Έξι βιβλία για τον Άγιο Λάζαρο

Έξι βιβλία για τον Άγιο Λάζαρο

27 Απριλίου. Σάββατο του Λαζάρου. Θα δούμε έξι βιβλία που γράφτηκαν για τον  Άγιο Λάζαρο και το γεγονός της  Ανάστασής του!

Έξι βιβλία για τον  Άγιο Λάζαρο

 Η ανάσταση του Λαζάρου και η ταραχή του κατεστημένου

Ερμηνεία κειμένων των ιερών πατέρων
Εκδόσεις:Αρμός
Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2014
Μετάφραση: Αντώνης Καπώνης

 "Ίδες την απαρχήν της Αναστάσεως εν Λαζάρω προτυπωθείσαν; Οι όχλοι εγνώρισαν και οι αρχιερείς ελοιδόρησαν... Συνεβουλεύσαντο τον Λάζαρον αποκτείναι. Ουδέν ούτως εδρίμυττε τους Ιουδαίους, ως η ανάσταση του Λαζάρου. Τούτο μόνον το θαύμα ουκ ίσχυσαν συκοφαντήσαι. Την ανάβλεψιν του εκ γεννητής τυφλού εσυκοφάντησαν λέγοντες ουτός εστίν ουχ ουτός εστίν όμοιος αυτού εστίν. Την έγερσιν της θυγατρός Ιαείρου εσυκοφάντησαν, ως ου τελείω θανάτω παρεδόθη. Την ανάστασιν του υιού της χήρας του μονογενούς εσυκοφάντησαν ως τον θάνατον εσχηματίσατο και... υπό της τυραννίδος του θανάτου κατεπόθη. Την ξηρανθείσαν συκήν εσυκοφάντησαν, ως τρυγωνισθείσαν και ουχ ως δεσποτικώ ρήματι ξηρανθείσαν. Την του ύδατος εις οίνον μεταβολήν εσυκοφάντησαν, ως ήδη των εν τω δείπνω μεθυσθέντων και μη ειδότων την χλεύην. Την ανάστασιν μόνην του Λαζάρου ουκ ίσχυσαν συκοφαντήσαι."

"Η ανάσταση του Λαζάρου"
Συγγραφέας: Γεώργιος Β.Μαυρομάτης

Εκδόσεις: Τέρτιος 
Χρονολογία Έκδοσης: 2001

Περιγραφή: Την Ανάσταση του Λαζάρου από τον Κύριο μας αναφέρει μόνον ο Ευαγγελιστής Ιωάννης (ια' 1-45). Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί κάποιες ιστορίες θαυμάτων ή κάποιες διδασκαλίες τις έχει ένας μόνο Ευαγγελιστής, άλλες άλλος και άλλες, τέλος, περισσότερο από ένας από τους Ευαγγελιστές; Την απάντηση τη δίνει ο ιερός Χρυσόστομος μ' αυτά τα λόγια: "Επειδή το Άγιο Πνεύμα ήθελε να εξαφανίσει τις υποψίες για φανταστικές διηγήσεις, επέτρεψε στους Ευαγγελιστές να γράψουν με απόλυτη συμφωνία τα Θαύματα του Ιησού, αλλά και έκανε να παραλείψει ο καθένας και κάτι, παρουσιάζοντας έτσι ολοφάνερη απόδειξη ότι τα Ευαγγέλια δεν τα έχουν γράψει με κακό σκοπό, ούτε μετά από προμελέτη, ούτε μετά από συμφωνία, ούτε για να μας ευχαριστήσουν, αλλά για να παρουσιάζουν όλα καθαρά την καθαρή αλήθεια, όταν λείψουν οι φαινομενικές διαφορές" [...] 

"Ο Λάζαρος στην ορθόδοξη παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό της βαλκανικής , Θρησκευτική λαογραφία Α΄"-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ Α'

Συγγραφέας: Βάλτερ Πούχνερ
Εκδόσεις: Αρμός
Χρονολογία Έκδοσης:2015

Περιγραφή: Η θρησκευτική λαογραφία είναι ένα πεδίο αναζητήσεων πολύ ευρύ, γιατί ο λαϊκός πολιτισμός συνδέεται και συμφύρεται πολλαπλώς με το εκκλησιαστικό εορτολόγιο και τον επίσημο θρησκευτικό βίο. Οι ποιμαντικές πρακτικές συχνά είναι διαποτισμένες από πράξεις και αντιλήψεις των λαϊκών στρατηγικών της επιβίωσης, και όχι τόσο από τα θεολογικά δόγματα της επίσημης θρησκείας.
Στον πρώτο τόμο της θρησκευτικής λαογραφίας παρουσιάζεται η περίπτωση του Λαζάρου, του φίλου του Ιησού, ιδιαίτερα αγαπητής μορφής στον ορθόδοξο λαϊκό πολιτισμό, που η έγερσή του στη Βηθανία προεικονίζει την Ανάσταση του Χριστού.
Στα εκφραστικά μέσα του λαϊκού πολιτισμού το χριστιανικό θαύμα της έγερσης συμφύρεται με παγανιστικές αντιλήψεις, για τον θάνατο και την ανάσταση της φύσης, με παλαιότερες ιδέες για τον θνήσκοντα και αναζωογονημένο ήρωα της βλάστησης, ο οποίος μετά τη χειμερινή νάρκη έρχεται την άνοιξη και πάλι στη ζωή.
Ο Βάλτερ Πούχνερ στο νέο του βιβλίο μας αποκαλύπτει τη δυναμική της παράδοσης του Λαζάρου μέσα σε δύο χιλιετίες και μέσα από ένα πλούσιο υλικό. Ο συγγραφέας μάς οδηγεί στην παρακολούθηση της ιστορίας του Λαζάρου από την εμφάνισή του στη Βίβλο, μέσω των εκφραστικών μέσων της Θείας Λειτουργίας (λόγος, εικόνα, δρώμενο), έως τις "χρήσεις" του θέματος στον λαϊκό πολιτισμό, σε θρύλους, τραγούδια, έθιμα και παροιμίες, για να τελειώσει τη διαχρονική αυτή διαδρομή με το δράμα και τη σύγχρονη έντεχνη λογοτεχνία, όπου συνήθως οι αντιλήψεις και πρακτικές του λαϊκού πολιτισμού αμφισβητούνται και οι θεολογικές προβληματικές συχνά αντιστρέφονται.

"Άγιος Λάζαρος ο δίκαιος και φίλος του Χριστού, Βίος και ακολουθία,
Συγγραφέας: Ευάγγελος Λέκκος,
Εκδόσεις Σαΐτης
Χρονολογία έκδοσης: 2020

Περιγραφή: Μια πρωτότυπη σειρά που παρουσιάζει, με τρόπο υπεύθυνο και έγκυρο, βίους μεγάλων Αγίων της Πίστεώς μας, σε τεύχη με πλούσια εικονογράφηση. Στις εορτές εξιστορείται το ιστορικό καθιέρωσής της, το βαθύτερο νόημα και ενδεχομένως η Ακολουθία της. Σύνταξη και Επιμέλεια κ. Ευάγγελος Π. Λέκκος, θεολόγος, τ. διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας. Στη συγκεκριμένη έκδοση παρατίθεται η Ακολουθία του Αγίου.

"Θεολογική και χημική επισκόπηση της Ανάστασης του Λαζάρου και του Χριστού σύμφωνα με το κατά Ιωάννη ευαγγέλιο"
Συγγραφείς: Θωμάς Μαυρομούστακος, Σωτήριος Σ. Δεσπότης
Εκδόσεις: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Χρονολογία Έκδοσης:2022

Περιγραφή:

Τα καινοδιαθηκικά κείμενα περιέχουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να δώσουν εφόρμηση μελέτης όχι μόνο από Θεολόγους αλλά και Χημικούς. Τέτοια κείμενα είναι αυτά που γράφονται από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και αναφέρονται στις Αναστάσεις Λαζάρου και Χριστού. Λαμβάνοντας ως υπόθεση ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο είναι ιστορικές και ακριβείς τεκμηριώθηκαν συμπεράσματα που αφορούν τις Αναστάσεις του Λαζάρου και Χριστού. Για παράδειγμα τεκμηριώθηκε ότι το νεκρό σώμα του Λαζάρου μπορούσε να όζει λόγω των τοξικών και δύσοσμων ουσιών οι οποίες εκλύονταν από την αποδόμησή του. Τεκμηριώθηκε επίσης ότι το σώμα του Χριστού Αναστήθηκε επειδή τα εντυλιγμένα οθόνια δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν μόνα. Οι εξαιρετικές φυσικοχημικές ελκτικές δυνάμεις οι οποίες αναπτύσσονται από το λινό ύφασμα ταφής, τα εκατό λίτρα μίγματος σμύρνης και αλόης και το νεκρό σώμα του Χριστού δεν επέτρεπαν την κλοπή μόνο του νεκρού σώματος. Σημαντική προσπάθεια έγινε ώστε να εξηγηθεί το φυσικό και πιθανό συμβολικό νόημα των αριθμών που εμπλέκονται στα υπό μελέτη ευαγγελικά κείμενα του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι αυτοί δεν τέθηκαν τυχαία στα κείμενα αλλά αποτελούν σηματοδότες σημαντικότατων θεολογικών μηνυμάτων. Η ποσότητα την οποία εκφράζουν οι αριθμοί αυτοί μάλιστα είναι καθοριστική στην εξαγωγή των χημικών συμπερασμάτων.

"Από την Ανάσταση του Λαζάρου στην Ανάσταση του Χριστού, Δέκα πατερικές ομιλίες", συλλογικό
Εκδόσεις: Αρμός
Χρονολογία Έκδοσης: 2001

Περιγραφή:

Με το ανά χείρας πόνημα, αδελφοί, ας χειραγωγηθούμε από τους ενχριστωμένους πατέρες μας, εις την προσκύνηση, τη δοξολογία, την ανάμνηση, το αγκάλιασμα των σεπτών παθημάτων του “φίλου” μας που λαμπροφορούν αυτές οι ημέρες. Ήτοι την προδοσία μας, την νήψη των ποδιών μας, τα ραπίσματα, τα καλαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυρά χλαίνα, τον κάλαμον… και προ πάντων τον Σταυρό και τον θάνατον α δι’ ημάς εκών καταδέξατο. Ας κατεβούμε μαζί τους στον Άδη, απ’ όπου ο Χριστός το γένος μας κάλεσε στην Αιώνια ζωή. Και εξερχόμενοι πάντες, και εμείς εκ των προσωπικών μας μνημάτων, λάμποντες, αστράπτοντες, ηγλαϊσμένοι, φωτόμορφα τέκνα της εκκλησίας, κράζοντες “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…” ας εγκολπωθούμε την χαρά μας ότι ο Κύριος ΕΓΓΥΣ.

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.protoporia.gr