Μόλις δεκάξι -ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Η ιστορία ενός τραγουδιού)

Ένα παιδί στα δεκαέξι του χρόνια χάνει τη ζωή του από χέρι αστυνομικού. Η  τραγική ιστορία πάγωσε  όλη τη χώρα. Λίγα χρόνια αργότερα, δυο νεαροί φίλοι τραγουδιστές, έφτιαξαν ένα τραγούδι για το αδικοσκοτωμένο αγόρι. Την ιστορία έμπνευσης του κομματιού θα μας πει σήμερα ο συνθέτης-τραγουδιστής Αχιλλέας Μωραΐτης κι έπειτα θ'ακούσουμε το τραγούδι "Μόλις δεκάξι"!

Μόλις δεκάξι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θυμούνται πότε έχασαν αυτό που ονομάζουμε «παιδική αθωότητα». Είναι συνήθως μια σταδιακή μετάβαση από την παιδική ηλικία, μέσω της εφηβείας, στην ενήλικη συνειδητότητα. Η γενιά μου, πάλι, το θυμάται πολύ καλά.Ήταν λίγα λεπτά μετά τις εννέα το βράδυ, το ημερολόγιο έγραφε 6 Δεκεμβρίου του 2008. Ένας συνομήλικός μας πέφτει νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Εκείνη τη στιγμή καθώς και τις μέρες που ακολούθησαν η παιδική μας αθωότητα σκοτώθηκε από την ίδια σφαίρα. Δύο χρόνια αργότερα και έχοντας μετακομίσει, πλέον, οικογενειακώς στον Ωρωπό γνωρίζω το Στάθη Δημητρουλάκο ως μέλος στην μπάντα στην οποία ήμουν κι εγώ τότε. Η γνωριμία μας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μιας που στην αρχή χαρακτηρίστηκε από έντονη κόντρα, αν και ουδέποτε αμφισβητήσαμε ο ένας την αξία του άλλου. Περνώντας ο καιρός και φορτωμένοι με ποικίλα κοινά βιώματα ήρθαμε κοντά, χτίσαμε μια φιλία βαθιά, η οποία κρατάει μέχρι σήμερα. Μέσα, λοιπόν, από τη φιλία και τη συνεργασία μας, ο Στάθης μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε γράψει ένα ποίημα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένα ποίημα που μάλιστα είχε ήδη κερδίσει σ'έναν ποιητικό διαγωνισμό. Ο τίτλος του ήταν «Μόλις δεκάξι». Κάπου στο 2013 και ενώ κάναμε πρόβες για κάποια ζωντανή εμφάνιση βρήκα αυτό το ποίημα μέσα στα χαρτιά του. Αποφασίσαμε να το κάνουμε τραγούδι την ίδια κιόλας στιγμή και πιάνοντας την κιθάρα μου η μελωδία βγήκε αβίαστα.Όταν το 2019 ετοιμάζαμε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά, χωρίς να με έχει προειδοποιήσει, μου χάρισε το συγκεκριμένο τραγούδι για να το ερμηνεύσω ο ίδιος. Το Δεκέμβρη του 2020 κυκλοφόρησε κι από τότε αποτελεί άλλον ένα φόρο τιμής σε όσα σαν άνθρωποι χάσαμε εκείνο το Δεκέμβρη ,πριν από 13 χρόνια.

Αχιλλέας Μωραΐτης

Μόλις δεκάξι

Στίχοι: ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΟΣ
Μουσική-ερμηνεία: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Υπάρχει μόνο μια γωνία
μία ολόγυμνη τελεία
δύο κρυμμένα μυστικά
και παρελθόν δίχως αυτά

Υπάρχουν μόνο δύο λέξεις
το θάνατο πώς να προβλέψεις;
Μια σφαίρα, μια ευχή
για το αιώνιο παιδί

Ήτανε μόλις δεκαέξι
ούτε ο πόνος το'χει αντέξει
Ήτανε μόνο μια στιγμή
για πάντα αιώνια θα ζει

Τόσα ατέλειωτα γιατί
και μια ολόσωμη στολή
Τζάμια παντού θρυμματισμένα,
που φωσφορίζουν μες το ψέμα

Τώρα κοιμήσου ευτυχισμένος
μέσα στης νύχτας τη γαλήνη
και μη φοβάσαι άλλο πια
στου παραδείσου τη γωνιά

 

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλετε να διαφημιστείτε στον ιστότοπο ennepe-moussa.gr;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: ennepemoussapublic@gmail.com.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;