίδι της έμμετρης έκφρασης με αφορμή την εγγενή ανάγκη του ανθρώπου για ένωση και μοίρασμα.

- Αναστασία μου σ’ ευχαριστούμε για την παρουσία σου στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ. Σου εύχομαι τα καλύτερα!

Πολλές ευχαριστίες από καρδιάς για τη συνέντευξη αυτή, για το αγκάλιασμα και μοίρασμα της συγγραφικής μου αρχής!

Βιογραφικό σημείωμα

 Η Αναστασία γεννήθηκε το 1982 στη Πάτρα όπου ζει και εργάζεται. Είναι αριστούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2007 αποτελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αποστολικός Λόγος» του Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Πατρών. Ανήκει στην ομάδα αντιμετωπίσεως των αιρέσεων καθώς και της αντιαιρετικής εκδόσεως «Πανάριον» της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Διετέλεσε κατηχήτρια, διορισμένη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως στο τμήμα Νεότητος (Νεανικές Συνάξεις). Θεολογικά άρθρα καθώς και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στις τοπικές εφημερίδες «Εκκλησιολόγος» και «Η Πρωινή Γνώμη» και στο διαδικτυακό ιστολόγιο «Αναστάσιος».     Από το 2013 παρουσιάζει ομιλίες της στην Χριστουγεννιάτικη εορτή του Ι.Ν Αγίων Αποστόλων Πατρών.  Είναι γνώστης Βυζαντινής & Ευρωπαϊκής Μουσικής. Είναι δεξιοτέχνης εγχόρδου μουσικού οργάνου (Μπουζούκι). Έχει πιστοποίηση στους Ευρωπαϊκούς & Latin Χορούς & στις βασικές αρχές ψηφιακού μάρκετινγκ. Μιλά Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Χόμπι της ο χορός, η μουσική και η πεζοπορία.

Βρείτε την ποιητική συλλογή της Αναστασίας Κλώνη "Στην αρχή του ταξιδιού" στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.pigi.gr

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η  αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την παράθεση πηγής και ενεργού συνδέσμου (link).

  

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;