"Της δωρεάς τα μυστήρια"- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡ.ΧΗΡΑΣ (Εκδόσεις 24 γράμματα, Σεπτέμβριος 2022)-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

"Της δωρεάς τα μυστήρια"- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡ.ΧΗΡΑΣ (Εκδόσεις 24 γράμματα, Σεπτέμβριος 2022)-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Θεόδωρος Χρ. Χήρας: "Της δωρεάς τα μυστήρια" (Εκδόσεις 24 γράμματα, Σεπτέμβριος 2022)

γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Τον Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις 24 γράμματα η συλλογή διηγημάτων του Θεόδωρου Χρ. Χήρα «Της δωρεάς τα μυστήρια».

    Ο συγγραφέας  Θεόδωρος Χρ. Χήρας σπούδασε Ιατρική στην Ελλάδα και στην Αμερική κι ειδικεύθηκε στη Νεφρολογία. Από το 2008 εργάζεται στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Μέσα από το λειτούργημά του διακονεί εδώ και δεκαετίες τον χώρο της Μεταμόσχευσης Οργάνων, διακηρύσσοντας με θέρμη τη σημασία της ως μια πράξη αλληλεγγύης  στη διατήρηση της ζωής. Αυτή τη φορά  κάνει το  ίδιο μέσα από το πρώτο του λογοτεχνικό πόνημα.

 Στο  καλαίσθητο εξώφυλλο του βιβλίου κυριαρχούν τέσσερα χρώματα: το κόκκινο του αίματος. Το γκρι της αγωνίας, το μαύρο της θλίψης και το άσπρο της αθωότητας και της ελπίδας.  Μια θολή φιγούρα  με σκυφτό κεφάλι προβάλλει μέσα από το ομιχλώδες σκηνικό. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο χωρίο που συναντάμε στην έναρξη του βιβλίου, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σ’ όλη τη συλλογή. Ας το απολαύσουμε:

  • Μαμά, ποιο παιδί αγαπάς περισσότερο;
  • Το άρρωστο μέχρι να γίνει καλά, το ξενιτεμένο μέχρι να γυρίσει, το μικρότερο μέχρι να μεγαλώσει και όλα σας μέχρι να πεθάνω. 

 Μέσα από πέντε μεγάλα διηγήματα,  ο συγγραφέας- ιατρός μάς μεταφέρει  σταδιακά στη ραγισμένη καθημερινότητα  των νεφροπαθών και των συγγενών τους.  Είναι οι άνθρωποι που δίνουν τον σκληρό αγώνα της αιμοκάθαρσης, πασχίζουν μέρα με τη μέρα για την υγεία τους, νιώθουν τα όνειρά τους να χαρακώνονται μέσα από το άγγιγμα μιας μοίρας που τους αναγκάζει να φλερτάρουν με τον θάνατο.  Οι νεφροπαθείς κι οι οικογένειές τους ζουν με την προσδοκία  πως μια  ευλογημένη στιγμή, στο εγγύς μέλλον, θα χτυπήσει το τηλέφωνό τους . Κάποια φωνή, θαρρείς σταλμένη από τα ουράνια ,θα τους ενημερώσει ότι βρέθηκε συμβατός δότης για την περίπτωσή τους, για να τους χαρίσει μια καινούργια ζωή, απαλλαγμένη από τον πανικό και το άλγος.

Το λευκό  της χαράς να φωτίσει  έναν βίο βουτηγμένο στο έρεβος.

   Ο δημιουργός του βιβλίου μιλώντας στην αρχή του βιβλίου, τονίζει πως έχει ζήσει τον αγώνα αμέτρητων περιπτώσεων νεφροπαθών, αλλά ο καθένας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ψυχή του.

Ανοίγοντας το θησαυροφυλάκιο των αναμνήσεών του  επιχείρησε να συγγράψει ένα βιβλίο-ύμνο για τη μεταμόσχευση και την ίδια τη ζωή. Ψήγματα πραγματικών ιστοριών, εμφιλοχωρούν   στη ζύμη του μύθου. Όπως λέει ο ίδιος, « οποιαδήποτε ομοιότητα των ονομάτων των ηρώων με αληθινά πρόσωπα είναι επιτηδευμένα σκόπιμη.  Μόνο που, μαεστρικά, τα ονόματα μπλέχτηκαν και μετακινήθηκαν σε άλλο ρόλο και διαφορετική ιστορία».

Καθένα από τα πέντε διηγήματα, έχει τον τίτλο ενός ιερού μυστηρίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Η Μετάληψη», «Ο Γάμος», «Η Εξομολόγηση», «Το Βάπτισμα», «Το Χρίσμα».

Στη Μετάληψη, ο ήρωας Νέστορας Πατράκης, όντας νεφροπαθής, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο που του λένε πως είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους για μεταμόσχευση νεφρού. Μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο ζει τη λαχτάρα και την  ανησυχία για το τι θα του κληρώσει η ζαριά.  Ένας θαμπός ήλιος ανατέλλει  σε μια γωνιά της καρδιάς του.  Μα κάπου φωλιάζει  κι η η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, οι τύψεις, ο αλτρουισμός για τους δυο βασανισμένους συνοδοιπόρους του, τους συνυποψήφιους για το δώρο της ζωής.  Μια αόρατη κλωστή δένει και τους τρεις. Σε ποιον είναι γραφτό να μεταμοσχευθεί ο νεφρός;

Το δεύτερο διήγημα τιτλοφορείται «Ο Γάμος».  Αρχικά ερχόμαστε σ’ επαφή μ’ έναν  νεφροπαθή πατέρα που  κληροδοτεί τον δύσκολο δρόμο του βίου του στον γιο του. Ο ίδιος, με την παρότρυνση της μητέρας του,  κρύβει την ασθένειά του από τη μελλοντική του σύζυγο, γεγονός που θα διαταράξει τα θεμέλια της κοινής τους ζωής. Τι θα τους ξημερώσει;

Το τρίτο διήγημα «Η Εξομολόγηση» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ένας νέος, ο Λεωνίδας, ζει μια στερημένη ζωή, μέχρι που του δίνεται το δώρο της μεταμόσχευσης νεφρού. Έκτοτε ψάχνει να βρει τον επίγειο άγγελο που του χάρισε καινούργια φτερά.

Στο τέταρτο διήγημα «Το Βάπτισμα» βλέπουμε τον Γολγοθά μιας γυναίκας με μεταμοσχευμένο νεφρό στην πορεία της να γίνει μητέρα και να χτίσει μια οικογένεια. Στήριγμα  σ’ όλες τις δοκιμασίες  της , στέκεται ο σύζυγός της.

Στο πέμπτο διήγημα «Το χρίσμα» μια παραμυθένια κρουαζιέρα θ’ αποκαλύψει ευχάριστα μυστικά στους συμμετέχοντες νεφροπαθείς, που  έχουν παλέψει κι έχουν κερδίσει με μόχθο μια καλύτερη υγεία.

Όλα τα διηγήματα, δονούν την καρδιά του αναγνώστη με το πνεύμα ανθρωπισμού που αποπνέουν. Το βιβλίο «Της δωρεάς τα μυστήρια» είναι  συνάμα ένα απολαυστικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα. Ο λόγος του  Θ.Χήρα γλαφυρός, οι χαρακτήρες   του ανθρώπινοι και συμπαθητικοί , η πλοκή πρωτότυπη. Εύχομαι στον  συγγραφέα του Θεόδωρο Χρ. Χήρα  το βιβλίο του, «Της δωρεάς τα μυστήρια» να γνωρίσει  πολλά ακόμη ταξίδια!

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;