«Αμάν, ο Ήλιος αρρώστησε βαριά! Υπάρχει άραγε γιατρειά;» - ΕΛΕΝΗ ΤΑΜΑΡΕΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εκδόσεις Φθόγγος, Νοέμβριος 2022)- γράφει η Αγγελική Καραπάνου

«Αμάν, ο Ήλιος αρρώστησε βαριά! Υπάρχει άραγε γιατρειά;» - ΕΛΕΝΗ ΤΑΜΑΡΕΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εκδόσεις Φθόγγος, Νοέμβριος 2022)-  γράφει η Αγγελική Καραπάνου

«Αμάν, ο Ήλιος αρρώστησε βαριά! Υπάρχει άραγε γιατρειά;» - ΕΛΕΝΗ ΤΑΜΑΡΕΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εκδόσεις Φθόγγος, Νοέμβριος 2022)

γράφει η Αγγελική Καραπάνου 

  Ο  ήλιος είναι η πηγή του φωτός,  της ζωής. Τι θα γινόταν αν αρρώσταινε;  Στο ερώτημα αυτό έρχεται να μας απαντήσει η  συγγραφέας- εκπαιδευτικός Ελένη Ταμαρέση- Παπαθανασίου  στο παραμύθι  της για παιδιά Αμάν, ο Ήλιος αρρώστησε βαριά! Υπάρχει άραγε γιατρειά;». Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 από τις Εκδόσεις  Φθόγγος .

  Η ιστορία μας αρχίζει με την απαξιωτική συμπεριφορά του ήλιου απέναντι σε όλα τα κοντινά του πλάσματα. Τον βλέπουμε να καβγαδίζει με τα σύννεφα, ν' αδιαφορεί για το φεγγάρι, τ' αστέρια, τους αέρηδες, τους πλανήτες κι όλους τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του στο θαυμαστό σύμπαν.

  Ξαφνικά παίρνει την απόφαση να τα κάνει όλα μόνος του. Να κρατά τα σκήπτρα της βασιλείας νύχτα και μέρα, αφού μόνο στον εαυτό του αναγνωρίζει αξία. Οι προδομένοι φίλοι του βγαίνουν στην ανεργία. Αναπολούν  τον καιρό που όλα πήγαιναν ρολόι και ο καθένας ήταν χρήσιμος για την ισορροπία του κόσμου. Ο ήλιος τραβά μόνος του τον παράλογο δρόμο του. Φωτίζει και καίει όλο το εικοσιτετράωρο. Οι άνθρωποι στη γη τρελαίνονται, η φύση μαραζώνει, τα ζώα πεθαίνουν.

  Ώσπου ο εγωπαθής δυνάστης παθαίνει υπερκόπωση. Τότε επικρατεί αιώνιο σκοτάδι, έρχεται παγωνιά, πέφτει βροχή χωρίς σταματημό. Η γη πνίγεται,  η φύση καταστρέφεται, κάθε ύπαρξη υποφέρει. 

    Σε όλο αυτό το χάος που επικρατεί, τα πλάσματα του σύμπαντος ψάχνουν να βρουν μια λύση. Ζητούν βοήθεια από τον σοφό ουρανό. Τι μέλλει γενέσθαι;

   Στο πολύ όμορφο αυτό παραμύθι η συγγραφέας Ταμαρέση θίγει το θέμα του εγωισμού, φωτογραφίζοντας το ηλιακό σύστημα και κάνοντας προεκτάσεις στο βασίλειο των ανθρώπων. 

  Η γλώσσα ρέει σαν γάργαρο νεράκι. Οι διάλογοι είναι πνευματώδεις και ευφάνταστοι, με μια ιδέα καλαίσθητου χιούμορ  να απογειώνει τη συνταγή. Οι προσωποποιημένοι ήρωες-ουράνια σώματα παίζουν με όρους της σύγχρονης γήινης πραγματικότητας. Στέλνουν sms, συνεδριάζουν, συμμετέχουν σε σεμινάρια, ταξιδεύουν, διαβάζουν βιβλία.

  Το δίπολο  της κοινωνικής αγάπης ενάντια στον ατομισμό είναι κυρίαρχο σε κάθε σελίδα.  Ο εγωισμός γεννά θλίψη στην ψυχή αυτού που τον νιώθει και σταγόνα σταγόνα θρυμματίζει  τις σχέσεις. Είναι ο εχθρός που διαλύει τις κοινωνίες, τραυματίζει τη φύση, γιγαντώνει τον πόλεμο. Η συγγραφέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου συνομιλώντας  με τα παιδιά-αναγνώστες της.

  Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην εικονογράφο του παραμυθιού Αθηνά Ρομπιέ που έντυσε τόσο όμορφα τις περιπέτειες του ήλιου με τις διαλεχτές ζωγραφιές της.

Εύχομαι το παραμύθι «Αμάν, ο Ήλιος αρρώστησε βαριά! Υπάρχει άραγε γιατρειά;» να ζεστάνει τις παιδικές ψυχές!

 

 Από το οπισθόφυλλο:

Στη γλώσσα των παιδιών, αυτή των παραμυθιών, μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα και για τα πιο δύσκολα πράγματα. Γι' αυτό γράφτηκε αυτό το παραμύθι: για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στο δύσκολο θέμα του εγωισμού και να επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες που αυτός φέρνει στην προσωπική ζωή του ανθρώπου, στις σχέσεις του με τους άλλους και φυσικά στο περιβάλλον. Γιατί σήμερα -ίσως περισσότερο από ποτέ- γονείς και δάσκαλοι χρειάζεται να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, και μαζί τους να περάσουμε από το «εγώ», στο «εμείς», στην ομορφιά του να νοιαζόμαστε και για τους άλλους και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο όλοι ζούμε.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Ελένη Ταμαρέση - Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει με τον άντρα της Θανάση Παπαθανασίου και τον γιο τους Αρέθα. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Αγγλικής Φιλολογίας. Δίδαξε την αγγλική γλώσσα στα ΤΕΙ Πειραιά (1992-1995) και από το 1996 την διδάσκει στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία» Ν. Ηρακλείου Αττικής. Έχει επιμορφωθεί στη σχολική ψυχολογία, τη διαπολιτισμικότητα και τη σχέση ψυχανάλυσης κι εκπαίδευσης.
Έχει μεταφράσει κείμενα που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά («Πάντα τα Έθνη», «Σύναξη», «Έξοδος»), καθώς και τα βιβλία:
- Παραμύθια της Κορέας, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2006.
- Τόρτι, ο χελώνος. Μύθοι από την Αφρική, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2006.
- Τζουλιάνα Σμέμαν, Το ταξίδι μου με τον π. Αλέξανδρο, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2007.
- Τζων Μπλαιρ, Αγία Φράιτζγουαϊντ, η κυρά της Οξφόρδης, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2006.
- Δρόμοι Κελτών, Δρόμοι Σαξόνων. Αναζητώντας χνάρια της χριστιανικής ιεραποστολής στη Βρετανία, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2002 [το πρώτο μέρος είναι οδοιπορικό γραμμένο από τον σύζυγό της και την ίδια, και το δεύτερο (σσ. 43-85) μεταφράσεις της ιστορικών πηγών και παραμυθιών].
-Andrew Blane, π. Γεώργιος Φλωρόφσκι. Η ζωή και το έργο ενός μεγάλου θεολόγου, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2010.

Βρείτε το παραμύθι "Αμάν, ο Ήλιος αρρώστησε βαριά! Υπάρχει άραγε γιατρειά;" της Ελένης Ταμαρέση-Παπαθανασίου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.protoporia.gr

    

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλετε να διαφημιστείτε στον ιστότοπο ennepe-moussa.gr;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: ennepemoussapublic@gmail.com.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;