«Η σκιά του πατέρα» - ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ (Εκδόσεις 24 γράμματα, Ιούλιος 2022) – γράφει η Αγγελική Καραπάνου

«Η σκιά του πατέρα» - ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ (Εκδόσεις 24 γράμματα, Ιούλιος 2022) – γράφει η Αγγελική Καραπάνου

Άγγελος Χαριάτης: «Η σκιά του πατέρα» - (Εκδόσεις 24 γράμματα, Ιούλιος 2022) 

γράφει η Αγγελική Καραπάνου 

  Τον Ιούλιο του 2022 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του  Άγγελου Χαριάτη  "Η σκιά του πατέρα". Είναι το δεύτερο στη σειρά που δημοσιεύεται από τον εκδοτικό οίκο 24 γράμματα.  Το μωσαϊκό της εκδοτικής του παραγωγής συνθέτουν δέκα προσωπικά βιβλία και πέντε συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους.

  Στο πιο πρόσφατα εκδομένο του πόνημα, κεντρικός του ήρωας είναι ο Υάκινθος Πορδαφήκας, μια βαθιά τραγική φιγούρα της ζωής, με ένα σχεδόν κωμικό ονοματεπώνυμο. Η αντίθεση αυτή, δίνει έναν πρόσθετο τόνο δραματικότητας στην ιστορία του προσώπου αυτού.

   Ο ήρωας, οδεύοντας προς τα πενήντα, βαλτώνει στα νερά μιας στάσιμης και αγέλαστης καθημερινότητας. Ένα γρανάζι προσαρμοσμένο στην άτρακτο ενός μοναχικού βίου, αφήνει τις μέρες και τις νύχτες του να περνούν χωρίς την παρουσία συγγενών, συντρόφου, φίλων. Κυρίως όμως διάγει τα χρόνια του χωρίς συγκινήσεις. Σταθεροί πυλώνες του  άνυδρου κόσμου του, η ιδιόρρυθμη σπιτονοικοκυρά του Αρετή κι ο γηραιός εργοδότης του Ταμέρ Λεμοντζόγλου.

  Μια επιστολή χωρίς γραμματόσημο έρχεται να ταράξει τα ύδατα της στείρας ζήσης του. Αποστολέας ο πατέρας του που παράτησε εκείνον και τη μητέρα του όταν ο Υάκινθος ήταν στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών. Ακολουθεί μια σειρά γραμμάτων στο ίδιο μοτίβο.

   Ο άγνωστος γονιός, του οποίου η απουσία πάντα βάραινε ως προδοσία στην ψυχή του Υάκινθου, σχεδόν σαδιστικά του αποκαλύπτει  σε δόσεις την αλήθεια της φυγής του και της μετέπειτα ζωής του.

    Ο πατέρας, Τριαντάφυλλος, του συστήνεται καλώντας τον να συναντήσει μια ομάδα ατόμων που χάραξαν το παρελθόν του, οι οποίοι θα του δώσουν πληροφορίες, θα του αποκαλύψουν μυστικά, θα φωτίσουν πτυχές του χαρακτήρα του.

  Ο Υάκινθος, υπακούοντάς τον, τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ, σταδιακά δικαιώνει και δικαιολογεί τον πατέρα. Στο τέλος ο υποτιθέμενος αποστάτης καθαγιάζεται και ηρωοποιείται στα μάτια του.   Ο Υάκινθος λυτρώνεται. Μα όταν συναντά από κοντά τον γεννήτορά του, διαισθάνεται πως μοιραία πρέπει να τον ξαναχάσει. Για πάντα;

  Το δράμα του ήρωα της διπλανής πόρτας μπλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα. Ξετυλίγοντας τον μίτο της αυτογνωσίας του Υάκινθου, θυμόμαστε μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

«Η σκιά του πατέρα» είναι ένα δυνατό ψυχογράφημα, με ένταση και θερμοκρασία αστυνομικού μυθιστορήματος.

    Η γραφή του Άγγελου Χαριάτη στη «σκιά του πατέρα» παρουσιάζεται γλαφυρή, έντονα περιγραφική, πολύχρωμη, χορταστική. Η αφήγησή του αργή κι υποβλητική.  Πάνω απ’ όλα όμως «Η σκιά του πατέρα» του Α.Χ είναι ένα μυθιστόρημα που γεννά έντονα συναισθήματα ,και πετυχαίνει την πολυπόθητη για κάθε συγγραφέα ταύτιση του αναγνώστη. Αναζητήστε το.

Κλείνοντας θα μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό απόσπασμα.

Τα δάκτυλά του προσπαθούσαν να εμποδίσουν το χαρτί από την πτώση. Έτρεμε ολόκληρος. Τα δόντια του κροτάλιζαν. Ο κύριος Λεμοντζόγλου κατέβασε τα γυαλιά του στην άκρη της μύτης του, κοιτάζοντας ερευνητικά τον υπάλληλό του. Είχε παραξενευτεί μιας και ήταν η πρώτη φορά, είκοσι καλοκαίρια τώρα, που τον έβλεπε σ’ αυτήν την κατάσταση, την οποία ένας μετριοπαθής παρατηρητής θα χαρακτήριζε άθλια. Το χαρτί πήγαινε κι ερχόταν σαν ακορντεόν. Τα μάτια του ήταν κόκκινα και υγρά, έτοιμα να δακρύσουν. Τα δόντια του κροτάλιζαν σαν καστανιέτες ακολουθώντας έναν καταλανικό αυτοσχέδιο ρυθμό, με τα γόνατα άξιους συμπαραστάτες να πηγαίνουν δεξιά κι αριστερά. Ασφαλώς τα πέλματα δεν γινόταν παρά να ακολουθούν τη γενικότερη ανακολουθία του υπολοίπου σώματος.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο κεντρικός ήρωας, Υάκινθος Πορδαφήκας, πλησιάζοντας τα πενήντα, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως το παρελθόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επίπλαστο παρόν. Χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους, χωρίς σύντροφο, δέχεται με στωικότητα το ευεπίφορο της ύπαρξης. Η απουσία του πατέρα ρίχνει βαριά τη σκιά της, και η μονοτονία είναι σφιχτά δεμένη στο άρμα της καθημερινότητάς του, με τις μέρες να γλιστράνε μέσα από τα χέρια του, καθώς περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση με το πεπρωμένο του, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, εν αγνοία του. Οι επιστολές χωρίς γραμματόσημο που φτάνουν στο κατώφλι της κατοικίας του, τον προσκαλούν και κυρίως τον προκαλούν να βουτήξει στη θάλασσα του παρελθόντος, της μνήμης και της λήθης και να αναδυθεί σχεδόν καθαγιασμένος, έτοιμος να λάβει απαντήσεις στα ερωτήματά του.
Άνθρωποι κοντινοί αλλά άγνωστοι καλούνται να τον βοηθήσουν, με τις μαρτυρίες τους, να συμπληρώσει τα χαμένα στο βάθος του χρόνου κομμάτια του παζλ, μέσα από ανοίκεια, κι όμως βαθιά προσωπικά, μονοπάτια. Δίνοντάς του το δικαίωμα και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να επανεφεύρει κατά μια έννοια τον εαυτό του και να λύσει τον γρίφο της απουσίας του πατέρα.
Ιστορικά πρόσωπα, μοιραίες συναντήσεις και ένας παράξενος θάνατος δίνουν το γενικό πρόσταγμα της αναζήτησης στιγμών, εποχών και σχέσεων. Νικητές και ηττημένοι στέκονται στην ίδια αρένα ζητώντας μια ιδιότυπη εξιλέωση.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Άγγελος Χαριάτης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής το 1975 και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Έχουν εκδοθεί 10 βιβλία του και έχει συμμετάσχει σε 5 συλλογικούς τόμους. Από τις εκδόσεις 24 γράμματα κυκλοφορεί το αστυνομικό μυθιστόρημα Ο κύριος Χι (Απρίλιος 2021).

 Βρείτε το μυθιστόρημα του Άγγελου Χαριάτη " Η σκιά του πατέρα" στον παρακάτω  σύνδεσμο:
https://24grammata.com

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;