Θερινό ηλιοστάσιο-ΦΑΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ (Η ιστορία ενός ποιήματος)

Θερινό ηλιοστάσιο-ΦΑΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ (Η ιστορία ενός ποιήματος)

Ένας σύγχρονος Οδυσσέας φθάνει μετά από πολλές περιπλανήσεις στην Ιθάκη του και την Πηνελόπη του. Μόνο που την Πηνελόπη του τη λένε αλλιώς και το νησί του έχει άλλο όνομα. Ο μύθος γραμμένος αλλιώς γέννησε ένα πολύ όμορφο ποίημα ,το "Θερινό ηλιοστάσιο"! Για να δούμε τι έχει να μας πει η ποιήτρια Φανή Αθανασιάδου για το έναυσμα που γέννησε το έργο της!


Θερινό ηλιοστάσιο

Συχνά ένα ποίημα κρύβει μια ιστορία που έγινε η αφορμή ή συνέβαλλε στην έμπνευση, στην κυοφορία στην γέννησή του. Η ανατροπή, η αποδόμηση των μύθων, το παιχνίδι με τον χρόνο, η μεταφορά τους στην σύγχρονη εποχή με τους πρωταγωνιστές/στριες ήρωες/ ηρωίδες να παίρνουν την θέση απλών καθημερινών ανθρώπων και οι ιστορίες τους να επαναλαμβάνονται με ένα τρόπο είναι μια διαδικασία και ένα θέμα που με γοητεύει με συναρπάζει. Έτσι συνέβη και με το ποίημά μου ΄΄Θερινό ηλιοστάσιο΄΄ που βρίσκεται στην πέμπτη ποιητική μου συλλογή με τον τίτλο΄΄Άστεγη αγάπη΄΄. Είναι ο γυρισμός του Οδυσσέα μετά την πολύχρονη περιπλάνηση και τις περιπέτειες που αντιμετώπισε όταν τελείωσε ο Τρωικός πόλεμος. Μόνο που στο ποίημα δεν επιστρέφει στην συγκεκριμένη Ιθάκη μα στο νησί Prince Edward που ανήκει στον Καναδά, η Πηνελόπη του λέγεται Έμιλι και τον περιμένει στην ακρογιαλιά διαβάζοντας…Μια παραλλαγή του μύθου όπου οι πρωταγωνιστές τοποθετούνται σε άλλο μέρος, άλλο χρόνο και κάπως έτσι συναντιούνται ή προσλαμβάνονται οι αρχετυπικοί μύθοι με την πραγματικότητα. Διάλεξα δε αυτό το συγκεκριμένο νησί μετά από ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που μιλούσε για την ιστορία και τους κατοίκους αυτού του τόσο μακρινού και σχεδόν άγνωστου τόπου.

Φανή Αθανασιάδου


Θερινό ηλιοστάσιο-ΦΑΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

Ήταν μια παλιά ιστορία
που κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια περιπλάνησης
όταν ο Οδυσσέας έφθασε στο νησί Prince Edward1
–στην αρχή του θερινού ηλιοστασίου–
η Έμιλι καθόταν στην ακροθαλασσιά
και διάβαζε την αγαπημένη της νουβέλα
εκείνος την πλησίασε και της έβαλε ένα στεφάνι
από βρεμένα ρείκια στα μαλλιά
μείναν πολλή ώρα έτσι αγκαλιασμένοι
ύστερα εκείνη τον πήρε απ’ το χέρι
και σαν να μην είχαν αποχωριστεί ποτέ
πήραν τον δρόμο για το Charlottetown2 festival.

1 Prince Edward: νησί που ανήκει στον Καναδά
2 Charlottetown: πρωτεύουσα του Prince Edward


Από τη συλλογή Άστεγη αγάπη (2016)

Έννεπε Μούσα

Έννεπε Μούσα!
Για τους εραστές της ποίησης και της στιχουργικής!
Για προβολή γνωστών κι άγνωστων δημιουργών!
Για επικοινωνία μέσα από έργα αγαπημένα!
Έννεπε Μούσα!
Με όχημα την πένα, το ταξίδι, τ’ όνειρο!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλετε να διαφημιστείτε στον ιστότοπο ennepe-moussa.gr;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: ennepemoussapublic@gmail.com.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της διαχειρίστριας.

Βρείτε το βιβλίο:
https://www.ianos.gr/
https://www.politeianet.gr/

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;