ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Σήμερα θα σας παρουσιάσω υλικό από το νέο ποιητικό βιβλίο του εκπαιδευτικού-λογοτέχνη από τη Λευκωσία Ελευθέριου Πλουτάρχου "ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού".  Τα χαϊκού είναι ενταγμένα σε έξι ενότητες: Εσωτερική Συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη. Θα δούμε δεκαπέντε χαϊκού από την ποιητική συλλογή και θα ευχηθώ να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ!

Δεκαπέντε από τα 180 χαϊκού της συλλογής:

Πες το «σ’ αγαπώ»,
απ’ τ’ άλφα ως τ’ ωµέγα,
τ’ αλφαβητάρι.

Χαµογελούσες
και τα πουλιά κερνούσες
νότες µαγικές.

Μάτια ανοικτά,
κι όμως ονειρεύεσαι
έναστρο σύμπαν.

Μετράς οφειλές
που χρωστάς να πληρώσεις
µ’ αγάπης χρέος.

Θα ξεπροβάλουν
μες στα χαρακώματα
οι μαργαρίτες.

Βάρκα δική σου,
ξέγνοιαστη η θάλασσα
σε ταξιδεύει.

Θα κολυμπήσω
στο βαθύ το χρώμα σου
να ξεθωριάσω.

Ζηλεύω, ήλιε.
Χωρίς καν αποσκευές
πού ταξιδεύεις;

Μες στο μπουμπούκι
με στοργή ψιθυρίζει
η άνοιξή σου.

Φωνή Κασσάνδρας
ηχεί στεντόρεια προς
τους υπνόττοντας.

Μάχες θα δώσεις
μ’ εμπόδια στην πλεύση,
μ’ όπλο τις μνήμες.

Καρπό γεύομαι
απ’ το δέντρο λευτεριάς,
κήπου ηρώων.

Παλληκαρίδη,
μιας γενιάς περηφάνια
μπρος στην αγχόνη.

Μαύρε Ιούλη,
των προσφύγων οι μνήμες
πληγές ανοικτές.

Μ’ ένα πινέλο
ζωγράφισε τον ήλιο
και χαµογέλα.

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου γεννήθηκε το 1975. Κατάγεται από το χωριό Καλοπαναγιώτης και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Δημοτική Εκπαίδευση, 1999) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, 2012). Εργάζεται από το 1999 ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Το 2021 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Των στίχων πανσπερμία» και το πρώτο του εκπαιδευτικό/λογοτεχνικό βιβλίο «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα: ημερολόγιο από το ταξίδι του Λεωνίδα», από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και στη συνέχεα τη δεύτερη ποιητική του συλλογή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις –  180 Χαϊκού», που ανήκει στη σειρά λογοτεχνημάτων ΣΠΕΚ, από τις εκδόσεις Αρχύτας. Ποιήματά του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες ποίησης. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και αρκετών άλλων λογοτεχνικών και πολιτιστικών συνδέσμων/ομίλων σε Κύπρο και Ελλάδα.

 

Ποιητική συλλογή: ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού

  • Ανήκει στη σειρά λογοτεχνημάτων του ΣΠΕΚ (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου)
  • Χαιρετισμό στην έκδοση απευθύνει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, πρόεδρος του ΣΠΕΚ ενώ το οπισθόφυλλο υπογράφει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
  • Τα χαϊκού είναι ενταγμένα σε έξι ενότητες: Εσωτερική Συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη.

Πού θα βρείτε το βιβλίο:

https://cultural-association.org

 

 Από το οπισθόφυλλο:

Η ποιητική συλλογή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού» έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την αέναη προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Περιλαμβάνει ποιήματα της μιας ανάσας, αποτελούμενα από 17 συλλαβές, σε τρεις στίχους (5-7-5), που ζητούν να διεγείρουν τον αναγνώστη να στοχαστεί κι αυτός μέσα από τις «αποχρώσεις» της πολυδιάστατης ζωής μας. Τον προσκαλούν σ’ ένα «ποιητικό ταξίδι», πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα που θα τον κυριεύσουν, γεμάτο από πληθώρα μηνυμάτων που θα τον προβληματίσουν. Τα 180 χαϊκού της ποιητικής συλλογής είναι ενταγμένα σε έξι ενότητες: Εσωτερική Συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη.

Μετράς οφειλές / που χρωστάς να πληρώσεις / µ’ αγάπης χρέος.

Πες το «σ’ αγαπώ», / απ’ τ’ άλφα ως τ’ ωµέγα, / τ’ αλφαβητάρι.

Χαµογελούσες / και τα πουλιά κερνούσες / νότες µαγικές.

Μ’ ένα πινέλο / ζωγράφισε τον ήλιο / και χαµογέλα.