Σήμερα, στη στήλη Βιβλιολημέρια συνομιλώ με την Αγάπη Αστρινάκη , ιδιοκτήτρια του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στην καρδιά του Πειραιά. Για να δούμε όσα ενδιαφέροντα έχει να μας πει!
Συνέντευξη: Αγγελική Καραπάνου
-Κυρία Αστρινάκη, σας καλωσορίζω στο ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ. Πού ακριβώς βρίσκεται το κατάστημά σας και πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του ;
Το κατάστημά μου βρίσκεται στη Φίλωνος 35, στο κέντρο του Πειραιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του από το 2007. Έχουμε άλλο ένα βιβλιοπωλείο στην Καραΐσκου 157 ,στην Τερψιθέα, στο Πασαλιμάνι. Και αυτό, πολύ παλιό βιβλιοπωλείο.
- Ποια είναι τα πέντε βιβλία για ενήλικες που πουλήθηκαν περισσότερο από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι αυτή τη στιγμή;
Τα βιβλία που πουλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2023 έως σήμερα είναι: Πρώτον " Περί της εαυτού ψυχής "- Ισίδωρος Ζουργός ,εκδόσεις Πατάκη. Δεύτερον «Καλντερίμι»-Γιάννης Καλπούζος ,εκδόσεις Ψυχογιός. Τρίτον «Μία στιγμή μέσα στο χρόνο», Ελένη Πριοβόλου ,εκδόσεις Καστανιώτη. Τέταρτο « η Δίκη Σουάρεφ», Χρήστος Χωμενίδης, εκδόσεις Πατάκη. Πέμπτο «Μαμά, κοίτα ,χωρίς χέρια»- Έλενα Ακρίτα ,εκδόσεις Διόπτρα.
- Ποια πέντε παιδικά βιβλία ή παραμύθια προτίμησε πιο πολύ το κοινό σας από τον Γενάρη του 2023 μέχρι σήμερα;
Όσο για τα πέντε παιδικά βιβλία- παραμύθια, προτιμούν πια πιο καινούργια βιβλία. Έχουμε φύγει από τα κλασικά παραμύθια, αφού έχουμε πολύ ωραία και εικονογραφημένα βιβλία. «Το εσύ και εγώ» του Oliver Jeffers, από εκδόσεις Ίκαρος , “Η Λήδα και ο ελέφαντας” της Κιμ Σένα από εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη. «Έξω από το βάζο» της Ντέμπορα Μαρσέρο, εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Morris Lessmore ,εκδόσεις Πατάκη. “ο τελευταίος λύκος ” του Σεμπαστιάν Περέζ ,Εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη και κλασικά οι μυθολογίες και οτιδήποτε βιβλίο περιέχει μουσική.
- Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια βιβλία Κλασικής λογοτεχνίας που αναζητά συχνά το κοινό σας;
Τα βιβλία της κλασικής λογοτεχνίας που αναζητεί συχνά το κοινό είναι η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση ,Εκδόσεις εστία, είναι τα βιβλία του Λουντέμη από εκδόσεις Πατάκη, είναι του Μάρκου Αυρήλιου «τα εις εαυτόν», εκδόσεις θύραθεν. Δυστυχώς η κλασική λογοτεχνία δεν αναζητείται από τους νέους.
- Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σας πρέπει να έχει ένα βιβλιοπωλείο για να το ξεχωρίζει ο κόσμος;
Τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα βιβλιοπωλείο για να το ξεχωρίζει ο κόσμος είναι ποιότητα, εξυπηρέτηση ,ξεχωριστά και όμορφα προϊόντα. Προσπαθούμε να έχουμε άμεση επαφή με τον πελάτη.
- Κάθε επάγγελμα έχει τις καλές του πλευρές και τις δυσκολίες του. Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι καλές πλευρές και ποιες οι δυσκολίες του επαγγέλματός σας;
Οι καλές πλευρές του να έχεις βιβλιοπωλείο είναι ότι σε ένα χώρο πολύ όμορφο υπάρχει πάντα κάτι να κάνεις. Να διαβάσεις, να ζωγραφίσεις, να γράψεις, να μιλήσεις με κόσμο που έρχεται να αναζητήσει κάποιο βιβλίο και να μιλήσετε για κάτι τόσο αγαπημένο όπως είναι το βιβλίο. Το δύσκολο είναι ότι ο κόσμος πια δυσκολεύεται να διαβάσει. Δεν έχει χρόνο, τα βιβλία είναι ακριβά, αρκετά ακριβά και υπάρχουν πια και παντού, μπαίνοντας σε ένα σουπερμάρκετ ή οπουδήποτε. Δυστυχώς φοβάμαι ότι χάνεται αυτή η αίγλη του βιβλιοπωλείου και του βιβλιοπώλη.
- Έχετε να μας πείτε κάποιες δράσεις που κάνει το κατάστημά σας για να ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού;
Προσπαθώ να κάνω παρουσιάσεις βιβλίου. Μετά την καραντίνα είναι πολύ πιο δύσκολο να μαζέψεις κόσμο. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν όλοι και θα χαιρόμαστε να μαζευόμαστε.
- Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον βιβλίο που διαβάσατε τελευταία;
Τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που διάβασα το καλοκαίρι είναι δύο: «Τα πετροχελίδονα» του Φερνάντο Αραμπούρου. Εξαιρετικό! Και το «περί της εαυτού ψυχής» του Ισίδωρου Ζουργού από εκδόσεις Πατάκη.
-Εύχομαι σε σας τα καλύτερα κι ο χώρος σας όσο πάει να ανθίζει και να προοδεύει!
Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του βιβλιοπωλείου Αγάπη Αστρινάκη:
https://www.bookstoreonline.gr/