«Φονικό καρναβάλι»- ΜΕΤΙΝ ΑΡΝΤΙΤΙ (Εκδόσεις Πατάκη, Νοέμβριος 2023)- γράφει η Αγγελική Καραπάνου

«Φονικό καρναβάλι»- ΜΕΤΙΝ ΑΡΝΤΙΤΙ (Εκδόσεις Πατάκη, Νοέμβριος 2023)- γράφει η Αγγελική Καραπάνου

«Φονικό καρναβάλι»- Μετίν Αρντιτί (Εκδόσεις Πατάκη, Νοέμβριος 2023)

γράφει η Αγγελική Καραπάνου

   Τον Νοέμβριο του 2023 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το μυθιστόρημα του γαλλόφωνου Τούρκου συγγραφέα Μετίν  Αρντιτί «Φονικό Καρναβάλι» (Carnaval noir). Τη μετάφραση  υπογράφει η Ρίτα Κολαΐτη κι είναι το πέμπτο σε σειρά έργο του δημιουργού το οποίο  η ίδια μεταφέρει στα ελληνικά.

  Το μυθιστόρημα ξεκινά με τον βίαιο πνιγμό μιας φοιτήτριας  κατά το 2012. Η κοπέλα μέσω μιας διατριβής της καταπιανόταν με  μια αδερφότητα , που έγινε στόχος ανεξιχνίαστων εγκλημάτων το  1575.  Απανωτές δολοφονίες είχαν λάβει χώρα την περίοδο του Καρναβαλιού της Βενετίας  στο μακρινό παρελθόν και γι’ αυτό οι ιστορικοί την ονόμασαν «Φονικό καρναβάλι».

    Στη συνέχεια ο αναγνώστης μεταφέρεται στον πύργο του Πρε-Βιν. Ο επικεφαλής μιας ακροδεξιάς κάστας, ενημερώνει το κοινό του για το σχέδιο να σώσουν τον κόσμο από τον αφανισμό του δυτικού πολιτισμού και τον ξεπεσμό της Εκκλησίας. Προς αυτή την κατεύθυνση  αποφασίζουν να σκοτώσουν τον Πάπα και  να σπείρουν τον θάνατο στο εκκλησίασμα μέσα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου . Ουσιαστικά μια φανατισμένη ομάδα της ρωμαϊκής κουρίας συνεργάζεται  με μισθοφόρους του ISIS για να τιμωρήσουν τους «αμαρτωλούς» μεταρρυθμιστές.

   Η  δραματική αφήγηση προχωρά κι ο συγγραφέας Αρντιτί μάς συστήνει τον καθηγητή λατινικών Μπενεντίκτ  Ουγκ. Ο ήρωάς μας βρίσκει σ’ ένα παλιό βιβλίο  μια επιστολή από το μακρινό 1574. Σ’ αυτήν αποτυπώνεται ο φόβος ενός επισκόπου για επερχόμενα δεινά και τη δολοφονία του πάπα. Ο λατινιστής καθηγητής απευθύνεται σε ειδικούς ν’ αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενο της επιστολής.

   Στη ροή της ιστορίας , μετά τον φόνο της φοιτήτριας που ασχολιόταν με τους φόνους  στη Βενετία του 16ου αιώνα, ακολουθεί σειρά εγκληματικών ενεργειών εναντίον όσων σκαλίζουν το παρελθόν.  Ο καθηγητής κι οι συνεργάτες του ψάχνουν να βρουν το νήμα που δένει το μακρινό 1575 με την εποχή τους. Θα διακρίνουν τους συνδετικούς κρίκους ; Θα ξεσκεπάσουν τους θύτες; Θ’ αποτρέψουν νέα εγκλήματα;

   Η εξιστόρηση μετατρέπεται σε θρίλερ καθώς ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, βλέπουμε τη συμμορία τιμωρών να οργανώνει πυρετωδώς τα δολοφονικά της σχέδια κι η "παρέα" του Μπενεντίκτ, με τη συνδρομή από ένα σημείο και μετά της αστυνομίας ,να παλεύει να ενώσει τα κομμάτια του παζλ.

  Οι ήρωες του Αρντιτί στο Φονικό καρναβάλι, αθώοι κι ένοχοι, είναι άνθρωποι με πολλές ρωγμές και τραυματικό πεπρωμένο. Ο καθηγητής που δεν αγαπήθηκε από τον πατέρα του και δεν καταφέρνει να δείξει την αγάπη του στον γιο του, η κακοποιημένη υπηρέτρια, η πονεμένη μαύρη καλλονή, ο καρδινάλιος που έχει αιμομικτικές σχέσεις με τη μητέρα του, ο άντρας με τα δώδεκα δάκτυλα, η χριστιανή που γίνεται μουσουλμάνα και πληρώνει το τίμημα….

   Ο Μετίντ Αρντιτί απλώνοντας την ιστορία του σε πέντε αιώνες επιτυγχάνει να δημιουργήσει ένα μεγάλης θερμοκρασίας κι έντασης αστυνομικό μυθιστόρημα . Ταυτόχρονα  αφήνει ένα διαχρονικό σχόλιο κι έναν ισχυρό προβληματισμό για τον θρησκευτικό φανατισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία- πληγές κι απειλές για κάθε κοινωνία.

  
Βρείτε το βιβλίο του Μετίν Αρντιτί "Φονικό καρναβάλι" στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.patakis.gr/product/675430/vivlia-logotexnia-pagkosmia-logotexnia/Foniko-karnavali/

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;