Αἶσα- ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΗΝΑ ( Εκδόσεις 24 γράμματα, Οκτώβριος 2023 ) - γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Αἶσα- ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΗΝΑ ( Εκδόσεις  24 γράμματα, Οκτώβριος 2023 ) -  γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Αἶσα- ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΗΝΑ ( Εκδόσεις  24 γράμματα, Οκτώβριος 2023 )

 γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Τον Οκτώβριο του 2023 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις 24 γράμματα το μυθιστόρημα της Λαμπρινής Μηνά «Αἶσα».  Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου , η Αἶσα ήταν κατά την αρχαιοελληνική μυθολογία η θεά της μοίρας. Η πανίσχυρη Αἶσα, που μοιραζόταν τον ίδιο θρόνο με τον Δία,  αποφάσιζε για την τύχη των ανθρώπων ,και κανένας θεός δεν πήγαινε κόντρα στις επιταγές της.

  Στο δεύτερο σε σειρά μυθιστόρημα της συγγραφέως, κεντρικοί ήρωες είναι ο Δημήτρης και ο Γιάννης. Για άλλους λόγους για τον καθένα, είναι παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με μεγάλα προβλήματα.  Η οικογένεια του Γιάννη είναι ενωμένη σαν μια γροθιά. Η οικογένεια του Δημήτρη είναι μια εστία στην οποία φωλιάζει η αδιαφορία, ο θυμός,  το τέλμα του πατέρα που μπαινοβγαίνει στη φυλακή. Ο Γιάννης είναι το συνετό παιδί που αγωνίζεται απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής.  Ο Δημήτρης είναι ένας έφηβος που διαβρώθηκε νωρίς.

  Ο Δημήτρης , ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του, αναπτύσσει παραβατική συμπεριφορά.  Φθάνει ακόμη και στην κακοποίηση ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες. Θα επέλθει τιμωρία για το έγκλημά του; Σε μια στιγμή της ταραχώδους του νιότης, ορέγεται τις λίρες ενός ηλικιωμένου άντρα που μένει μόνος του. Αποφασίζει να τις κάνει δικές του και ψάχνει συνεργό στο πρόσωπο του φίλου του, του Γιάννη. Τι θ’ αποφασίσει ο Γιάννης ; Θα δεχτεί; Θα πει όχι;

   Εδώ η λογοτέχνιδα με αφετηρία αυτή την κρίσιμη απόφαση αξιοποιεί ένα πολύ έξυπνο συγγραφικό τέχνασμα. Χωρίζει το βιβλίο της σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο αναγνώστης παρακολουθεί την τροπή των γεγονότων αν ο Γιάννης πει το ναι. Στο δεύτερο μέρος, αυτός που διαβάζει το βιβλίο θα δει μια διαφορετική εκδοχή του σεναρίου της μοίρας.
   Θα έλεγα επίσης ότι ενώ στο πρώτο μέρος του βιβλίου οι ήρωες διακρίνονται με έντονες διαχωριστικές γραμμές σε καλούς και κακούς, στο δεύτερο μέρος επιχειρείται η ανίχνευση των βαθύτερων κινήτρων των πράξεων. Γίνεται προσπάθεια να αναζητηθούν οι αιτίες της διαμόρφωσης  των χαρακτήρων. Και μ’ αυτή την έννοια τα σκοτάδια των ψυχών φωτίζονται, οι θύτες αποκτούν ελαφρυντικά.

  Η μοίρα παίζει πολλές φορές περίπλοκα παιχνίδια. Αρκεί μια επιλογή σωστή ή λανθασμένη για να καθορίσει τα βήματα, τα χρόνια, τις σχέσεις, τις ζωές. Αυτό είναι και το πρώτο ισχυρό μήνυμα του  βιβλίου. Η αξία της οικογένειας κι η σπουδαιότητα των υγιών φιλικών συναναστροφών, ειδικά στα άγουρα χρόνια ,τονίζονται ξεκάθαρα σε όλο το έργο.

   Η Αἶσα είναι ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε στην κατηγορία τόσο των αστυνομικών, όσο και των κοινωνικών.  Η πλοκή ακολουθεί πυρετώδη ρυθμό.  Οι περιγραφές είναι γλαφυρές, οι διάλογοι ζωντανοί και σπαρταριστοί. Ο αναγνώστης θλίβεται, συμπονά, εξεγείρεται, επαναστατεί, φρίττει, ανακουφίζεται, λυτρώνεται. Συμπάσχει.

   Η Λαμπρινή Μηνά είναι αστυνομικός. Σίγουρα έχουν δει πολλά τα μάτια της.  Κι όταν τα κοινωνικά δράματα παίζονται  από ανθρώπους που βαδίζουν σε τρυφερές ηλικίες, τότε το ανήσυχο πνεύμα της ταράσσεται διπλά.  Γεννά ιστορίες σαν κι αυτές της Αἶσας . Η συγγραφή είναι για τη δημιουργό μεράκι, διαφυγή, κατάθεση ψυχής. Για μια ακόμη φορά  η πένα της κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί βιώματα, αλλά και εικόνες της φαντασίας με τρόπο εύστοχο,  παραστατικό και συγκινητικό. Καλοτάξιδο, το βιβλίο σου , Λαμπρινή μου!

 Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

[Αἶσα / προφ. «Έσα» / αρχ. < μοίρα, πεπρωμένο θεωρείται σαν θεά της ανθρώπινης μοίρας, δηλαδή της αρχαίας ελληνικής αντίληψης για την τύχη την οποία δημιουργεί ο άνθρωπος μοναχός του.] Ο Δημήτρης και ο Γιάννης, με ένα μηχανάκι σεργιανίζουνε στους δρόμους της νιότης. Το μυστικό των κρυμμένων λιρών είναι αυτό που θα ορίσει τις ζωές τους. Θα επιλέξουν να ανοίξουν την πόρτα για να τις βρουν και πως η Αἶσα θα ζωγραφίσει το πορτρέτο της ζωής τους; Ποια χρώματα και ποιες παραστάσεις θα συνθέσουν τον καμβά; Αποφάσεις και επιλογές, που μπορούν να αποβούν μοιραίες… Αυτή είναι η Αἶσα, το άλλο όνομα της μοίρας! Αυτή είναι η ζωή!

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Λαμπρινή Μηνά γεννήθηκε το 1977 στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων. Είναι απόφοιτη της Σχολής Αστυφυλάκων και υπηρετεί στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Γελαδάκη και έχουνε δύο υπέροχους γιους. Αυτά είναι τα εύσημά της. Η συγγραφή, είναι ένα μεράκι και μια αγάπη. Η πένα είναι το εργαλείο για να χαράσσει νέες διαδρομές, γεμάτες ενθουσιασμό και ανυπομονησία, μέχρι να πάρουν σάρκα και οστά, αποτυπώνοντάς τες με λέξεις που φτιασιδώνονται, καλλωπίζονται, στολίζονται και στη συνέχεια ντύνονται μέχρι να φτάσουν στα χέρια των αναγνωστών με τη μορφή βιβλίου, έτοιμο να τους συνεπάρει σε ταξίδια του νου και της φαντασίας.

 
Βρείτε το μυθιστόρημα της Λαμπρινής Μηνά "Αἶσα" στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://24grammata.com

  

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;