Μην το λες- ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ ( Η ιστορία ενός τραγουδιού)

Μια συζήτηση δυο φίλων για το τι γίνεται αν εκμυστηρευτούμε κάτι που μας απασχολεί, γέννησε ένα όμορφο τραγούδι. Ο ένας φίλος δεν είναι πια στη ζωή και το τραγούδι μένει ως τρυφερό αποτύπωμα ,βαθιά χαραγμένο στην καρδιά του δημιουργού που το γέννησε. Τη συγκινητική ιστορία έμπνευσης του τραγουδιού "Μην το λες" θα μας πει ο τραγουδοποιός Φίλιππος Πλακιάς.

Μην το λες

 Είχα ένα φίλο παιδικό , γείτονα και πολύ καλό παιδί ,τον Πρόδρομο.Ο Πρόδρομος σπούδασε Ιατρική και έκανε ειδικότητα στην ψυχιατρική. Δυστυχώς στα 42 του χρόνια σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην εθνική οδό και μας άφησε όλη την παρέα δυσαναπλήρωτο κενό.Με τον Πρόδρομο κάναμε φοβερές συζητήσεις , φιλοσοφία, μουσική, πολιτική !!! Ώρες ατέλειωτες. Ήμασταν και Καρδιτσιώτες και λέγαμε και τα καρδιτσιώτικα αστεία στην φοβερή θεσσαλική διάλεκτο.Το φιλαράκι μου είχε κάνει μια ειδίκευση στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία και είχε γίνει φοβερός επιστήμονας με μεγάλο εύρος γνώσεων και πολύ ανθρώπινη και ουσιαστική αντιμετώπιση των ασθενών του.Ξέχασα να σας πω ότι έγραφε πολύ όμορφα ποιήματα και ήταν εκείνος που με παρακίνησε στην εφηβεία μας να αρχίσω να γράφω κι εγώ ποιήματα. Μια μέρα λοιπόν εκεί πάνω στην κουβέντα μας μου λέει : ¨Ξέρεις όταν μας συμβαίνει κάτι και το λέμε σε κάποιον άλλον, παύει να μας ανήκει , παύει να είναι δικό μας ¨. Δηλαδή του λέω τι εννοείς; ¨Το ξέρει¨ ,μου λέει ¨και κάποιος άλλος , άρα δεν είναι δικό μας εντελώς¨.Δεν είπα τίποτα εκείνη τη στιγμή αλλά η κουβέντα του φίλου μου, μου έκανε φοβερή εντύπωση. Την είχα στο μυαλό μου για αρκετές μέρες.Ώσπου μια μέρα μου ήρθε η έμπνευση και έγραψα τους στίχους του τραγουδιού ¨Μην το λες ¨.

Μην το λες , μην το λες / Ό,τι σου συμβαίνει/
Μέσα σου δεν μένει/ Σ' άλλον αν το λες
Κράτα κάτι, κράτα / Για τον εαυτό σου/
Τον παλιόφιλό σου/ Κράτα δυο στιγμές

Μόνος σου πορεύεσαι/ Στην καρδιά του απείρου /
Στην πλοκή του ονείρου/ Μην μπερδεύεται /
Μόνος σου σαν θα βρεθείς / Κάτι ωραίο βγαίνει /
Που σε περιμένει / Μην το φοβηθείς.

Μη ρωτάς ,μη ρωτάς / Τι θα φέρει η μέρα /
Καθαρό αέρα / Ξέρω ότι ζητάς /
Στάσου λίγο , στάσου / Για να ξαποστάσεις /
Φορεσιά ν' αλλάξεις / Πίσω μην κοιτάς

Το ¨Μην το λες ¨ είναι ένα λαϊκό τραγούδι που ενθαρρύνει τον εαυτό μας, σε μια δύσκολη ζωή και συγκυρία, να περπατήσει άφοβα προς τα εμπρός, έστω κι αν πολλές φορές αισθάνεται μόνος.Η μουσική μου βγήκε λαϊκή συρτο-ρούμπα και θυμάμαι άρεσε και στον Πρόδρομο ,τον φίλο μου παρ’ ότι ήταν ροκάς !!!

Για την ιστορία ...
Το νέο τραγούδι που μόλις κυκλοφόρησε και το CD που θα ακολουθήσει, είναι παραγωγή του ¨ΚΑΘΡΕΦΤΗ¨ .Την ενορχήστρωση έκανε ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ. Η ηχογράφηση έγινε στο STUDIO ¨ΖΕΥΞΙΣ¨ από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΤΟ. Παίζουν οι μουσικοί : ΝΙΚΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ : κιθάρες ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ : μπουζούκι ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΟΦΡΑΣ : κόντρα μπάσο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ : κρουστά ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ : ακορντεόν, πιάνο ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΥΚΟΚΟΣ : βιολί

Αθήνα 27 Δεκεμβρίου 2020

Φίλιππος Πλακιάς

Μην το λες

Στίχοι,μουσική,ερμηνεία:ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ

Μην το λες , μην το λες
Ό,τι σου συμβαίνει
Μέσα σου δεν μένει
Σ' άλλον αν το λες

Κράτα κάτι, κράτα 
Για τον εαυτό σου 
Τον παλιόφιλό σου
Κράτα δυο στιγμές

Μόνος σου πορεύεσαι
Στην καρδιά του απείρου  
Στην πλοκή του ονείρου
Μην μπερδεύεται 

Μόνος σου σαν θα βρεθείς 
Κάτι ωραίο βγαίνει 
Που σε περιμένει 
Μην το φοβηθείς.

Μη ρωτάς ,μη ρωτάς 
Τι θα φέρει η μέρα 
Καθαρό αέρα 
Ξέρω ότι ζητάς 

Στάσου λίγο , στάσου 
Για να ξαποστάσεις 
Φορεσιά ν' αλλάξεις 
Πίσω μην κοιτάς