Ευστάθιος Συμεωνίδης: "21 μηνύματα ενός έρωτα"-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Ευστάθιος Συμεωνίδης: "21 μηνύματα ενός έρωτα"-γράφει η Αγγελική Καραπάνου

21 μηνύματα ενός έρωτα- ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

γράφει η Αγγελική Καραπάνου

   Αυτές τις μέρες διάβασα την ποιητική συλλογή "21 μηνύματα ενός έρωτα" του ποιητή Ευστάθιου Συμεωνίδη, που κυκλοφορεί από την Rbooks. Πρόκειται για είκοσι ένα ερωτικά ποιήματα που ο αφηγητής τους τα απευθύνει στο αντικείμενο του πόθου του.Το περιεχόμενό τους θυμίζει ρομαντική επιστολογραφία άλλης εποχής,τότε που τα γράμματα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός ζευγαριού για να ντύσει με λόγια τα πιο ακριβά  σκιρτήματα.
  Ο λόγος του ποιητή είναι τόσο πηγαίος,τόσο συγκινησιακά φορτισμένος ,που ούτε για μια στιγμή δε σου περνάει από τη σκέψη πως αυτά τα ποιήματα είναι απλώς προϊόν ενός εμπνευσμένου μυαλού,ενώ τα γεγονότα που ανασύρονται δεν είναι πραγματικά. Πιστεύω ακράδαντα ή θέλω να πιστεύω πως ο συντάκτης τους,την ώρα που τα γράφει, είναι εκτός από καλός ποιητής κι ερωτευμένος. Θα μπορούσε βέβαια να περιγράφει μια παλιότερη συναισθηματική του κατάσταση. Αν όμως μιμείται και ζωγραφίζει τόσο καλά τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου που φλέγεται από επιθυμία κι αγάπη,τότε είναι ακόμα μεγαλύτερος ποιητής.
  Στα ποιήματα αυτά βλέπεις την ειλικρίνεια του προσώπου που αγαπά και το φωνάζει,την άνευ όρων παράδοση.Την παραδοχή των λαθών του,τη διάθεση να συνεχίσουν να βαδίζουν μαζί  με  το άλλο του μισό για πάντα, παρά τα εμπόδια. Έρχεσαι σ' επαφή με  τη νοσταλγία και  τη  μοναξιά  που  κάποιες  φορές  βιώνει  αυτός   που  παρασύρεται απ' την ερωτική λαίλαπα.
 Ο εμπνευστής όμως αυτών των μηνυμάτων δεν ξεπέφτει σε φθηνή συναισθηματολογία. Συνομιλεί με το απόλυτο, με το άλικο του πάθους. Δεν συναλλάσσεται με το εφήμερο, αλλά παλεύει για το αιώνιο. Δεν είναι όμως ένα άτομο στα πατώματα. Φαντάζει ένα περήφανο πλάσμα. Είναι ένας από τους λίγους που αξιώθηκε μια υψηλή ένωση κι αυτό τον αναμορφώνει, τον εξελίσσει. Πετώντας το μπουκάλι με το γράμμα στο ερωτικό πέλαγος για να το βρει η αγαπημένη του και να το διαβάσει,φιλοσοφεί για την αγάπη, τις σχέσεις, τη ζωή.
  Ο λόγος του είναι αφτιασίδωτος, άμεσος, ανεπιτήδευτος. Κυλά φυσικά κι ορμητικά σαν νερό σε χείμαρρο. Διάβασα πραγματικά ένα βιβλίο συγκινητικό, εκστατικό και ζωντανό. Μια μικρή επισήμανση. Μαθαίνω πως ο δημιουργός του είναι σπουδαστής υποκριτικής. Αυτό το βιβλίο θα είχε πολύ ενδιαφέρον να διασκευαστεί και να παιχτεί στο θέατρο! Θα μοιραστώ μαζί σας ένα ποίημα από τα "21 μηνύματα ενός έρωτα"!

Ο συγγραφέας

Ξεδιπλώνω καιρό τώρα
τα συναισθήματά μου
πάνω σε γράμματα
χωρίς καμία αξία,
τους δίνω όμως τόση από αυτά
που αισθάνομαι για εσένα.
Έχω διαβάσει λίγα ποιήματα,
τα περισσότερα ερωτικά.
Τα πιο ωραία,
αυτά που καταλάβαινα
πως ο συγγραφέας είναι μόνος.
Γράφει χωρίς αποδέκτη.
Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται,
δεν θα το διαβάσει ποτέ.
Έτσι κάπως σχηματίζεται η εικόνα
στο μυαλό μου.
Εγώ ό,τι γράφω σου το στέλνω.
Όταν κάποια στιγμή πεθάνω,
να φύγω ήσυχος.
Κάτι καλό θα έχεις να θυμάσαι.
Αυτά τα γράμματα
έχουν μεγάλη αξία,
όχι για το νόημα που βγάζουν,
αλλά από πού πηγάζουν
και πού απευθύνονται.

Βιογραφικό Ευστάθιου Συμεωνίδη

Γεννήθηκε το 1996 στην Καστοριά και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό. Σπουδάζει σε Δραματική σχολή. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική στην φιλαρμονική του Δήμου Άργους Ορεστικού και από την Τρίτη Λυκείου και για 7 χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο. Από το 2019 μένει στο κέντρο της Αθήνας όπου και σπουδάζει.

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο του Ευστάθιου Συμεωνίδη "21 μηνύματα ενός έρωτα" στο: https://rbooks.gr

 

 

Έννεπε Μούσα, Ιστότοπος ποίησης και μουσικής